Бум-Бум. Малка нощна музика за мафиот и оркестър

3 589 улични кучета са регистрирани в София през 2018 година. Това сочат данните от годишното преброяване на безстопанствените животни, извършено от Фондация „Четири лапи“ и Общинското предприятие „Екоравновесие“. Цифрите показват още, че спрямо 2007 година бездомните кучета в София са намалели 4 пъти.

Като положителна тенденция се отличава увеличаващият се брой осиновени кучета от общинските приюти – само от началото на годината те са 308. Увеличава се и броят на кастрираните дворни животни.

Най-малко бездомни кучета има в район Оборище – едва четири, и в район Изгрев – седем. За първи път тази година в квартал „Факултета“ броят на кастрираните кучета е повече от този на некастрираните, отчитат още от „Четири лапи“. И напомнят, че кастрацията е един от основните фактори за контрол на популацията на бездомните животни.

На фона на намаляващите безпризорни кучета се забелязва тенденция за увеличаване на уличните котки в София. Ако през 2014 година са били 1700, то през 2018-а те вече са над 2000. Напоследък се увеличават и сигналите за скитащи коне на територията на столицата, както и за нехуманното отношение и насилие към тези животни.

10-те столични района с най-много улични кучета

От фондация „Четири лапи“ посочиха, че все още е разпространено мнението, че безстопанствените животни са мръсни, глупави и отхвърлени. Според тях обаче това не е така и кучетата, скитащи безпризорно по градските улици, могат да бъдат прекрасни домашни любимци. А кои са 10-те столични района с най-много улични кучета? Ето какво показва статистиката:

10. Красна поляна – 184 кучета
9. Овча купел – 201 кучета
8. Искър – 220 кучета
7. Нови Искър – 231 кучета
6. Кремиковци – 260 кучета
5. Люлин – 279 кучета
4. Връбница – 300 кучета
3. Панчарево – 310 кучета
2. Подуяне – 314 кучета
1. Сердика – 316 кучета


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *