Как да се явим на интервю за работа, без да се притесняваме? Как да предразположим събеседника си, така че да ни се довери? Как да се сприятелим с човек, когото харесваме?

Има няколко психологически хватки, които могат да ви помогнат в подобни ситуации. Тези методи са много лесни за изпълнение, работят на подсъзнателно ниво и са изключително ефективни.

1. Когато групата се смее, гледате този, който ви е най-симпатичен

След много смешен виц или по време на оживена дискусия, всеки в компанията гледа този, който му е най-симпатичен. За да разберете всичко за отношенията между хората във вашата компания, просто подгответе няколко убийствено смешни анекдота.

2. Ако сте нервен – дъвчете

Преди важна делова среща, изпит или друго събитие, което ви изнервя, е добре да хапнете нещо или да дъвчете дъвка. Никой не се храни пред лицето на опасността. Затова, когато дъвчем, мозъкът ни мисли, че сме в безопасност и е възможно да се отпуснем. Той изпраща сигнали, които облекчават нервното напрежение и помагат да се успокоим.

3. Поглед в очите помага за получаване на информация

Ако отговорите на вашия събеседник не ви удовлетворяват напълно или ви се струва, че той премълчава нещо, просто го погледнете право в очите без да говорите. В такава ситуация тишината ще изнерви събеседника ви достатъчно, че да проговори – само, за да прекрати неловкото мълчание.


4. Представете си, че работодателят ви е приятел

За да не се притеснявате по време на важен изпит или интервю за работа, представете си, че човекът отсреща е ваш приятел, когото не сте виждали отдавна. Това ще ви помогне бързо да се успокоите и изпитът няма да бъде така мъчителен.

5. Ако работите с много хора – поставете огледало зад себе си

Ако често ви се налага да общувате с различни хора по време на работа, поставете зад гърба си малко огледало. Ще бъдете изненадани, но много от клиентите ще започнат да се държат по-учтиво, а срещите ще станат по-кратки. Причината – хората не обичат да гледат отражението си, което със сигурност ще ги накара да приключат по-бързо с ангажимента.

6. Прозявка, за да разбереш кой те гледа

Ако се чудите кой в офиса ви наблюдава постоянно – започнете да се прозявате! Да, няма шега! Достатъчно е да направите една красива, голяяяяяма прозявка и бързо ще разберете кой тайничко ви е следил. Тъй като прозяването е невероятно заразно, почти сигурно е, че човекът, който ви е гледал също ще започне да се прозява.

7. Ако искате да прекратите свада, яжте пред каращите се

Това явление се нарича „snackman effect“. Факт е, че моментът на хранене е свързан със спокойствие и релакс. Много малка е вероятността човек да атакува някой, който се храни, затова и конфликтът бързо бива прекратен.


8. Ако искате да се отървете от предмет, просто го дайте на човека, който говори

Задайте на човек личен въпрос или поискайте мнението му по важна тема. Докато отговаря, мозъкът на събеседника ви ще бъде зает толкова много, че всичко останало ще се случва на ниво рефлекси. В такава ситуация повечето хора ще вземат в ръцете си каквото и да им подадете, без въобще да се замислят.

9. Искате да се сприятелите с някого – помолете го за дребна услуга

Услугата трябва да е максимално проста – да ви подаде соса, салфетка, да ви услужи с химикал или нещо подобно. На подсъзнателно ниво човекът, когото молите за услуга, ще реши, че се отнася добре с вас, затова ще поиска да го направи отново и отново.

10. Огледални жестове за повече доверие

Огледалните жестове, поза или мимики ще ви помогнат по-бързо да спечелите доверието на събеседника си. Дори човекът отсреща да не забележи, че използвате същите жестове, на подсъзнателно ниво той ще ви хареса, тъй като във вас той ще види самия себе си. Най-важното тук е в никакъв случай да не прекалявате.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *