Формация Студио „Балкантон“ или ФСБ е една от емблемите на българската рок сцена. Основана е в София през 1975 г. от Румен Бояджиев, Константин Цеков и Александър Бахаров. В първите две години на съществуването си групата записва предимно кавъри.

Песните „Празник“ и „Детско представление“ са версии на „E’ Festa“ и „Impressioni di settembre“ от албума на Premiata Forneria Marconi (PFM) „Storia di un minuto“ от 1972 г. От този период е и песента „Земя“ – кавър на мотив, повтарящ се в няколко песни от албум на Роджър Глоувър – „The Butterfly Ball and the Grasshopper’s Feast“ от 1974 г.

През 1983 г. излиза албумът „След десет години“. Освен едноименната песен той включва още „Пак ще се прегърнем“ и „Ако спреш“, в която основни вокали пеят четирима различни музиканти – Александър Бахаров, Румен Бояджиев, Константин Цеков и Иван Лечев.


През същата 1983 г., малко след записването на албума, Александър Бахаров напуска ФСБ и емигрира в Германия. Заместен е от Ивайло Крайчовски. Музикантите избират именно него, защото на прослушването той е единственият басист, който преди да започне да свири, си настройва баса.

През 1984 г. излиза „ФСБ VI“. Някои от песните, които съдържа са „Зимна къща“, „Не така“ и „Завръщане“, които излизат и като сингли. През 1987 г. ФСБ представят седмия си и последен студиен албум – „Обичам те дотук“. Той съдържа 10 песни, между които „Обичам те дотук“ и „В средата“ и е най-дългият, записван от групата в студио.

10 от най-великите песни на ФСБ

През 1988 г. е записана песента „Протегнах две ръце“, a през 1989 г. – максисингълът „Няма как/ Високо“, „Composer“, чиято музика е писана от Константин Цеков и Румен Бояджиев за песента на Васил Найденов „Пясъчен часовник“, както и „Времето е наше“, записана с участието на Орлин Горанов, Лили Иванова, Ваня Костова, Васил Найденов, Елвира Георгиева и Богдана Карадочева.

През 1990 г. излиза първата компилация на групата под името „ФСБ“. Следва период на записи на отделни песни, без да се прави цял албум. През 1990 г. е записана песента „Медалист“. „Острие“ е от 1991 г., „Опит за летене“ от 1992 г. „Последният човек“, „Иде вятър“ и „Вълче време“ са записани и издадени през 1993 г.


През 1999 г. ФСБ откупуват продуцентските права от „Балкантон“ и сключват договор с „UBP International“ за издаването на три албума „Антология“, като преиздават старите си плочи на компактдиск. През 2000 г. е издадена компилацията „ФСБ Балади“, а през 2003 г. излиза друга компилация – „ФСБ Сингъл колекция“, която съдържа синглите на групата, които не са издавани в албум.

По случай влизането на България в Европейския съюз на 01 януари 2007 г. изнасят концерт на столичния площад „Батенберг“. След концерта ФСБ се разделят с баскитариста си Ивайло Крайчовски.

10 от най-великите песни на ФСБ

На 21 август 2018 г. Крайчовски почина внезапно на 57-годишна възраст. Именно той е инициатор за създаването на група Стари муцуни с ветерана на българския рок Георги Минчев. Ивайло Крайчовски бе и организатор на мемориалните концерти „Цвете за Гошо“ и различни рок фестивали и сцени.

От петгодишен свири на цигулка и учи солфеж. Когато през 1976 г. е ученик в девети клас на XXI гимназия в София, става член на сформиралата се група от неприети в Музикалното училище инструменталисти и започва да свири на бас китара.

През 1983 г. завършва факултета по „Поп и джаз изкуства“ на Музикалната академия, в класа по контрабас и бас китара на професор Симеон Венков.

Работи активно и в студио ФСБ като тонрежисьор и музикален продуцент, а през 1993–1995 г. — в ММД Мултимедия и Болканмюзик, където взема участие в създаването на албумите на редица български поп певци, рок групи и джазови формации.

В памет на Ивайло Крайчовски днес ви предлагаме 10 от най-великите песни на Формация Студио „Балкантон“ с негово участие.


1. Обичам те дотук

2. Пак ще се прегърнем

3. След десет години


4. Протегнах две ръце

5. Високо

6. Не така

7. Антиквар


8. Мама

9. Опит за летене

10. Вълче време
Коментари

Свързани:

1 коментар

  1. Защо не пишете как си заминаха Александър Бахаров,Ивайло Крайчовски и Петър Славов – Пъпеша oт ФСБ???
    Има интересни неща…….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.