Според наскоро появили се публикации в пресата, в България имало секта на канибали. Членовете ѝ ядели органи на мъртъвци и се мажели с прах от кремирани трупове. Това разкрива пред „24 часа“ Емил Велинов, шеф на дирекция по вероизповеданията. Непозната у нас секта на хиндуизма проповядва в Благоевградско човек да се откаже тотално от себе си и да яде органи на мъртъвци. Така последователите на хиндуиското религиозно течение смятат, че убиват човешкото его и отричат представата за човешката красота.

Това са т.н. агори, които почитат Бог Шива, съобщава Емил Велинов. Проповедник на сектата е завърнал се от Индия софиянец на име Иван, който ходи по селата и привлича за каузата младежи. От останалите течения в хиндуизма ги отличавал фактът, че те събират прахта от кремираните и покриват с тях тялото си.

Някои носят украшения от човешки кости, а други използват черепи, за да си правят купи за пиене на течности, за хранене или за просене. Често използват и трупове като олтари, над които медитират, но самите те не убиват.

Сектите винаги са били бич за обществото. Според проф. Иван Желев, председател на Центъра за проучване на нови религиозни движения, Законът за вероизповеданията, приет от НС през 2002 г., дава прекалено голяма свобода на всякакви, основно чужди религиозни течения да се възползват от непредпазливи наши сънародници.

„Няма религия, религиозно движение, секта, които да започват с призив към самоубийство, но за съжаление при някои наистина “логически” се стига до такива призиви.”

Затова хората трябва да бъдат много внимателни, когато тръгват да си търсят духовна храна извън познатите и традиционни вероизповедания, пояснява  проф. Желев пред myclinic.bg.

“Важно е да се знаят белезите на опасните за здравето и живота на последователите си религиозни групи и движения. А те се свеждат основно до едно: стремеж да се упражнява пълен контрол над личността, над целия ѝ живот, включително и над онези страни от живота ѝ, които нямат никаква връзка с религиозната ѝ принадлежност. Не се оставя никаква свобода на личен живот, дори тя изрично се осъжда и отрича.”

В настоящата класация ви представяме 10-те най-опасни религиозни култа в света, подбрани от уеб сайта therichest.com.

10. Сциентоложка църква

10-те най-опасни религиозни култа в света

Сциентологията e система от религиозни вярвания и философски идеи, основана в САЩ от писателя Лафайет Роналд Хъбард (1911-1986) през 1952 г. Цялостното пречистване на духа – това е най-висшата цел на сциентолозите. Тя се постига чрез продължителен терапевтичен процес – т.нар. Clearing. Този, който постигне най-високата степен на пречистване и освобождаване, вече стои над законите на пространството и времето и е способен да върши чудеса.

Наскоро в САЩ бе представена нова книга посветена на този религиозен култ, а неин автор е носителят на „Пулицър“ Лорънс Райт. Според един от американските всекидневници ужасите, описани в“Сциентологията, Холивуд и затворът на вярата“, могат да слисат дори най-големите познавачи на Сциентоложката църква. Сред най-популярните последователи на Сциентоложката църква е актьорът Том Круз.

9. Обединителна църква (Сектата на Муун)

10-те най-опасни религиозни култа в света

Тази религиозна организация подобно на мнозинството съвременни секти възниква на базата на протестантското християнство. За неин създател се счита кореецът Сан Мюн Муун. Сектата е обвинявана за това, че използва непочтени тактики за привличане на последователите си и че ги мами за пари. Отговорът на организацията е, че много други религиозни учения са били подложени на подобни обвинения в началните си стадии. В България муунистки мисионери са прониквали още преди 10 ноември 1989 г.

8. Ку Клукс Клан

10-те най-опасни религиозни култа в света

Наричано още „качулатото братство“, това е крайно дясно формирование, създадено в САЩ през средата на 19-ти век.  Организацията е известна със своята борба за надмощие на бялата раса над цветнокожите малцинства в Америка, както и с насилствените си методи на налагане на доминация и странни ритуали.

Последният изблик на активност на ККК е през 60-те години, когато приетият през 1964 г. закон за гражданските права активизирал привържениците на равноправието в южните щати. В отговор местните расисти извършили ред показни бомбени атентати и няколко убийства.


7. Движение за възстановяване на 10-те божи заповеди

10-те най-опасни религиозни култа в света

Базирана в Уганда, тази секта проповядва, че краят на света ще настъпи на 31 декември 1999 година. Когато това не се случило те прогнозирали нов Апокалипсис – за март 2000 година. Членовете на тази секта рядко говорят помежду си, спазват пост и се въздържат от секс. През 2000 г. 235 последователи на сектата се самоубиват ритуално, за да отидат заедно в рая. Фанатиците се самозапалват в църква в югозападната част на Уганда.

6. Аум Шинрикио

10-те най-опасни религиозни култа в света

Този японски култ, наречен още „Върховната истина“ е основан от Шоко Асахара през 1984 г. Под прикритието на школа по йога и медитация, на тази група е предоставен религиозен статут, но в крайна сметка те се оказват извънредно опасни. След като се сдобива с над 50 000 последователи, Шоко Асахара решава да обяви война на правителството и извършва един от най-тежките атентати в Токио. На 20 март 1995 година, петима последователи на култа пускат в токийското метро газ зарин, в следствие на което умират 12 души, а 5500 са настанени в болница.

5. Децата на Бога

10-те най-опасни религиозни култа в света

Измежду съвременните секти, произлезли от протестантското християнство, сектата на Дейвид Брандт Берг представлява особен интерес не само със скандалната си репутация, но и с нагледното свидетелство до какви опасни степени може да стигне религиозният екстремизъм, в т. ч. криминалният, и което е още по-страшно – до каква степен е беззащитен отделният член пред приумиците и манипулирането на собствения си „пастир“. В 1975 г. прокуратурата на Ню Йорк предявява обвинение срещу Берг за шантаж и развращаване на малолетни. Според някои слухове той е починал в една от тайните си квартири в края на 1994 г. в гр. Тимишоара, Румъния.

Официално организацията не е регистрирана у нас. Нейни мисионери обаче нееднократно са посещавали страната ни по станалата класическа формула – брак с местен жител, осигуряващ виза и възможности за контакти.

4. Орден на слънчевия храм

10-те най-опасни религиозни култа в света

Този странен култ се базира на древно поверие, според което краят на света е близо и че единствено дъщерята на основателя на сектата, Емануела, може да спаси хората, като ги отведе на планета, която се движи около звездата Сириус.

Религиозното движение е основано в Женева през 1984 г. от Джоузеф Ди Мамбро и Люк Жур. През 1994 г. над 53 последователи на сектата се самоубиват или са убити, а сградата, в която се събират опожарена. По-късно между руините й са намерени и телата на основателите.


3. Клон Давидов

10-те най-опасни религиозни култа в света

Тази секта е създадена от Дейвид Кореш, който твърдял, че всички жени са негови духовни съпруги, включително и малолетни девойки. Като допълнителни елементи на традиционния за сектите вътрешен живот може да се посочи: изолацията от света, представян като враждебен и сатанински, изтощителният труд и мизерните дажби, и безсънието (лекциите се изнасяли през нощта) – все средства, всички водещи до физически и психически срив.

На 19 април 1993 г. след опит на властите да проникнат в ранчото, сградите били подпалени и в кладата им загиват 86 души – мъже, жени и деца. След първоначалните спорове днес е прието за безспорно, че пожарът е предизвикан от Давидяните, които не пожелали да излязат от сградите и да потърсят помощта на полицията.

Няма сведения организацията да е предприемала действия в България.

2. Храм на народа

10-те най-опасни религиозни култа в света

Тази религиозната доктрина е неизследвана докрай – няма свещени книги, пък и малко са компетентните хора, имащи някакви преки впечатления. Предполага се, че се е касаело за смес от християнство (твърде изопачено и нагодено според изискванията на водача), спиритизъм и ницшеанска вяра в свръхчовека, водач на групата. Ужасяващата история около религиозния култ се разиграва през 1978 г. в джунглата на Гвиана (бившата Британска Гвиана) когато Джим Джоунс, създател на сектата, се самоубива заедно с още 912 души, като изпиват отрова.

1. Врата към рая

10-те най-опасни религиозни култа в света

Този религиозен култ е създаден през седемдесетте години на миналия век от Маршал Eпълуайтс и Бони Нетълс, които вярвали, че са пророци и обикаляли да проповядват в Калифорния и Орегон своя версия за спасението на света. Според нея, хората можели да се спасят от Апокалипсиса като се качат на космически кораб. Когато през 1997 г. е обявено, че Халеевата комета ще премине край Земята, всичките 38 последователи на сектата се самоубиват групово в Сан Диего, убедени, че става дума за техния космически кораб и че по този начин ще се качат на него.

инфо: „Книга за сектите”, Николай АнгеловКоментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *