Евтини самолетни билети

Чувайки думата „хипноза“, повечето хора си представят човек с махало в ръка, който ги приспива, след което не могат да се контролират и правят каквото им каже. Това съвсем не е вярно.

Джеймс Брейд въвежда термина хипноза през 1843 година в един от своите научни трудове. Хипнозата обаче съществува още от древни времена като средство за лечение на различни проблеми.

Тя е напълно естествено състояние на съзнанието, при което хипнотизираният се отпуска и си почива, без да е в състояние на сън. Освен това под хипноза, човек напълно разбира какво се случва с него. Ето и 10 любопитни факта за хипнозата.


1. Хипнозата може да ни помогне да изявим себе си в най-добрата светлина. Например чрез хипноза можем да преодолеем страха от публични изяви и дори различни фобии.

2. Не е нужно да имате магически способности, за да практикувате хипноза. Достатъчно е да преминете през специално обучение и да придобиете необходимите знания и техники.

3. Когато човек е хипнотизиран, той не проявява алергични реакции. Оказва се, че алергиите в доста голяма степен зависят от психиката ни.

4. Учените са доказали, че всеки от нас се подлага на самохипноза поне веднъж на ден. Така съзнанието ни си почива и се разтоварва.

5. В Австралия се провеждат специални курсове по хипноза, които се посещават от търговци на бижута и банкови служители. Те се учат да хипнотизират потенциални обирджии.

10 любопитни факта за хипнозата

6. Най-честото приложение на хипнозата по света е за успокоение на нервната система и срещу депресии. Това е и изпитан начин за лечение на зависимости към наркотици и алкохол.

7. Някои популярни личности също прибягват до хипнозата. Фърги многократно се е подлагала на хипноза в борбата си срещу алкохолизма. Дрю Баримор е използвала хипнозата за лечение на наркозависимост. Бен Афлек пък успешно се е отказал от тютюнопушенето.

8. Някои хора лесно се манипулират и се поддават на въздействие. Лесно може да им се внуши, че са известни писатели, артисти или музиканти.

9. През XIX век хипнозата се е използвала като обезболяващо средство при операции и при раждане.

10. Преди над 4000 години хипнозата е практикувана в Древен Египет в специални храмове на съня. Те са използвани за постигане на състояние на транс и са помагали на хората при различни болести.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.