Евтини самолетни билети

Световният ден на гласа се отбелязва всяка година на 16 април. Всичко започва през 1999 година в Бразилия, където група професионалисти по гласови грижи решават да се обединят, да информират за важността на гласа и да обърнат внимание на проблемите, свързани с него. Тази инициатива добива все по-голяма популярност и все повече последователи. През 2012 година трима изследователи на човешкия глас от различни точки на света сформират международна група за честването на този ден.

Основният замисъл на деня е да се покаже на света, че гласът има значение. Служи като образователна кампания за информиране на обществеността за важността на човешкия глас и необходимостта от превантивни грижи. Към момента се отбелязва в много страни от Латинска Америка, Европейския съюз и САЩ. През 2021 година мотото на кампанията е “Един свят Много гласове”. А ние ще ви запознаем с още любопитни факти за нашия глас.

1. Човешкият глас е уникален като пръстовите отпечатъци. Той е отличителен за всеки един и може да бъде променен само чрез сложна и рискована операция.


2. Само по себе си, гласовото възпроизвеждане е уникална способност на човешкия организъм. В него участват над 40 мускула. Те вкарват въздух в белите дробове при вдишване и го насочват към гласните струни при издишане. При правилно използване на гласа, в говорния процес участва буквално цялото тяло.

3. Гласните струни са две ленти от еластична мускулна тъкан, разположени една до друга точно над трахеята – в ларинкса. С тяхна помощ, чрез преминаване на въздух, човек говори, пее и възпроизвежда различни звуци. Те са отворени по време на дишане, затворени при задържане на дъха, а при говорене или пеене вибрират. Кръвопотокът в тях е намален и затова цветът им е перленобял. При мъжете и жените има разлики в размера на гласните струни. По-възрастните мъже имат по-ниски гласове и по-големи като размер гласни струни с дължина от 1.75 до 2.5 сантиметра При дамите дължината на гласните струни е между 1.25 и 1.75 сантиметра. Различията в размерите на гласните струни между мъжете и жените водят до вариации в произведените звукове.

10 любопитни факта за човешкия глас

4. Най-ниският мъжки глас може да възпроизведе звук от порядъка на 64 херца. Това значи, че 64 пъти в секунда гласните струни треперят и прозвеждат тон с такава честота. При най-високия женски глас, тази сила е между 1500 и 1700 херца. В този случай, гласните струни се движат 1700 пъти в секунда. Това е и една от причините на света да не съществува музикален инструмент, който да възпроизвежда такова многообразие от тонове.

5. Силата на гласа зависи от количеството енергия, която приемат белите дробове и от тонуса на гласовата мускулатура. Освен това, от правилното дишане и от мускулите на коремната преса. В нормално състояние, говорът е със сила между 30 и 40 децибела. При пеене, тя надминава 110 децибела.


6. По време на половото съзряване при момчетата нарастват мускулната, костната и хрущялната тъкан. Само за няколко месеца гласните гънки на момчето нарастват 2 пъти на дължина и 1 път на дебелина. Ако по време на промяната на гласа, гласовият апарат се пренапряга, мутацията, която обикновено трае около 18 месеца, би се проточила с години. Промени в гласа поради хормони има и при жените. По време на бременност и менструация гласът става по-дрезгав, както и през климактериума.

7. Всеки човек чува един и същ глас през целия си живот. И този глас е неговият вътрешен.

8. Според американски учени, на всяка планета от Слънчевата система, гласът ни би звучал различно. Поради по-плътната атмосфера на Венера, гласните ни струни ще се движат по-бавно и гласът ни ще бъде по-басов. Той ще звучи като мощен глас на страховито чудовище.

10 любопитни факта за човешкия глас

9. Все повече изследвания сочат, че чрез гласа може да се определи дали човек е болен. Тъй като неговото звучене зависи от мозъка, когато нещо не е наред, то се променя. Човешкото ухо трудно може да долови разликата, но това се оказва елементарно за машините.

10. Българка е с най-силния глас на планетата. Народната певица Смиляна Захариева успява да изпълни всички изисквания за поставяне на рекорда на Гинес и избира песента “Излел е Дельо хайдутин”, за да го направи. При опита, специален уред отчита 113.8 децибела, като така Смиляна задминава поставения от Гинес праг от 110 децибела. Реално обаче, произведеният от нея звук се равнява на впечатляващите 143.8 децибела.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.