Евтини самолетни билети

Лисиците обитават почти всички континенти, с изключение на Антарктида. Те предпочитат селските и планински райони, а средната продължителност на живота им е между 10 и 15 години.

Лисиците са изключително интересни животни, но се оказва, че не знаем много за тях. Дългата им муцуна и хитрото им изражение веднага ни подсещат за любимите детски приказки и басни, в които са главни герои. Лисиците всъщност са игриви и приятелски настроени и си заслужава да научим малко повече за тях. Ето защо днес ви представяме 10 интересни факта за лисиците, които ще ви накарат да ги обикнете:

1. Предпочитат да живеят самостоятелно

Лисиците са членове на семейство кучета, което ги прави роднини на чакалите и вълците. Те обаче доста се различават от своите братовчеди, особено ако става въпрос за социалното им поведение. Лисиците не се събират на глутници, а предпочитат да ловуват и живеят самостоятелно. Срещат се и малки семейства, които живеят в подземни хралупи.


2. Приличат на котките

Лисиците имат много повече прилики с хищниците от семейство котки, отколкото със своите събратя. Също като котките те са най-активни след сън, а ловувайки се промъкват незабелязано покрай жертвата си, след което се нахвърлят върху нея. Освен това имат и генетични прилики с котките. Техните мустаци са като сензор за опознаване на света наоколо, а ноктите им се прибират, което им помага да се катерят по дърветата.

3. Червената лисица

Червената лисица е най-разпространена географски от всички представители на разред Хищници. Причината е, че се адаптира изключително лесно към всякакъв вид природа. Обитава цялото Северно полукълбо. Има представители и в Австралия, но там червената лисица се счита за нашественик.

10 интересни факта за лисиците

4. Родителска грижа

Лисиците са много добри родители. Те създават поколение веднъж годишно, а котилото им е от 5-6 малки, като рядко достига до 10-11. Лисичетата се раждат слепи и проглеждат на деветия ден. Те остават до майка си до седеммесечна възраст, а през това време тя е изключително грижовна и всеотдайна.

5. Най-малката лисица

Северноафриканската лисица тежи малко над килограм. Тя има кремава козина и продълговати уши, които излъчват топлина. Нейните лапи са покрити с козина, за да може да стъпва лесно по горещия пясък. Живее в пустинята Сахара и обикновено прекарва дните си в сън, а нощите в ловуване.


6. Домашен любимец

Съветски учени селектират лисици през 60-те години на XX век и успяват да създадат домашна лисица. Тя за разлика от дивите си събратя, се разбира прекрасно с хората още от раждането си. Днес всеки желаещ може да си купи лисица за сумата от 9 000 долара.

7. Арктическите лисици

Арктическите лисици, които живеят в най-северните части на земята, се справят много добре със студа. Те са въоръжени с дебело бяло кожухче, което ги прикрива от другите хищници и издържа на студ от -70 градуса.

10 интересни факта за лисиците

8. Ловът на лисици

През 16 век се заражда ловът на лисици във Великобритания. Той се появява вследствие на многото нападения на лисиците над домашни кокошки. По късно, през 19 век ловът на лисици е превърнат в спорт, в който група мъже и глутница кучета гонят лисици, докато не ги усмъртят. В наши дни този спорт е забранен, но въпреки това продължава да съществува.

9. Лисиците и фолклора

Лисицата намира своето място и във фолклора по цял свят. В средновековна Европа се зараждат приказките за Кума Лиса, а в азиатските култури се вярва, че лисицата има девет опашки. Във Финландия пък се смята, че лисицата образува с опашката си Северното сияние.

10. Горски теменужки

Лисиците притежават развита жлеза, която има мирис на горски теменужки. Тя е разположена в основата на опашката, където липсва окосмяване. Там лисиците обичат да пъхат муцуните си, докато спят свити на кълбо.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.