Половината от населението на света говори на 13 езика, докато останалата половина говори на останалите близо 7000. Впускаме се да изучаваме някои от тях, за да преуспеем в кариерата, за да се преместим в друга страна или просто, за да се доближим до различната култура и традиции.

Каквато и да е причината, ако сте решили да изучавате чужд език, вие вече сте взели правилното решение, защото ученето на езици не само ще разшири кръгозора ви и ще обогати познанията ви, но дори е доказано, че има огромна полза за психиката и за развитието на мозъка.

Според проучване на Евробарометър девет от десет граждани на ЕС смятат, че способността да се говорят чужди езици е много полезна, а 98% заявяват, че владеенето на езици ще е полезно за бъдещето на техните деца. Представяме ви 10-те най-желани за учене езика в света.

10. Немски език

10-те най-желани за учене езика в светаНемският е майчин език за 104 милиона души в света. А това му отрежда десетото място сред водещите езици. Ако обаче го измерим спрямо икономическата мощ на страните от немскоезичния свят, към който причисляваме други две силни икономики – Австрия и Швейцария, то немският излиза на четвъртото място – след английския, китайския и испанския. Владеенето на немски отваря вратата към един свят на страни, които процъфтяват и предлагат добри възможности за развитие в професията, бизнеса и образованието. Още една причина да се захванем с немския – Германците присъстват активно в интернет пространството. Германия е на едно от водещите места в света с 8 милиона интернет домейни .de е на второ място по отношение на разширението .com, което прави имената на немския домейн още по популярен отколкото тези с .net и .org. Овен това една от всяка 10-та книга в света е публикувана в Германия.

9. Турски език

10-те най-желани за учене езика в светаТурски език владеят около 100 милиона души. И тъй като България граничи с Турция, от гледна точка на бизнеса, научаването на турски език би могло да е една добра възможност за разгръщане на потенциала. Все пак отношението на вашите бизнес-партньори ще бъде съвсем различно, ако владеете езика им. А, че възможности за развитие на бизнес има говори и факта, че турската икономика е петнадесетата най-голяма в света. Турският се счита за един от езиците, лесни за учене, което го прави още по-привлекателен за хората, които имат бизнес отношения с Близкия Изток. Освен, че границите с бизнеса се стопяват има и други причини, заради които си заслужава да се захванете с изучаването на езика, една от тях е лятната ви ваканция. Колко хубаво би било, ако можехте да разбирате всичко, което ви казват комшиите, нали?

8. Японски език

10-те най-желани за учене езика в светаЯпонският със сигурност е сред най-впечатляващите езици в света. Японската писменост се състои от йероглифи и сричкови букви. Няма какво да се лъжем – това е сложен език, с трудни граматични форми, които се променят в зависимост от пола и социалния статус на участниците в разговора. Но не е ли точно това причината, която да ни мотивира да научим този толкова вълнуващ език. Особено, ако сте фен на мангата, оригамите, калиграфията, икебаната. Езикът се говори от около 130 милиона души. Повечето от тях живеят в Япония, но в Бразилия и Северна Америка също има големи общности, говорещи японски.


7. Португалски език

10-те най-желани за учене езика в светаПортугалски език се говори от близо 200 милиона души по света. Широкото разпространение на португалския език е несъмнено следствие от изграждането на Португалската империя през XV-XVI век, простряла се от Бразилия на запад до Индия, Макау и Тимур, на север от Австралия, както и в редица Африкански страни. Макар дните на Португалската империя отдавна да са отминали, значението на португалския език съвсем не е изчезнало – дори напротив. Заедно с английския и испанския, португалският език се нарежда сред най-бързо развиващите се европейски езици. Португалският е официален език в Португалия и Бразилия, както и в Ангола, Кабо Верде, Източен Тимор, Гвинея-Бисау, Мозамбик и Сао Томе и Принсипи. Португалският език се изучава от 30 милиона души по света. Защо вие да не сте един от тях?

6. Френски език

10-те най-желани за учене езика в светаНад 200 млн. души на 5-те континента говорят френски. Френският е основен език на международното общуване. Той е едновременно работен и официален език на ООН, на ЕС, на ЮНЕСКО, НАТО, Международния Олимпийски комитет, на Червения Кръст и на много юридически международни институции. Това е езикът на трите европейски града – седалища на европейските институции: Страсбург, Брюксел и Люксембург. Франкофонията обхваща 68 държави. Да говориш френски означава, че имаш предимство при намирането на работа в някоя от многобройните интернационални френски фирми. Куп причини, които да ви мотивират да започнете да учите езика на Балзак и Зола. И не на последно място – да не забравяме, че няма по-красиво обяснение в любов, от това, изречено на френски. Не случайно е известен като „езикът на любовта“!

5. Арабски език

10-те най-желани за учене езика в светаАрабски се говори от 400 милиона души, на него е написан Коранът. Наскоро арабският език придоби голямо значение по време на международни преговори, свързани с енергетиката, сигурността и нефтената промишленост. Арабският е един от работните езици на ООН. Хората, владеещи арабски като правило са добре платени. Езикът обаче е доста сложен, безспорен факт. Друг минус е, че арабският език има много диалекти, които се различават значително един от друг. Въпреки това, много хора намират арабското писмо за впечатляващо. Пише се отдясно наляво. Който иска да изучава арабски, следва да спазва определена последователност. Първо произношението, след това граматиката, после азбуката. Който се придържа към това, със сигурност ще се забавлява, докато учи.

4. Руски език

10-те най-желани за учене езика в светаРуският език е най-използваният славянски език в света. Той е международен език, който се говори от около 260 млн. души. Руският е индоевропейски език и е част от източнославянската група. Много специализирана техническа и научна литература е написана на руски език. И като стана дума за литература не може да не споменем руските майстори на перото Достоевски, Толстой, Лермонтов, Булгаков, Гогол, Пушкин, Солженицин, Пастернак, Илф и Петров…и още, и още. Удоволствието да четеш тези автори в оригинал определено си заслужава залягането над учебниците.

https://www.10te.bg/zabavlenie/10-lyubovni-pisma-shte-spechelyat-nagradi-za-sveti-valentin/

3. Китайски език

10-те най-желани за учене езика в светаМного е вероятно в близко бъдеще Китай да се превърне в новата световна супер сила. В страната живеят 1,3 милиарда души. В Китай се говори на различни диалекти, но ако трябва да се спрете на някой, препоръчваме мандарин: той е официалният език на страната и се говори в повечето части на Китай. Казват, че да се говори на китайски е сравнително лесно, особено когато сте овладели техниката с височината на тоновете, които са много важни за разбирането на смисъла. Граматиката също не е сложна, но йероглифното писмо – това вече е кошмар, който затруднява дори самите китайци. Китайският се определя от специалисти като „езикът на бъдещето“, все повече хора го изучават, а причините най-вече са свързани със силното икономическо развитие на страната.

2. Испански език

10-те най-желани за учене езика в светаИспански се говори в 58 държави по света, а в 22 държави е официален език – Испания, Аржентина, Чили, Колумбия, Коста Рика, Куба, Еквадор, Мексико, Панама, Пуерто Рико и др. Пътуването в испаноговоряща страна определено би било много по-интересно, ако знаете поне малко испански. Испаноезичната култура и изкуство се отличават със световноизвестни имена – писатели като Сервантес и Габриел Гарсия Маркес, музиканти като Глория Естефан, Хулио и Енрике Иглесиас, Шакира, художници – Гоя, Веласкес, Пикасо, Салвадор Дали. Кухнята на испаноговорящите страни също е много популярна – буритос, такос, паеля. Испаноезичната култура е гореща и страстна, също като ритмите на фламенкото, салсата, тангото, румбата, меренгето. Какво по-голямо удоволствие от това да сте част от този колоритен свят!

1. Английски език

10-те най-желани за учене езика в светаВпечатляващото разпространение на английския език по света е феномен без аналог в историята на човечеството. На международни конференции, икономически форуми, в речите на световните лидери, на бизнес срещи и академични симпозиуми, в ефира и в електронните мрежи, между самолетни пилоти и капитани в морето, английският е основното средство за комуникация. Той дори е официален език на дузина държави, в които много малък процент от населението в действителност го говори. Английският е работен език на множество международни организации. Никой не може да предположи със сигурност колко точно хора по света в момента учат английски като втори език. Но определено е налице „лавинообразният ефект”: колкото повече хора има по света, които вече говорят английски, толкова по-голяма част от останалите биха искали да го говорят и полагат усилия, за да го научат.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *