Евтини самолетни билети

Будапеща е завладяващо място. Внушителна архитектура, простор, богата история и интересни местни, говорещи на извънземен език. Колкото до последното, ако пътувате с кола, ще се убедите сами още при вида на надписите по табелите в началото на града.

Тази примамлива географска хапка няма как да не ви спечели с течението на величествената река, разделяла някога Буда и Пеща, грандиозните сгради, приятните улички и красиви мостове.

Ето и кои 10 неща може да направите, за да превърнете екскурзията си в незабравим спомен.


1. Опитайте гулаша

Независимо през кое време на годината решите да разгледате Будапеща, не пропускайте да опитате традиционното унгарско ястие – гулаш. Ароматното кулинарно изкушение е приготвено от говеждо месо, лук, червени чушки и пр. Ястието се предлага и на още много места из Европа (можете да го дегустирате и в Прага, Виена, Братислава), но все пак Унгария е неговата създателка и ще е истински пропуск да не му се насладите точно там.

Съветвам ви да си набележите предварително някое препоръчано място, за да сте сигурни, че вкусът на яхнията ще е наистина автентичен. Да ви е сладко!

2. Хапнете в Hard Rock Cafe

Веригата ресторанти разполага с богат асортимент от бургери – сочни, големи и апетитно поднесени. В заведенията има и салати, стартери и други изкушения, така че има за всекиго по нещо. Отделете време на интериора – електрически китари на велики музиканти, техни снимки с автографи, грамофонни плочи с подписи… Прекрасна обстановка както за феновете на рок музиката, така и за останалите с други музикални предпочитания. Дизайнерският подход в обзавеждането няма да остане незабелязан от творческото око. Както се казва – едно мултимедийно преживяване за сетивата.

Ако хапването и визията ви допаднат, потърсете и другите градове, в които има Hard Rock Cafe. Там можете да откриете нещо различно в менюто, а в интериорната аранжировка – със сигурност.

10 неща, които задължително да направите в Будапеща

3. Насладете се на гледката от Рибарския бастион

След като сте си похапнали в ресторанта на Джейми Оливър, можете да се насладите на умопомрачителната гледка от Рибарския бастион. Тази внушителна структура, изградена около тераса, ще се открие пред вас със своите седем монументални кули, всяка от които символизира един от седемте унгарски лидери, които някога повели племената си към изграждането на унгарската страна.

Досегът с това място ще ви накара да се почувствате като герои от приказка, попаднали в пределите на вълшебен замък. Пригответе се да направите снимки, които лесно след това могат да бъдат сбъркани с картини!


4. Отбийте се в ресторанта на Джейми Оливър

Свежа пица с деликатни подправки, засищащ бургер или паста… Музиката, обстановката и вкусната храна ще ви предразположат към романтика и отдих след дълъг ден на обиколки. Препоръчвам ви да хапнете вечерта, за да усетите напълно магията на добрата кухня под светлините на притихващия град.

10 неща, които задължително да направите в Будапеща

5. Потопете се с автобус в Дунава

Точно така – с автобуса право в реката! Това не е шега, а истински нестандартно преживяване. Можете да се повозите на едно такова вълшебно автобусче из града, след което да се потопите с него във водите на река Дунав. Ще поплавате в удивление от прехода от суша към вода и ще се насладите на града от две перспективи.

6. Направете си нощна фотографска разходка

Будапеща е изключително привлекателен град в архитектурно отношение. Вечер светлините му се спускат магично по хълмовете и величествените сгради и осветяват запленяващо мостовете между двата бряга на реката. Е, за да уловите пълната красота на нощна Будапеща, ще е добре да се снабдите с прилична техника, но не се отказвайте и ако не разполагате с добър апарат. Ще се изненадате от възможностите на смартфона си.

10 неща, които задължително да направите в Будапеща

7. Помълчете до обувките на брега на реката

По крайбрежието на Дунава ще се натъкнете на един от най-трогателните и тъжни мемориали в града – Обувките на брега на Дунав. Той е посветен на евреите, жестоко избити от представители на Партията на кръстосаните стрели (между 1944 и 1945 г. по време на Втората световна война) и хвърлени във водите на реката. Ще видите 60 чифта железни обувки на жени, мъже и деца. Никой не бил пощаден.

Около обувките ще откриете цветя, а вечер и свещи, оставени от близки родственици на брутално загиналите евреи.


8. Пийнете нещо вкусно в котешкото кафе

Котешкото кафе е идеалното място да се скриете от жаркото слънце или да се стоплите в есенен ден. Там ще ви посрещнат мъркащи приятели, които ще направят престоя ви истински релаксиращо изживяване. Местенцето е напълно облагородено за котките, създава им комфорт и поле за игри и забавления. То е насочено изцяло за истински любители на животни и дори на влизане ще получите инструкции какви са правилата за престой.

Ще се насладите на топла напитка, елегантно поднесена с украса от животински елементи – капучино с пяна и лапички от канела върху нея е само една от опциите. Ще откриете адреса му лесно в интернет. Намира се на удобно централно място, така че няма да ви е трудно да го намерите и ще е подходящо за почивка преди разглеждането на следващите набелязани дестинации.

10 неща, които задължително да направите в Будапеща

9. Спрете се при Площада на героите

Този важен в историческо отношение площад в Будапеща е създаден през 1896 по повод 1000-годинишнината от рождението на страната. Впечатляващият мемориал на забележителни фигури от унгарската история се намира в непосредствена близост до Градския парк, където можете да избягате от тълпите и динамиката на шумната столица. Разходката сред зеленина ще ви подейства като джинджифил по време на ядене на суши – ще изчисти сетивата ви за следващата хапка.

10. Потърсете си квартира, за да усетите местния дух

Ако успеете да намерите подслон в някоя стара, но поддържана сграда, това би било просто чудесно за вашето потапяне в културата на народа. Хотелите не могат да пресъздадат домашната обстановка, която всъщност казва най-много за хората. Как подреждат мебелите си, колко широки са стаите им, къде стоят книгите, украсени ли са секциите с дребни сувенири. Меки или твърди са леглата им и какво виждат през прозорците си сутрин като се събудят.

Пътешествието до някоя страна, или просто град в собствената държава, винаги е и пътуване към себе си. Винаги откриваме нещо свое, нещо чуждо или нещо ново, което искаме да стане част от нас. И никога не се връщаме с празно сърце. Желая ви пътешествия!Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.