На Земята, нашият дом, има много изоставени и загадъчни места; събития и явления, които никой не може да разбере защо са се случили, и предмети, които на пръв поглед нямат причина да съществуват.

От дълбокото ни минало до наши дни човечеството се сблъсква с такива феномени и се опитва да разкрие тайните им.

В тази класация ще ви запозная с някои по-малко известни или позабравени чудеса, чиито мистерии ще ви се прииска да разкриете.


1. Подводният монумент Йонагуни

10-те най-големи мистерии в света

Представлява подводна скална структура, която е открита в средата на 80-те близо до остров Йонагуни, Япония. Докато някои смятат, че образуването е от древен град, подобно на зикурата (вид древен шумерски храм), други твърдят, че той е създаден естествено. Правоъгълният паметник е дълъг повече от 50 метра и широк около 20 метра.

Редица учени са посетили мястото, но неговият произход остава неясен. Според някои е направено от човек, с идеята да представлява стъпаловидна пирамида. В допълнение към многото прави линии, някои от скалите сякаш имат резба. В близост има и други образувания, предполагащи потопен древен град. Според тази теория структурите са на възраст най-малко 5000 години и принадлежат на изгубена цивилизация – вероятно легендарната Му или Лемурия.

2. Атлантида

Едно от по-известните чудеса в класацията, но сякаш доста позабравена история в днешно време. Атлантида, вероятно митичен островен народ, споменат за първи път в диалозите на Платон „Тимей” и „Кристия”, е обект на очарование сред западните философи и историци от близо 2400 години. Платон го описва като мощно и напреднало царство в океана, което може да се скрива под водата само за едно денонощие.

Древните гърци са се чудили дали историята на Платон трябва да се приема като истинска или просто метафора. От XIX век се подновява интересът да се свърже Атлантида на Платон с исторически места, най-често гръцкият остров Санторини, който е разрушен от изригване на вулкан около 1600 г. пр.н.е. И до ден днешен се появяват нови и нови теории за произхода и местоположението на потайното място, а десетки филми се създават за историята му.

3. Ръкописът на Войнич

Дълбоко в библиотеката с редки книги и ръкописи на Йейл се крие един том от около 240 страници. Датиран около 1420 г., на страниците му има криптиран почерк и ръчно нарисувани изображения, привидно идващи от някакъв сън. Нарича се Ръкописът на Войнич и е една от най-големите неразгадани мистерии в историята.

Ръкописът е това, което криптолозите наричат шифър или кодиран модел от букви. Написан от неизвестен автор, ръкописът има също толкова неясна цел, колкото когато е открит през 1912 г. от търговец на редки книги Уилфрид Войнич. Езикът на книгата се изплъзва от дешифрирането, а сложните ѝ илюстрации остават толкова поразителни, колкото и красиви.

Това факсимиле, допълнено със сложни сгъваеми елементи, позволява на читателите да го изследват в целия му зашеметяващ вид – от единствения по рода си текст до илюстрациите на чуждоземни растения, непознати съзвездия, зелени фантастични бани, голи жени и други.


4. Островите Фантоми

Остров фантом е предполагаем остров, който се появява на карти за период от време (понякога векове) в историята, но е премахнат от по-късни карти, след като е доказано, че не съществува. Фантомните острови обикновено произтичат от докладите на ранните моряци, които изследват нови области.

Някои може да са чисто митични, като Островът на демоните например. Други са възникнали поради неправилното позициониране на действителните острови или други географски грешки. Остров Пепис всъщност е била неправилна идентификация на Фолклендските острови.

Полуостров Баха Калифорния се появява на някои ранни карти като остров, но по-късно е открито, че е прикрепен към континенталната част на Северна Америка. Но има и острови, като Санди например, които от десетилетия съществуват по картите ни, но никой не може да ги открие.

5. Горските пръстени

Горските пръстени са големи, кръгли структури с ниска плътност на дърветата в бореалните гори на Северна Канада. Тези пръстени могат да варират от 50 метра до близо 2 километра в диаметър, с дебелина на обиколката около 20 метра. Произходът на горските пръстени не е известен, въпреки че са предложени няколко идеи за тяхното създаване. Такива хипотези включват радиално растящи гъби, погребани кимберлитови тръби, заклещени газови джобове и метеоритни кратери.

6. Кубинският подводен град

През юли 2000 г. се разкрива за първи път този подводен град на западния бряг на Куба. Една година по-късно изследователи се връщат на мястото, за да го заснемат с най-напредналата техника за снимки под вода и на тъмно по онова време. Сонарните изображения разкриват строителни конструкции и вероятно пътища.

Структурите изглеждат напълно аналогични на фона на безплодната „пустиня“ на океанското дъно и сякаш показват симетрично организирани камъни, напомнящи за градско развитие. Някои медии го наричат „Атлантида открита в Куба“ и „Изгубеният град на Карибите“.

7. Великата овча паника от 1888 г.

10-те най-големи мистерии в света

Вечерта на 3 ноември 1888 г., около осем часа, в Рединг, хиляди овце едновременно и напълно импулсивно, се откъсват от въжетата си и избягват от ферми, полета и жилища. Намерени са на следващата сутрин, широко разпръснати, някои от тях все още задъхани от ужас под живи плетове, а много от тях струпани на купове из полетата, на няколко километра от тези, в които са били предишната вечер. В крайна сметка тази паника се била разпростряла на 520 квадратни километра.

Същият месец „Таймс“ съобщава че „злонамерена човешка злоба не е била възможна, тъй като хиляда мъже не е възможно да уплашат и пуснат всички тези овце.“ По-късно е било отбелязано, че има някаква специална локация за тези паники: през 1889 г. се случило същото в Беркшир недалеч от Рединг. И до ден днешен не се знае какво е уплашило и провокирало така всички тези овце.


8. Месният „душ“ в Кентъки

На 3 март 1876 г. от небето над Олимпия Спрингс в Кентъки започнали да падат големи парчета плът. В статия на New York Times, публикувана следващата седмица, се обяснява как месото, което приличало на говеждо, паднало навсякъде по земята в един от кварталите. По онова време небето било напълно ясно и късовете падали като големи снежинки.

Главната теория е, че големи птици, докато са се преселвали с храна, са изпуснали част от месото си (говеждо, свинско, пилешко, птиче и други видове животинско). Но най-странното и страшно, което отхвърля предната теория, е че има свидетелства за човешко месо, падащо от небето в онзи ден.

9. Континентът Му

Спомняте ли си го от началото на статията? Да, подводният монумент Йонагуни се смята за част от тази изгубена цивилизация. Приказка, хиляди години по-млада от тази на своя приказен братовчед – Атлантида, изгубеният континент Му за първи път се представя в средата на XIX век, за да се обясни тогавашния феномен на подобни символи, архитектура и митове, открити в иначе разграничените древни култури по света.

За съжаление на привържениците на идеята, няма емпирични доказателства, които да подкрепят нейното съществуване или теориите за изчезването на континента. В днешно време хората все още се надяват да е истина и все още се появяват филми по темата.

10. Цветният/Червеният дъжд в Керала

10-те най-големи мистерии в света

От 25 юли до 23 септември 2001 г. червен дъжд спорадично започва да вали върху южния индийски щат Керала. Настъпили силни проливи, оцветявайки дрехи в розово, и наводнявайки улиците с течност, която най-добре може да се опише с думата „кръв“. Хората съобщават също за жълт, зелен и черен дъжд по онова време.

Първоначално учените подозират, че отпадък от хипотетичен разпадащ се метеор е оцветил дъждовете, но проучване, поръчано от правителството на Индия, установило, че дъждовете са били оцветени от въздушни спори от местните плодородни земни водорасли. Все още обаче нито една от двете теории не е напълно приета.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *