Нужни са само няколко секунди, за да си изградим представа за някого при първа среща. Първото впечатление се създава подсъзнателно и може да бъде много трайно и винаги е от значение за бъдещите ни взаимоотношения.

Езикът на тялото, външният вид, излъчването и маниерите са част от нещата, на база на които човекът срещу нас си изгражда мнение. Първите няколко секунди са достатъчни да преценим дали харесваме някого или не. А през следващите няколко секунди обикновено потвърждаваме окончателно мнението си. Точно затова първото впечатление е изключително важно.

При кандидатстване за работа, в сферата на продажбите, при представяне на презентации или в общуването с нови колеги и във всяка ситуация първото впечатление оказва влияние върху нас. Днес ви представяме 10 факта за първото впечатление, които са важни и ще ви помогнат да се представите в най-добрата си светлина.

1. Точността

Тя винаги прави впечатление и говори за дисциплина и отговорност към това, което правите. При първа среща е важно да бъдете точни. Най-добре е да тръгвате с 10 минути по-рано, за да сте сигурни, че ще пристигнете в уречения час. Ако подраните малко, дори ще имате време да се съсредоточите върху предстоящия разговор и да бъдете по-спокойни.

2. Външният вид

Приветливият външен вид казва повече за вас от всички думи. Над 90% от първото впечатление се свързва с облеклото, което носите. Не е нужно да сте с най-скъпите и модерни дрехи, достатъчно е да сте спретнати и чисти. Освен това за жените са важни прическата и подходящия грим, а за мъжете е добре да са обръснати и с подходящи аксесоари.

3. Езикът на тялото

Между 60 и 65% от информацията, която давате на човекът срещу вас при първа среща е благодарение на езика на тялото. Важни са много неща – ръкостискането, зрителният контакт, контролирането на гласа, усмивките. Когато искаме да направим перфектно първо впечатление трябва да внимаваме с езика на тялото.


4. Позитивно мислене

Положителната нагласа за живота може да ни помогне за всичко, с което се захванем. Ако сме уверени в себе си, със сигурност ще бъде забелязано и оценено при първа среща. За да постигнем положително мислене е важно да се самонаблюдаваме и самоанализираме. Дори да не се получи от първия опит, грешките могат да ни бъдат от полза при следващи запознанства.

5. Индивидуалност

За да създадем добро първо впечатление, трябва да влезем в определена рамка, но това не означава да загубим своята индивидуалност. Във всяка ситуация и среща в живота е важно да бъдем себе си и да ни е удобно в собствената кожа. Това е сигурен начин да излъчваме увереност и да не се чувстваме „сухи“ при запознанство.

10 факта за първото впечатление, които трябва да знаете

6. Фокус върху събеседника

При първа среща е определящ и фокусът върху човека, който стои срещу нас. Ако се съсредоточим върху целите на събеседника си и задаваме въпроси, вместо да водим монолог, ще спечелим симпатията и доверието му.

7. Вълшебните думички

Когато говорим за първо впечатление трябва да внимаваме какво казваме и как го казваме. Хубаво е да използваме глаголи, когато презентираме себе си. Създавам, изграждам, оптимизирам, организирам – това са само част от думите, които ще ни помогнат да блеснем в разговор.

https://www.10te.bg/zabavlenie/10-lyubovni-pisma-shte-spechelyat-nagradi-za-sveti-valentin/

8. Подготовка

Добрата подготовка винаги е от полза при среща с непознати. Тя е важна, защото винаги ни дава увереност и спокойствие. Начинът да се покажем като професионалисти е да имаме стабилна подготовка. Това никога няма да остане незабелязано.

9. Маниерите

Първото впечатление е свързано с това да покажем добри маниери. Добро начало е да изключим телефона си при среща. Това ще покаже, че сме възпитани и ценим времето на хората, с които общуваме. Също така е важно да не преминаваме веднага на „ти“, да не прекъсваме и да не фамилиарничим. По-често добрите маниери остават незабелязани, но лошите могат лесно да провалят шанса за добро първо впечатление.

10. Обръщението към събеседника

Сигурен начин да направим добро първо впечатление е да се обръщаме по име към събеседника си. Така показваме внимание към човека срещу нас. От вида на срещата зависи дали да се обръщаме по име или фамилия.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *