Той е един от най-успешните френски писатели. Събужда любовта към четенето, приключенията и историята в малки и големи из целия свят. Александър Дюма-баща!

Гребе от живота с пълни шепи, а след това пилее всичко с лекотата, с която пише велики истории, за да умре с една-единствена златна монета от 20 франка в джоба си.

И това съвсем не е всичко. За още любопитни факти от живота на Александър Дюма-баща, просто продължете да четете.


1. Корените

10 любопитни факта за Александър Дюма-баща

Александър Дюма е квартерон. Това са хората, на които единият от родителите е бял, а другият – мулат. Баща му – Томас-Александър Дюма, е роден в Хаити и е незаконно дете на маркиз и неговата чернокожа робиня. Майка му – Мария-Луиза Елисавета Лабуре, е дъщеря на гостилничар. Томас бил френски генерал, сред най-приближените до Наполеон, а за силата му се носели легенди. Наричали го “черният дявол”.

2. Раждането

Александър е роден на 24 юли 1802 година във френското градче Вийер Котре. За жалост баща му умира, когато той е само на 4 години, а семейството изпада в крайна бедност. Малкият израства без скъпо образование, но със силна любов към книгите и разказите на Мария-Луиза за героичните подвизи на баща си.

3. Помощниците

Пишейки своите творби, френският писател използва услугите на много помощници. Един от най-известните е Огюст Маке, който полага основите на романа “Граф Монте Кристо” и допринася също за написването на “Тримата мускетари”. Сюжетите се предлагали от Маке, а Дюма добавял детайлите, диалозите и завършеците на историите.

След като пътищата им се разделят, Маке опитва чрез съда да накара Дюма да го признае за равностоен автор на съвместните им творби. Това обаче не се случва и Маке така и не получава признание. Заедно с учителя си по фехтовка – Огюстен Грисиер, издава “Учителят по фехтовка”, разказ за събитията през Декемврийската революция в Русия. С помощта на свои приятели издава сборник с есета за известни престъпници и престъпления от европейската история.

4. Дуелите

Човек на рисковете, писателят често се озовава в интересни ситуации, а по неговото време такива били дуелите. През 1825 година е първият му такъв. Въпреки комичния фалстарт с падането на панталоните на Александър, той излиза победител. Участва и в такъв, при който участниците теглили жребий и загубилият трябвало да се застреля. Жребият се пада на Дюма, който се оттегля в съседната стая. Чува се изстрел, след който Дюма се връща при останалите участници с думите: “Стрелях, но не можах да уцеля.

5. Театърът

Популярността на творбите на писателя му позволява да организира изграждането на негов собствен театър – “Исторически театър” през 1847 година. Там той желае да се поставят сценичните адаптации на романите му. Но само три години по-късно театърът фалира и това слага край на очакванията му в тази насока.


6. Любовниците

Носят се легенди за бройката на любовниците му. Той често има по няколко едновременно. Някои от биографите му са изчислили, че те са поне 500. Самият той казвал: “Имам толкова много любовници от човеколюбие. Ако беше само една, щях да я уморя за 1 седмица.

7. Децата

Нестихващото му влечение към жените несъмнено оставя следи. Никой не може да каже със сигурност колко са незаконните му деца, но едно от тях не само носи имената му, а наследява и таланта му.

В акта за раждане на малкия Александър записват, че майка му и баща му са неизвестни. Родителите му го признават чак седем години след раждането му. Майка му е шивачка и съседка на Дюма.

Той дава името си на детето, но отказва да го направи за нея. Съдът поверява грижите за него на баща му. За да ги разграничават един от друг, започват да ги назовават Александър Дюма-баща и Александър Дюма-син.

8. Бракът

Единственият официален брак сключва през 1840 година с актрисата Ида Ферие. Но причината не е чистата и искрена любов между двамата. Смята се, че до голяма степен съюзът им е следствие на шантаж от нейна страна.

Тя кара свой познат да изкупи дълговете на писателя и след това му поставя ултиматум – сватба или затвор. Бракът не продължава дълго, тъй като година след женитбата актрисата среща богат италиански княз и се мести при него. С Дюма се разделят окончателно през 1844 година.

9. Готвенето

Освен със странностите си, писателят е известен и с кулинарните си умения. Последната от книгите му е “Големият кулинарен речник“, в който са събрани 800 новели на тема гозби. В него са включени рецепти от много страни, които писателят сам посещава или за които му разказвали.

Речникът е публикуван след смъртта му, през 1873 година. Съкратена версия на кулинарната му творба излиза през 1882 година под заглавието “Малка кухненска енциклопедия”.

10. Смъртта

10 любопитни факта за Александър Дюма-баща

Александър Дюма умира на 5 декември 1870 година в пълна нищета в село Пюи, в околностите на град Диеп. Първоначално е погребан в родното си място. Но на 30 ноември 2002 година, със заповед на президента на Франция Жак Ширак, тялото му е ексхумирано и с пищна церемония и държавни почести е преместено в Пантеона в Париж.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.