Евтини самолетни билети

Канада е най-голямата държава в Северна Америка, простираща се от Атлантическия океан на изток до Тихия на запад и до Северния ледовит на север. Тя е втората по големина страна в света след Русия, а нейната обща граница със Съединените щати на юг и северозапад е най-дългата в света. Освен това тя може да се похвали и с най-дългата брегова линия – повече от 240 000 км. Страната възниква през 1867 г., когато три от британските колонии (Канада, Нова Скотия и Ню Брънзуик) сe обединяват в конфедерация – федерален доминион, съставен от четири провинции.

А знаете ли, че името на страната произлиза от думата kanata, която в езика на племето ирокези означава буквално „село, селище“. Всъщност в страната живеят повече от 200 етноса, които говорят на повече от 60 различни езика. Английският и френският са най-разпространените от тях.

Хокеят и лакросът са национални спортове в Канада, но канадците обичат да гледат бейзбол и футбол. Сред най-известните жители на страната се нареждат Селион Дион, Джим Кери, Киану Рийвс, Райън Гослинг, Джъстин Бийбър, Майкъл Бубле. Ето и още 10 любопитни факта за тази невероятна държава.


1-ва по брой мечки

10 любопитни факта за Канада

От 25 000 полярни мечки в света, около 15 000 живеят в северните части на Канада. Страната е дом и на големи популации от кафяви мечки и мечки гризли. Въпреки това, националното животно на Канада е бобърът.

2 хиляди километра улица

10 любопитни факта за Канада

В Канада се намира най-дългата улица в света. Тя започва от езерото Онтарио, минава на север през град Онтарио, за да стигне до границата с американския щат Минесота. Или почти 2 000 километра.

3 острова

10 любопитни факта за Канада

Три канадски острова се нареждат сред десетте най-големи острова в света. Това са Остров Бафин (два пъти по-голям от Великобритания), остров Виктория и остров Елисмиър (и двете са приблизително с размерите на Англия).


4-та най-слабо населена

10 любопитни факта за Канада

Въпреки че Канада е с огромни размери, страната е четвъртата най-слабо населена държава в света. За да си го представите – Канада е малко по-голяма от САЩ, но има едва 11% от нейното население.

5 хиляди метра

10 любопитни факта за Канада

Или за да сме съвсем точни – 5 959 метра. На такова разстояние в небето се издига планината Логан, най-високата планина в Канада.

6 града

10 любопитни факта за Канада

Шест града в Канада са с население над 1 милион души: Торонто, Монреал, Ванкувър, Калгари, Едмънтън и Отава. Освен това в страната има шест часови зони.

7-а по щастие

10 любопитни факта за Канада

Според последния доклад за най-щастливите нации в света (да, има такъв), канадците са едни от най-щастливите хора и се нареждат на престижното 7-о място.


80% от консумирания алкохол в Канада…

10 любопитни факта за Канада

…е бира. Това означава, че средно един канадец изпива по 79 литра бира на година. Най-много бира обичат да пият жителите на район Юкон.

9 канадци

10 любопитни факта за Канада

Девет от десет канадци живеят в 200-километровия граничен регион между САЩ и Канада.

10 процента

10 любопитни факта за Канада

Горите в Канада са толкова много, че те представляват цели 10% от световния горски масив. На територията на страната се намират и 50 великолепни горски парка.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.