Горди и благородни, големите породи кучета имат излъчване, което впечатлява и респектира. Присъствието на такова животно в семейството, може да ви донесе обич и щастие.

Само тези, които не са имали такъв спътник в живота си, биха изразили негативно мнение за тях, защото общуването с тези гиганти има други измерения в сравнение с останалите породи, с които сме свикнали.

Може би някои са чували стопани на такива кучета да казват, че поведението им по-скоро наподобява това на човек, отколкото на куче. Вярвайте, така е.

И все пак, ако някога сте си мислили да си вземете такъв сладур вкъщи, трябва да помислите добре. Както всяко животно и те изискват много грижи, но те не се отнасят само до разходката и храната. Тези муцуни имат нужда от страшно много внимание и обичат да усещат вашата любов. Бъдете сигурни, че колкото им дадете вие, те ще ви го върнат стократно!

След като наскоро ви запознахме с първата част от списъка с най-едри породи кучета, днес ще ви представим още десет, които няма как да пропуснем, защото са красиви и защото ги обичаме.

10. Леонбергер

10-те най-едри породи кучета (част 2)

Голяма порода кучета, създадена през 1846 г. в германския град Леонберг, чрез кръстоска на санбернар, нюфаундленд и пиренейски мастиф. Височината на мъжките кучета варира между 72 и 80 см, а теглото им е 54-77 кг. Леонбергерът е голямо и забавно куче. С приятния си характер, те са пример за идеалното семейно куче. Отличават се със специалната си любов към децата. Представителите на породата се определят като верни, интелигентни и лесни за дресировка.

9. Московско куче-пазач

10-те най-едри породи кучета (част 2)

Тази порода кучета е селектирана през 50-те години на ХХ век в Русия, чрез кръстосване на кавказка овчарка, санбернар и руска хрътка. Препоръчителната височина за мъжките екземпляри е 77-78 см, а за женските 72-73 см. Минималното тегло на мъжките кучета е 60 кг. Московското куче-пазач е уверено, уравновесено, независимо и общително. Има качества на отличен пазач и защитник на дома. Тези кучета имат твърд характер и не познават страха.


8. Бурбул

10-те най-едри породи кучета (част 2)

Добронамерено и силно привързващо се към стопаните куче. Произходът им води към Южна Африка през XVII век. Това е голямо и силно куче, което има добри реакции и подвижност. Теглото при двата пола варира между 70 и 90 кг. Кучетата се нуждаят от непрекъснато внимание и грижи, които се отнасят не толкова до ласките, колкото до редовното обучение и упражненията.

7. Нюфаундленд

10-те най-едри породи кучета (част 2)

Произходът на тази популярна порода кучета идва от североизточния бряг на Канада. Първоначално те били използвани от рибарите като работни кучета. Благодарение на ципестите си лапи, водонепроницаемата си козина и вродената им способност да плуват, нюфаундлендите се превръщат в прекрасни спасители. Мъжките обикновено тежат 60-70 кг, а женските 45-55 кг. Някои представители на породата обаче достигат и до тегло, надхвърлящо 90 кг. Кучетата се отличават с огромната си сила и изключително нежния характер. В допълнение, те са много интелигентни и имат способността да взимат самостоятелни решения. Що се отнася до силата на тази порода – тя не е преувеличена: най-силното куче е 44-килограмов нюфаундленд, на име Барбара. През 1979 година тя успява да повлече бетонна плоча, тежаща 2289 кг!!!

6. Тибетски мастиф

10-те най-едри породи кучета (част 2)

Древна порода, използвана като куче-пазач от монасите в Тибет. Мъжките тежат между 60 и 82 кг, а женските 40-60 кг. Тибетският мастиф е много спокойно, сдържано и послушно куче, като едновременно с това е и отличен пазач на дома и предан приятел на стопаните. Характерна черта на породата е тяхната изключителна чистоплътност. Освен една от най-едрите, тибетският мастиф е и една от най-скъпите породи в света. През 2014 година китайски бизнесмен купил тибетски мастиф от изложение за породисти кучета за рекордните 1.5 млн. евро. Това е най-високата цена, плащана някога за куче.

5. Немски дог

10-те най-едри породи кучета (част 2)

Най-високата порода кучета в света. Минималната височина на мъжкия, според стандартите, е 80 см, а на женските – 72 см. Теглото им варира от от 54 до 91 кг. Шампионът на тази порода е немски дог на име Зевс, чиято височина е 111,8 см. Изправен на задните си крака, той достига невероятните 2 метра и 20 см. Тези кучета съчетават в себе си мощ и благородство, сила и елегантност. Немските догове могат да бъдат описани още като нежни, гальовни, предани и послушни кучета.


4. Пиренейки мастиф

10-те най-едри породи кучета (част 2)

Порода, чиито корени произлизат от Арагон, Испания. Азиатски търговци пренасят породата в югоизточна Европа, а оттам и по целия свят. Пиренейският мастиф е голямо куче: височината на мъжките е 77-81 см, а на женските 72-75 см. Средно тегло: 70-81 кг, въпреки че често се срещат и кучета с тегло над 100 кг. Пиренейският мастиф е известен като изключително интелигентно куче. Благодарение на качествата, присъщи за тази порода, те често биват използвани като пазачи и охранители.

3. Санбернар

10-те най-едри породи кучета (част 2)

Родното място на тези кучета са италианските и швейцарските Алпи. Много голямо и силно куче с височина почти метър при мъжките екземпляри. Според стандартите на породата, санбернарът трябва да е по-тежък от 80 кг, като най-често се срещат кучета по-високи от 80 см и тежащи над 100 кг. Най-тежкият регистриран санбернар е кучето Бенедиктин – той тежи цели 166.4 кг. С тихия си, внимателен и дружелюбен характер, санбернарът лесно се превръща в идеалната семейна компания.

2. Испански мастиф

10-те най-едри породи кучета (част 2)

Първоначално тези кучета са били използвани за защита на добитъка от вълци и други хищници. Растежът на мъжкия испански мастиф е в диапазон 77-88 см, с тегло 80-120 кг, а на женските 72-88 см, с тегло – 70-100 кг. Козината му най-често е червеникава или светлобежова, но се срещат и други варианти на разцветка. Този благороден гигант ще бъде добър приятел на всички членове на семейството и в същото време надежден пазач на дома.

1. Английски дог

10-те най-едри породи кучета (част 2)

Съвременният английски дог първоначално е селекциониран в Дания, затова в началото е наричан датски дог. Използван е най-вече в качеството му на куче-пазач. Особено известен е със своята бдителност – оставен да охранява даден обект, той го обикаля на равни интервали, като не допуска никого да се доближи до поверената му територия. Средният ръст на тези гиганти е 69-91 см, като теглото им може да варира от 68 до 110 килограма при мъжките. Шампионът на тази порода е дог на име Айкама Зорба, който с ръста си от 94 см и тегло 155.58 кг заслужено попада в книгата на рекордите Гинес. Английските догове са аристократични животни, известни със своята сила, смелост и спокойствие. Те се справят еднакво добре и като кучета-пазачи, и като домашни любимци.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *