Няма как да не сте отишли на море и да не сте се “сблъскали” с най-атрактивните му обитатели – чайките. Независимо дали будят с крясъците си, крадат храна и вещи или отвличат малки домашни любимци, всеки е засегнат от повелителите на плажа.

Въпреки това, знаем изключително малко за тези интересни птици. Е, заемаме се да поправим тази грешка и ви запознаваме с 10 любопитни факта за чайките.

В България се срещат над 10 вида чайки. От тях сребристата чайка или гларусът, както я наричат хората, е най-широко разпространена.


Размахът на крилата достига до 146 сантиметра. Клюнът им е масивен, с връх, извит надолу. Подклюнието е с червено петно, а около очите има червен кръг. Краката са жълти с плавателна ципа. Оперението се променя в зависимост от възрастта и сезона, като младите са пъстри, с преобладаващи кафяви тонове, а възрастните са бели с различни нюанси на сивото и черното.

Чайките са моногамни. Те се размножават в шумни и многочислени колонии, наброяващи няколкостотин двойки. Тъй като гнездят на открито на земята, като допълнителна защита се явява специалното оцветяване на яйцата им. Пълното люпило се състои от 2-3 яйца, от тъмнокафяви до синкавозелени, изпъстрени с много, тъмни на цвят и с различни по големина петна. Гнездата им са разположени в колонии на разстояние от 50 сантиметра до 10 метра.

Мъжкият и женската се редуват да мътят яйцата в продължение на 24 дни. Малките имат върху клюновете си подутина, наречена яйчен зъб. С негова помощ те пробиват отвор в черупката, който постепенно разширяват. Освобождаването от яйцето не е лесна работа. То продължава няколко часа и коства много усилия на малките.

Малките на чайката са гнездобегълци. Няколко часа след като се излюпят и изсъхнат, те вече могат да ходят и да напускат гнездото. Първият ден те го прекарват в “родилното”, а възрастните птици идват по няколко пъти на ден да ги нахранят. Едната птица стои в гнездото и ги топли, докато партньорът ѝ търси храна. Смъртта сред малките е голяма, защото те започват да бродят из гнездата и на други двойки, които ги убиват.

10 любопитни факта за чайката

Скоро след като напуснат гнездат, младите чайки започват друг вид скитания. Те достигат полова зрялост едва на третата или четвъртата си година и дотогава прелитат на далечни разстояния. Увлечени заедно с ятата на други чайки те обикалят околните държави. Завръщат се по родните си места, за да си намерят партньор и самите те да отгледат поколение.

Чайките изобщо не са претенциозни откъм храна. Възползват се от цялото разнообразие, което им предлага тяхното местообитание. Навъртат се около големите риби, с надеждата да се докопат до част от плячката им. Хранят се с всякакви мекотели, а в менюто им влиза дори и мърша.

Чайките гнездят в София и други градове вече повече от 10 години. Те извличат максималното от предимствата, които големите, мръсни градове им дават. Лесно се адаптират към промените и изобщо не се страхуват от хората.

10 любопитни факта за чайката

Британски изследователски екип е открил как да се справим с кражбите на чайките. Той оставя на земята плик с картофен чипс в близост до големи групи чайки и леко се отдалечава. Когато някоя птица започва да се промъква към храната, експериментаторът се привежда до нейното ниво и се взира твърдо в очите ѝ.

При тези условия само 36% от птиците достигат до храната, докато мнозинството или отлита, или се отдалечава с ходене. Тези, които все пак достигат до чипса, започват да консумират след време. Това демонстрира, че чайките възприемат поведенчески сигнали от хората, когато взимат решение къде в града да се хранят и че те губят апетит под влияние на човешкия поглед.

В славянските поверия за чайките се смята, че са душите на загинали моряци. Затова и моряците се отнасят с особено внимание към тях. Много екипажи на кораби и днес вещаят бъдещето си, наблюдавайки тези птици. Съществува поверие, че ако три чайки прелетят над моряк или кораб, ще се случи нещо много лошо и смъртта не може да бъде избегната.

Ако заблудена чайка докосне някого с крило по лицето, този човек след кратко време ще умре. Същата съдба очаква и този, който убие чайка. Моряците вярват, че нито един кораб няма да завърши плаването си безпроблемно, ако преди да отплува, не него няма кацнали чайки.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.