четвъртък, септември 19


10 любопитни факта за чайките

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Няма как да не сте отишли на море и да не сте се “сблъскали” с най-атрактивните му обитатели – чайките. Независимо дали будят с крясъците си, крадат храна и вещи или отвличат малки домашни любимци, всеки е засегнат от повелителите на плажа. Въпреки това, знаем изключително малко за тези интересни птици. Е, заемаме се да поправим тази грешка и ви запознаваме с 10 любопитни факта за чайките.

10 любопитни факта за чайката

В България се срещат над 10 вида чайки. От тях сребристата чайка или гларусът, както я наричат хората, е най-широко разпространена.

Размахът на крилата достига до 146 сантиметра. Клюнът им е масивен, с връх, извит надолу. Подклюнието е с червено петно, а около очите има червен кръг. Краката са жълти с плавателна ципа. Оперението се променя в зависимост от възрастта и сезона, като младите са пъстри, с преобладаващи кафяви тонове, а възрастните са бели с различни нюанси на сивото и черното.

Чайките са моногамни. Те се размножават в шумни и многочислени колонии, наброяващи няколкостотин двойки. Тъй като гнездят на открито на земята, като допълнителна защита се явява специалното оцветяване на яйцата им. Пълното люпило се състои от 2-3 яйца, от тъмнокафяви до синкавозелени, изпъстрени с много, тъмни на цвят и с различни по големина петна. Гнездата им са разположени в колонии на разстояние от 50 сантиметра до 10 метра.

СЛЕДВАЩА СТРАНИЦА


Коментари

1 2 3
Сподели

Коментари