Те са навсякъде около нас. Понякога са приятни, а в други случаи – безкрайно дразнещи… Някои ни карат да се чувстваме добре, а други – предизвикват цялата ни физическа и психическа агресия…

Бебешкият плач, любимата песен, алармата на колата пред блока, пробиващата стената бормашина на съседите, виковете на шефа, шумоленето на листата от есенния вятър… това са само малка част от звуците, които ежедневно преминават през слуховия ни апарат и достигат до съзнанието или подсъзнанието ни.

Рядко обаче се замисляме за звука като научен факт и оказва се нещата, които знаем за него, са изключително малко. Ето 10 любопитни факта за звуците и човешкия слух.


1. При 115 децибела бебешкият рев е по-силен от аларма на кола.

2. В Африка има племе наречено Маабан, което живее в такава тишина, че се чуват как шептят на почти 300 метра разстояние един от друг, дори когато остареят.

3. Едно от 1000 новородени е напълно глухо.

4. Лъвският рев може да стигне до над 100 децибела – звук, който се равнява на влакова свирка или на самолетни двигатели при излитане, чути от около 300 метра – и може да бъде доловен от над 800 километра разстояние.

5. Стоейки пред високоговорителите на концерт ще започнете да увреждате слуха си за по-малко от 8 минути.

6. При 130 децибела се усеща болка.

7. Загубата на слух се натрупва. Повече излагане на въздействието на силен звук води до по-голяма загуба на слуха.

8. При продължително излагане на звуци над 90db можете да увредите слуха си, без значение дали слушате Бах или Металика.

9. Делфините общуват помежду си с помощта на звуци наподобяващи подсвиркване – всеки звук изразява различно настроение.

10. Звукът, който чуваме, когато пляскаме с ръце, всъщност е звукът на мехурчета азот, които избухват.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *