четвъртък, септември 19


10 легенди за европейските столици

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Каним ви на една европейска обиколка из цветното минало на стария континент. Търсите приключения и истории, тръпка и духове? Е, нека се разровим из оставеното от нашите предци и да разгледаме 10 легенди, които със сигурност ще ви накарат да си купите билет за следващата дестинация.

10 легенди за европейските столици

1. Катинарите на любовта

Започваме с една тенденция, която „разтресе“ континента. Катинарите на любовта са символ на искрените и вечни чувства на влюбените. Мостове, огради и порти стават полета, на които хората „заключват“ любовта си. Двойките символизират своето свързване завинаги чрез катинара, чието закачане се приема за акт на посвещаване. Но откъде произлиза тази традиция, която е завладяла почти всички европейски столици (Рим, Лондон, Франция, Прага и др.) – питат се всички.

Понте Милвио е легендарен мост над река Тибър в Рим, който пази историята на Римската империя. Построен е в чест на военна победа през 206 г. пр. Хр., а през вековете няколко пъти е реставриран. В началото на XXI в. става известно място за влюбените двойки, които започват да закачат катинари на една лампа на моста в името на своята любов.

На тях влюбените написват желание, жената го заключва, символизирайки женското начало като пазителка на любовта, а мъжът се обръща с гръб и хвърля през рамо ключа в реката като обещание да пази тази връзка, следва задължителна целувка и вяра във вечността.

Ритуалът е измислен от писателя Федерико Мочия в книгата му „Искам те“ и започва да обхваща толкова много хора, че в даден момент лампата започва частично да се руши. Така хората започват да закачат своите катинари навсякъде, където е възможно.

Подобна е и ситуацията в Париж, където общото тегло на „любовните обещания“ достига 45 тона и е застрашавало моста. Очевидно любовта или те прави толкова лек, че да полетиш, или те прави неимоверно тежък (дано второто се случва само с мостовете по света). Поради което в последните години започват да се слагат и допълнителни инсталации и мрежи за катинарите, което донякъде разваля магията, но това не спира хората.

СЛЕДВАЩА СТРАНИЦА


Коментари

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Сподели

Коментари