Освен че са най-едрите морски бозайници, китовете се оказват и едни от най-интересните животни. Те съчетават външните белези на рибите и структурата на организма, присъща на топлокръвните. Обитават планетата ни повече от 55 милиона години и са съвършен представител на еволюцията.

Повечето екземпляри са огромни, а не по-малко огромно е и значението им за състоянието на океаните. Телата им са гигантски складове за въглерод, а присъствието им оформя цели екосистеми. Това че мигрират на огромни разстояния пък, спомага за облагородяването на много местообитания. Ето още какво интересно научихме за тези полумитични същества.

1. Според различни научни изследвания продължителността на живота на китовете е между 30 и 70 години. Гренландският кит е сред най-дълголетните и може да доживее над 200 години. Възрастта на китовете се определя посредством броя на пръстените от ушна кал, образувани в ушния канал.

2. Китовете са морски бозайници от разред Китоподобни. Делят се на два подразреда: Беззъби (баленови) китове и Зъбати китове. Беззъбите са 15 вида, а Зъбатите – 72. Беззъбите филтрират храната си, а Зъбатите ловуват. Китовете са първите бозайници, у които балените еволюират и никой друг вид бозайник не използва същата анатомична структура при консумиране на плячката си. Менюто на Зъбатите китове се състои от риби, сепии, морски раци, морски звезди. И въпреки че имат зъби, повечето поглъщат плячката си цяла.

10 любопитни факта за китовете

3. Кожата на повечето китове е гладка и без косми. Само някои видове притежават сетивни власинки на горната челюст или на брадата. За топлоизолация им служи огромен слой подкожна тлъстина. Върху кожата им живеят различни видове ракообразни.

4. Китът е единственият, освен човека, бозайник, който пее. Много от тези гиганти издават ниски звуци, а гърбатите и гладките китове изпълняват цели “песни”. Най-кратката продължава шест минути, а най-дългата – около половин час. Песента спира само за освежаване на запаса от въздух в белите дробове.

5. Синият кит е способен да възпроизведе най-силния звук на света от всички живи същества, а събратята му може да чуят ниските честоти на разстояние от над 16 000 км. Те нямат външни органи на слуха, а чуват с долната си челюст, от която звукът стига до средното и вътрешното ухо.

10 любопитни факта за китовете

6. Бременността при китовете продължава между 10 и 16 месеца. Женските обикновено раждат по едно малко, като бебето се появява с опашката напред, за да не се удави. След раждането си, малкото китче веднага започва да плува, пие по около 100 килограма мляко всеки ден и наддава с по 9 килограма на час.


7. Женската кърми малкото, като ляга настрани, така че задната част на тялото се подава над водната повърхност. По този начин малкото може да бозае от млечните жлези, разположени съвсем назад. Кърмата съдържа много мазнини и белтъчини, а също и вода. Консистенцията ѝ прилича на паста за зъби и се впръсква със силно налягане в устата на малкото китче, което същевременно и диша. Периодът на кърмене продължава от 5 до 12 месеца.

8. Китовете спят само с половината си мозък, за да излизат на повърхността за въздух, защото могат да се удавят. Понякога спят във вертикално положение във водата, друг път се потапят хоризонтално. Сънят им трае около 15 минути на няколко часа и докато са в това състояние, забавят дишането си почти до минимум. Кашалотите пък спят толкова дълбоко, че до тях може да мине лодка и те няма да се събудят.

9. Опашката на всеки представител на китовете е уникална и може да бъде сравнена с човешките пръстови отпечатъци.

10 любопитни факта за китовете

10. На 19 февруари еколозите отбелязват Световния ден за защита на морските бозайници. На този ден през 1986 година Международната комисия по китолова забранява промишления лов на китове. Изключение се прави само за някои народи, които не могат да оцелеят без месото на китовете. Неконторлируемият лов на морските бозайници съществува още от XVII век. Едва към средата на XX век обаче, когато изчезват няколко вида китове, числеността на други се съкращава десетки пъти и се избиват над 2,8 милиона екземпляра, проблемът е осъзнат. Въпреки това все още съществуват страни, които не са се отказали от китобойните си флотилии.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *