четвъртък, септември 19


10 любопитни факта за Густаф Айфел

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
10 любопитни факта за Густаф Айфел

Александър Густав Айфел е един от най-известните инженери на миналия век. Естествено, всички го свързват с Айфеловата кула. Истината обаче е, че той е проектирал множество интересни съоръжения, а животът му е изпълнен с трудности и проблеми. Въпреки всичко, не спира да твори и да изумява човечеството със стремежа си към новостите. Представям ви 10 любопитни факта за Густав Айфел.

1. Раждане

Първият и единствен син на гвардейския офицер Франсоа Александър Бьоникхаузен се ражда на 15 декември 1832 година в Дижон, Франция. Александър Густав Бьоникхаузен е потомък на пруски дезертьор живял в немската провинция Айфел.

В ранното си детство, Айфел дава вид, че ще спази традицията за неграмотните инженери. Той изобщо няма интерес към училището, а предпочита да ходи в химическата фабрика за оцет на чичо си и да изучава процесите там. В последните два класа на лицея обаче изведнъж се запалва по литературата и историята, започва да чете и да учи много.

10 любопитни факта за Густаф Айфел

2. Образование и първи стъпки в кариерата

Без да е отличник, младият Густав завършва средното си образование и се явява на приемен изпит за постъпване във висше училище. Както преди, резултатът му е добър, но не му позволява да влезе в Политехниката. Бьоникхаузен завършва така наречената “Централна висша школа” с диплома на инженер. Той, както и останалите негови състуденти, се насочват към частния сектор.

На 25 започва работа в една инженерна фирма и почти веднага му падат големи поръчки – проектиране и строеж на два железопътни моста, които той изгражда със съвсем новите тогава технологии – кесони със сгъстен въздух и хидравлични цилиндри.

СЛЕДВАЩА СТРАНИЦА


Коментари

1 2 3 4
Сподели

Коментари