На 1 юли 2013 г. Хърватия се присъедини към ЕС и стана 28-мата страна-членка. Това се случва 10 години след като хърватите изявиха желанието си да станат част от общността и направиха първите постъпки. Страната е първата, която влиза в съюза толкова бързо след война и втората от бившите югославски републики след Словения (през 2004 г.).

След провъзгласяване на независимост през 1991 г., присъединяването към Евроалианса бе втората цел на хърватския политически елит. През 2012 г. на проведения в страната референдум 66% гласуваха в подкрепа на интеграцията, но нивото на участие бе едва 43 на сто. Според социологическите проучванията в момента около 60% от населението подкрепят присъединяването.

Хърватия граничи на север със Словения и Унгария, на изток със Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора, а на югозапад е с излаз на Адриатическо море. Климатът във вътрешността на страната е умерено-континентален, в планинската и част – предпланински и планински, а по Адриатическото крайбрежие – средиземноморски (с малко по-студени зими и по-топли лета). Културното й наследство е богато и не се се съдържа само в музеи и галерии. Хърватската култура има тринадесетвековна история.


Страната има шест паметника на световното наследство и осем национални парка. Също така имат аналог на нашенските кукери и сурвакари, които според легендата възникнали, за да плашат турските нашественици. Те слагали на главите си страшни зооморфни маски, а телата си обличали в овчи кожи с навързани звънци.

Хърватите са дали на света Марко Поло, Никола Тесла, Руджер Бошкович, Иван Мещрович и др. Ето и 10 места, които ще ви накарат да посетите тази прекрасна страна.


1. Сплит

Сплит е центърът на Далмация и се намира на брега на Адриатическо море. Старият град датира от римско време, когато Диоклециан построява там своя вила-дворец. Сплит е прекрасно градче с тесни улички и малки площадчета във венециански стил, а наоколо се редуват приятни кафенета, ресторанти, художествени галерии и антикварни магазини. Средновековният град и Диоклециановият дворец са част от световното културно наследство под закрилата на ЮНЕСКО.

2. Дубровник

Перлата на Адриатическото крайбрежие и най-известният хърватски курорт в световен мащаб. Старият му град, включително и пристанището, е обграден от стени, които са го предпазвали от нападение по море. От 1979 г. е в списъка на световното културно наследство под закрилата на ЮНЕСКО.

Забележителностите, които не трябва да пропускате, са градските стени, старият град, Страдун, крепостите Минчета, Бокарт, Ревелин, Ловриенац, Църквата на Спасителя, Доминиканския манастир и музей, Францисканският манастир, и др.

3. Пореч

Еуфразиевата базилика в Пореч е изключичителен образец на раннохристиянското изкуство. Често е сравнявана с базиликата в Равена, поради архитектурната си красота и запазеност. Включена е в списъка на световното културно наследство под закрилата на ЮНЕСКО през 1997 г.

Старият град на Пореч е насечен от типичните за Средиземноморието тесни каменни улички, с руини от римско време, с многобройни готически дворци и сгради от времето на романизма, с остатъци от стари крепостни стени и градски кули.


4. Трогир

Трогир е отличен пример за градска приемственост. Ортогоналният му уличен план датира още от Древногръцкия му период, а след това е доукрасяван от последвалите управници. Старият град се намира на малък остров и е включен в списъка на световното културно наследство под закрилата на ЮНЕСКО. Красиви римски църкви, изключителни ренесансови и барокови сгради – това е Трогир. Най-значителните сграда в града е Катедралата.

5. Природен парк Плитвишки езера

Районът, в който се намират Плитвишките е обявен за национален парк през 1949-та, а през 1979-та е включен в списъка на световното наследство под закрилата на ЮНЕСКО. За него често се говори като за една физично-биохимична лаборатория на открито.

Основният му феномен е особеният начин на създаване на шуплестия варовик в резултат на строго определени взаимодействия между физикохимичните и биологичните особености на карстовата акватория при днешните климатични условия и условията на ненарушено природно равновесие. За туристите са организирани множество маршрути – пътуване с корабче с електрически двигател по големите езера. В околността съществуват и няколко къмпинга и хотел.

6. Шибеник

Ривиерата Шибеник очарова с разнообразието си от исторически крепости и катедрали до най-модерни хотели. Шибеник се намира в централната част на крайбрежието, на мястото където река Кръка се влива в Адриатичско море.

Символ на града е катедралата „Св. Яков“. Тя е единствената катедрала в Европа, построена само от камък, и е включена в списъка на световното наследство под закрилата на ЮНЕСКО. Нейната най-характерна черта са 74-те каменни глави, които заобикалят фасадата й.

7. Ровин

Ровин или още Ровини се намира на 36 километра северно от Пула и е разположен на два залива: Северна Лука Валдибора и Южна Лука Вещар. Целият крайбрежен район, заедно с 22-та острова, е защитен природен резерват и може да бъде разгледан при една разходка с яхта.

17-годишната история на града проговаря, разхождайки се през неговите тесни, катерещи се по хълма улички и причудливата архитектура. Къщите, строени във венециански стил, сякаш израстват от морето и очароват от пръв поглед.


8. Загреб

Загреб е столицата на Хърватия и е разположен по склоновете на планина Медвеница и покрай бреговете на река Сава. Напоследък градът е една от най-популярните дестинации в Източна Европа. За туристите той предлага както култура, така и достатъчно забавления.

Изключително подреден и чист, с хубави паркове. Не пропускайте най-красивата му улица „Ткалчичева“, каменната порта в Горни град, Катедралата – впечатляващ пример за неоготическо изкуство. Както и красивото езеро Ярун, намиращо се в южния край на града.

9. Хвар

Разположен на бреговете на Далмация, луксозният остров Хвар има над 7 часа слънчева светлина на ден, което го прави най-слънчевата дестинация в Хърватия. Поради благоприятните климатични условия и пищна растителност, заобиколен от безкрайни кристалночисти води островът е популярна дестинация за яхтинг.

Още от античността той е бил значим пункт заради неговото стратегическо положение в морето, а след това взема най-ценното от всеки исторически период, в резултат на което днес може да се похвали с много исторически паметници и културни мероприятия. Отдайте се на местните специалитети, прясна риба на скара и изискани домашно приготвени вина.

10. Остров Брач

Идиличният остров Брач се намира в централната част на Далмация. Неговите плажове са популярни с дължината си и с кристално чистите, тюркоазени води. Световноизвестният курост Златни Рат в град Бол се е превърнал в символ на хърватския туризъм.

Този плаж е толкова специален заради девствената природна красота: невероятен златист плаж, застлан с малки камъчета и заобиколен от величествена гора с пинии, съчетана с вдадения навътре в морето, подобен на гигантски език, нос. Курортът е една от най-добрите дестинации за уиндсърфинг.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.