Конфуций е китайски мислител и философ, от чиито учения произлиза конфуцианството, повлияло живота и мисленето на хората в Китай, Япония, Корея и Виетнам. Той е роден през 551 г. преди Христа. Известно е, че на тригодишна възраст е загубил баща си, проявявал е необикновено послушание към майка си и уважително отношение към по-възрастните. След завършване на образованието си Конфуций постъпва на държавна служба.

Конфуций е една от най-влиятелните личности в китайската и световната история и религия. Приживе е признат като „учител на 10 000 поколения“. Живял е почти в едно и също време с Лао Дзъ и е бил негов ученик. Дълги години Конфуций заема второстепенни длъжности, от които учениците му го съветват да се откаже.

„За нищо на света” – отговарял той. „Отказът ми би се възприел за проява на гордост. Насочвайки другите по пътя на добродетелите, ние първи трябва да го следваме – само тогава ще имаме последователи!”

10 от най-полезните житейски урока на Конфуций

През повече от 2000 години, конфуцийските идеи се проявяват не само в областта на политиката, икономиката, културата и пр., но и в действията и морала на всички китайци. Дори и някои чуждестранни учени считат, че конфуцианските идеи са религиозните идеи на Китай. Фактически, конфуцианското учене е само едно от различните учения в Древен Китай, то е едно от философските течения, а не е религия.

Конфуций живее в периода на Пролетите и Есените. В този период е разрушена обединената структура на държавата и са създадени различни царства. Конфуций живее в царство Лу, чиято култура се развива най-бурно в тогавашния период.

https://mustak.bg/

Въпреки че през целия си живот, Конфуций не достига богатство и висок обществен ранк, той е виден ерудит, който пропагандира политическите си идеи и теорията си сред своите последователи. Казват, че неговите ученици са над 3000 души, някои от които също стават големи ерудити. Те приемат и развиват идеите на Конфуций и ги разпространяват.

Ученето на Конфуций е с богато съдържание, и голяма част от което и до сега все още притежава голяма ценност. Много думи в трактата му често се използват от съвременните китайци. Например: „Сред трима души, един е моя учител”. Това значи, че във всеки човек има нещо добро, хората трябва да се учат един на друг.

10 от най-полезните житейски урока на Конфуций

Без да се стреми да изгради систематична теория за живота и обществото или да установи формални ритуали, Конфуций иска неговите ученици да мислят задълбочено и самостоятелно и непрестанно да изучават околния свят, най-вече с помощта на древните текстове и съпоставяйки съвременните етични проблеми с исторически събития или с някогашни прояви на чувства, запазени в поезията на сборника „Шъ Дзин“.

Макар отсяването на най-ценните учения на Конфуций да е изключително трудна, дори непосилна задача, днес ви предлагаме кратък подбор на някои от неговите най-стойностни мисли. В търсене на мъдрост и философско единение между духа и тялото, ето 10 от най-полезните житейски урока на Конфуций.


1. Обикновените хора никога не започват и не предприемат нещо ново. Те само подражават и вървят след другите. Имат нужда от примери и образци. Ако са заобиколени от внимателни, почтени, съвестни и образовани хора, и те ще станат като тях и на свой ред самите те ще бъдат образци за следващите поколения.

2. Не търсете нито големи радости, нито излишно спокойствие. Стремежът към едното или другото е само по себе си труд и пречи на спокойствието.

3. Никога не вършете онова, което рано или късно предизвиква разкаяние.

10 от най-полезните житейски урока на Конфуций4. Ако не избегнете малката несправедливост към себе си от страна на другите, много скоро ще ви се наложи да употребите всичките си усилия срещу най-жестоки нападки.

5. Дълго спотаяваният огън разпалва неугасим пожар. Открие ли се откъде идва огънят, пожарът се гаси по-лесно.

6. Не се захващайте с много неща наведнъж – това причинява много скръб или най-малкото – грижи.

7. Не си мислете, че надареният със сила човек би могъл да се излага на всякакви опасности – силният винаги може да срещне по-силен, който да го срази.

8. Няма значение колко бавно вървите, стига да не спрете.

9. Ако е очевидно, че целите не могат да бъдат достигнати, не коригирайте целите, коригирайте действията.

10. Наставлявайте само тези, които търсят знание, след като са открили своето невежество.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *