Отглеждането на дете само по себе си не е никак лесна задача, а изобилието от съвети как това да става по възможно най-добрия начин, могат да обезсърчат и най-всеотдайната майка.

В помощ на всички тези героини подготвихме списък, включващ общ преглед на 10 храни, които в никакъв случай не бива да давате на вашето бебе. Към него добавихме и кратко обяснение защо не трябва да го правите.

Все пак не претендираме, че с тези 10 продукта изчерпваме списъка с опасни за здравето на бебето ви храни, затова ви съветваме винаги, когато имате колебание относно бебешкото меню, да се обръщате за съвет към специалист.


1. Мед

Медът има редица полезни качества, но колкото и странно да звучи, той може да се окаже опасен за живота на бебето ви. В него се съдържа специфична бактерия, която може да предизвика ботулизъм – рядко, но опасно заболяване на нервната система. Затова и повечето педиатри съветват родителите да не дават мед на бебето докато не навърши поне годинка.

2. Краве и соево мляко

Не замествайте майчината кърма с краве мляко поне до първия рожден ден на вашето съкровище. Бебешкото коремче усвоява много трудно протеините в кравето мляко, отделно в него могат да се съдържат минерали, които да увредят бъбреците на бебето. Същото важи и за соевото мляко.

3. Плодови сокове

Отложете даването на плодови сокове докато вашето бебе не навърши поне 6 месеца. Сокът е пълен със захар и няма хранителните качества на целия плод. Плюс това бебешките коремчета могат са де окажат силно чувствителни към по-киселите фрешове – като портокаловия, например. Затова по-добре плодовете да бъдат поднасяни под формата на пюре или малки парченца.

10 храни, които не трябва да давате на вашето бебе

4. Захар и сладкиши

Сладкишите са троен проблем за бебетата: тъй като са пълни със захар, тя може да промени развиващите се вкусови рецептори на детето – привикне ли то да яде подсладени храни, ще иска тава и в бъдеще; захарта е носител единствено на „празни калории“, а бебето трябва да привикне с храните в натурален вид. Накрая, но не на последно място – да не забравяме риска от задушаване с дребни сладки и бонбони.

5. Непастьоризирани храни

Някои продукти, като прясното мляко, яйцата, често се предлагат непастьоризирани на бебетата. Те обаче съдържат бактерии, които могат да бъдат много опасни за здравето на бебето ви. За да решите този проблеми, просто пастьоризирайте храната – при процеса вредните бактерии умират.


6. Пушено и сушено месо

Пушеното, сушеното, както и месото, приготвено на барбекю съдържат високи нива на нитрати, които са свързани с повишения риск от рак. Продукти като бекона и колбасите също са с високо съдържание на сол, консерванти и животински мазнини – крайно неподходящи за вашето бебе. Обикновено въвеждането на месото в менюто на бебетата се препоръчва след 7-месечна възраст. Добре е да започнете с бели меса – пилешко, пуешко, бяла риба, след това да преминете към червените.

7. Сурови горски плодове и цитруси

Бебешкото коремче трудно смила суровите горските плодове – избягвайте ягоди, малини, къпини, боровинки. Цитрусите като портокали, грейпфрути и ананас пък са твърде кисели. Това може да доведе до обрив, а в допълнение и разстроен стомах. Въпреки че доматите не спадат към семейството на цитрусите, те също трябва да се предлагат с повишено внимание заради високата си киселинност.

10 храни, които не трябва да давате на вашето бебе

8. Миди, скариди, раци

Не бързайте да въвеждате морските дарове в менюто на вашето бебе докато то не навърши поне 2 години. Тези храни са силен и много опасен алерген, затова подхождайте изключително внимателно към тях.

9. Яйца

Тъй като яйцата могат предизвикват силна алергична реакция при бебетата, педиатрите препоръчват приемът на белтъци да започне след като бебето е навършило поне годинка. Като правило жълтъците се считат за по-безвредни, затова техният прием се разрешава от по-рано – 6 месеца. Разбира се, преди да ги поднесете на вашето дете, се уверете, че яйцата са сготвени добре, рохките яйца също могат да причинят здравословни проблеми.

10. Боб, леща, зеле

Тези трудносмилаеми храни могат да предизвикат газове в още деликатната стомашно-чревна система на бебето. Препоръчва се техният прием да започне след като детето навърши 2, дори 3 годинки.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *