Днес ще насочим вниманието ви към уюта и чувството за комфорт. Затова настанете се удобно и продължете с четенето на следващите редове.

Неизменна част от всекидневната или хола е меката мебел. Тя винаги е предпочитана, освен заради стилния си вид и заради комфорта, който осигурява. След дълъг и изморителен работен ден можете да се отдаде на заслужена почивка и то у дома.

При наличието на удобен фотьойл, отпускането на тялото с чаша вино в ръка, е равносилно на истински релакс. Точно заради тези моменти, си заслужава инвестицията в качествени и удобни кресла и фотьойли.


Правилният избор е важен, за да успеем да създадем перфектната атмосфера у дома и да се наслаждаваме на нея дълго време.

В зависимост от предназначението, креслата и фотьойлите са подходящи както за дома, така и за офиса. Когато търсим подобна мебелировка за офис пространството, наблягаме главно на дизайна и на удобството. Относно стила, всичко опира до това какъв е основният акцент и придържането към него.

Нека ви представим едни от най-често срещаните стилове, при избора на кресла и фотьойли.

1. Френски стил

Фотьойлите и креслата от този стил са чудесно решение, ако се стремите към по-изчистен и елегантен интериор. Те изглеждат тежки и масивни, но същевременно меки и удобни.

Придържайки се към опростената визия, при тези модели понякога няма подлакътници. Често се среща съчетанието на този стил с антични предмети като полилеи, свещници и други, допълващи декора елементи.

Изборът на мека мебел от френски стил създава по-шикозна атмосфера, без излишни натрапчиви детайли.

10 начина да подобрим уюта вкъщи

2. Винтидж стил

Ако сте любители на класическите мебели, но търсите нещо по-отличително, можете спокойно да се спрете на винтидж визията. Автентичната атмосфера е част от предимствата при избора на този стил кресла и фотьойли.

Ако пък сте заложили изцяло на нея, то е добре всяка мебел да бъде внимателно подбрана и отговаряща напълно на характеристиките за този вид интериор.

3. Скандинавски стил

Мебелите, изработени в този стил, се отличават с неангажираща и ненатрапчива визия. Нюансите, с които се характеризират мебелите от скандинавски стил, са по-меки и неутрални.

Това ги прави подходящи за комбиниране с други, по-странни и екстравагантни дизайни. В случай, че фокусът ви е насочен главно към функционалността на креслото или фотьойла, то скандинавските модели са правилният избор.

кресла или фотьойли

4. Честърфилд стил

Меката мебел от този стил често се бърка с класическия или бароковия. Истината е, че действително се доближава до другите два, но има своите отличителни елементи.

Рядко можете да срещнете модел, който е с натрапчив цвят. Обикновено в този стил се набляга на студените нюанси, без допълнителни акценти в десените.

Кожената тапицерия и декорацията с вдлъбнати копчета е запазена марка на честърфилд стила. Всъщност точно това ги отличава, тъй като подобна визия говори за сдържаност и изискан вкус.

5. Класически стил

Класическият стил се отличава с кадифена или кожена тапицерия и по-изчистен дизайн. Като по-характерното при фотьойлите е, че имат удължена облегалка, подлакътници и по-ниски крачета.

Друго предимство е нивото на комфорт, което осигуряват този тип кресла и фотьойли. Визията впечатлява именно със своята практичност, изразена чрез овални и плавно сливащи се форми.


6. Японски стил

Това, с което се открояват мебелите в този стил, е удобството и практичността. Особеното при тях е, че креслата и фотьойлите са много ниски, като често при повечето модели няма крачета. В японската култура ниската височина на всички мебели е нещо съвсем обичайно. Обикновено тапицериите са в топли нюанси, създаващи уют.

7. Бароков стил

Уникалност, класа и лукс – тези думи описват идеално мебелите от бароковия стил. Асоциираме ги с аристокрацията и лукса, на който са се наслаждавали хората от кралско потекло. Изискани, цветни десени в комбинация с украсени подлакътници, крачета и облегалки.

8. Английски стил

Традиционните кресла и фотьойли от този стил се характеризират с по-високи облегалки и странични “уши”, разположени в най-горната част. Те са с красив дизайн, обемни и с елегантна визия.

9. Модернистичен/съвременен стил

Фотьойлите и креслата, спадащи към този стил са изчистени и компактни, като при дизайна се наблюдават по-прости форми. Характерни са по-ниски облегалки, често аранжирани с пришити възглавнички, с високи крачета. В този стил се следва максимално естетическата визия.

10 начина да подобрим уюта вкъщи

10. Провансалски стил

Мебелите тук са цветни, пъстри и различни, придавайки топлина и уют в помещението. Креслата и фотьойлите са с нормална височина, мека тапицерия и основно изработвани от дървен материал.

При наличието на толкова разнообразни модели и видове, правилният избор е на една ръка разстояние. Но в крайна сметка, какъвто и да е той, бъдете сигурни, че основната функция на креслото или фотьойла си остава винаги една – идеалното място за отдих и спокойствие.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *