Всички цветя са уникални и красиви по свой начин. Има обаче едни, които са впечатляващи с множеството си приложения и интересната си история, а именно – прекрасните пролетни лалетата.

Освен че са сред най-популярните цветя, те са изключително нежни и са с голяма гама от цветове. Подходящи са за подарък при всякакви поводи и крият уникална символика. Лалетата често се използват при украсяването на сватбени тържества и други пролетни събития.

Днес представяме на вашето внимание 10 любопитни факта за лалетата, които със сигурност ще ви заредят положително.


1. Лалетата произхождат от Мала Азия. Известни са в Европа още от средата на 16 век, а през 17-и стават най-отглежданото и търсено цвете в Нидерландия.

2. Френската (а по-късно и английска) дума за лале – „tulip“, идва от персийски и означава „тюрбан“. Вероятно е направена асоциация с формата на лалето, а освен това цветята са били любима украса за тюрбаните на туркините.

10 любопитни факта за лалетата

3. Тези прекрасни цветя растат в голямо разнообразие от цветове. Най-ценени сред тях са тези в тъмно лилаво, а също така черните лалета, които са познати още като „Кралицата на нощта“.

4. Прелестната шарка, която присъства по листенцата на някои лалета е предизвикана от болест по цветята. Днес тя се е превърнала в ефект и радост за окото.

5. Лалетата принадлежат на семейство „Кремови“. По света съществуват 75 различни сорта лалета и повече от 3000 вариации.


6. Както много други цветя, лалетата са годни за ядене. Те могат да бъдат заместител на лука, а през Втората световна война дори са били консумирани вместо други храни.

7. Луковиците на лалетата се засаждат през есента, за да могат да поникнат на пролет. По-ниска температура се изисква за биохимичните процеси, които предизвикват цъфтежа им.

8. През 1600 година лалето е най-скъпото цвете. Тогава тези растения са по-ценни от домовете на голяма част от хората и струват 10 пъти повече от средната работническа заплата за цяла година.

10 любопитни факта за лалетата

9. Нидерландия продължава да бъде най-големият производител и износител на лалета в световен план.

10. Лалетата притежават голямо разнообразие от значения и всеки цвят символизира нещо различно. Като цяло те са символ на любовта и пристигането на пролетта. Белите лалета казват „Съжалявам“, червените са символ на истинската любов, а лилавите символизират кралските особи.
Коментари

Свързани:

1 коментар

  1. По точка 6. Безопасни за ядене са само венчелистчетата на лалето. При опитите за готвене на ястия от луковиците им през 2-та световна има зле пострадали хора. Стъблото и листата също не бива да се консумират. Наблюдавайте животните. Нито едно тревопасно не посяга на други части на лалето освен на цвета. Впрочем и нарциси не пасат. Те пък са изцяло отровни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.