С наближаването на края на месец август започваме да усещаме промяната във времето. Нощите стават все по-дъги, а температурите, по-ниски. С носталгия поглеждаме назад към горещите дни и прохладните вечери край морето и приятното желание да планираме ново приключение се завръща.

Ако сте от хората, които обичат да избягат от шумотевицата на известните курорти и най-посещаваните туристически дестинации, да разгърнем атласа заедно и посочим нещо различно от Италия, Гърция, Турция или Испания.

Нека избягаме от клишетата и следващата дестинация за почивка да бъде нестандартна. Да си я направим наша, единствена и уникална. Спряхме се на тези 10 невероятно красиви страни, за които не бихме се сетили да посетим. Грабвайте паспортите, ако са ви необходими…


1. Беларус

10 невероятно красиви страни, за които не бихме се сетили да посетим
© putidorogi, © Влад Соколовский

В Беларус можете да посетите много интересни места. Сред тях са Брестката крепост, полето край Буйнич, двореца Румянцев-Паскевич, двореца и парка „Гомел“ и Браславските езера. За да посетите страната ще са ви необходими виза и паспорт с валидност не по-малко от 90 дни след изтичането на срока ѝ. Българските граждани могат да получат входни визи и на летище Минск-2.

2. Босна и Херцеговина

10 невероятно красиви страни, за които не бихме се сетили да посетим
© devisu, © Ruzdi Ekenheim, © Lana Tannir

Най-подходящото време за планирането на почивка в страната е от май до септември, така че побързайте, ако това е вашият фаворит. Босна и Херцеговина ще ви плени с невероятната си природа и архитектурни паметници, повечето от които са в списъка на UNESCO. Необходима ви е валидна лична карта или паспорт за да останете цели три месеца от общо шест.


3. Черна гора

10 невероятно красиви страни, за които не бихме се сетили да посетим
© poznai, © Анатолий Гордиенко, © Maxim Malevich

Черна гора е красива, малка и най-вече планинска страна, която ви позволява да видите всички важни забележителности за 3-5 дни. На всяко място ще откриете уникални гледки. Ако личната ви карта изтича по-рано от 6 месеца, когато планирате визитата си, по-добре си я сменете. В страната ще можете да останете до 90 дни за шест месеца.

4. Азербайджан

10 невероятно красиви страни, за които не бихме се сетили да посетим
© firuza, © Lyokin Photography

Селата Галахудат и Куиналиг от областта Губа са най-високите селища в страната. Те са на надморска височина от 2400-2500 м. Имат много интересна култура, а жителите се различават от останалите Азербайджанци. Струва си да видите и градовете Шеки, Габала, Исмаили и Гузар, които се отличават със своята уникална природа и история. Подгответе паспортите си и подайте документи за виза поне три дни преди да отпътувате.


5. Армения

10 невероятно красиви страни, за които не бихме се сетили да посетим
© Ашот Григорян, © Антон Петрусь, © Juliya Kirchenko

Армения е известна със своите величествени планини и невероятно красиви гори, кайсии и вкусния шиш кебап, истинско гостоприемство и безброй древни манастири. Някои от основните туристически атракции сред тях са Татев, Нораванк, Хагартин и Гегард. Виза не ви трябва. Вземете личната си карта или паспорта, за всеки случай, и поемайте на път.

6. Виетнам

10 невероятно красиви страни, за които не бихме се сетили да посетим
© onetwotripр, © Hung le Van, © Ratnakorn Piyasirisorost

Страната е известна с древните си храмове и природната красота на националните паркове. Храната е здравословна и вкусна храна – диетичен ориз и апетитни пресни морски дарове. Тук ще можете да направите най-евтиното гмуркане в света и да се откъснете от реалността в невероятните курорти. Въоръжете се с виза и няма да има кой да ви спре, за да ги видите.


7. Израел

10 невероятно красиви страни, за които не бихме се сетили да посетим
© Mark Millan, © israel-eilat, © Ido Meirovich

Само тук бихте могли да усетите дъха на библейската история. Освен това страната е уникално природно място. Можете да видите 14 естествени зони – от безлюдните пустини с пресъхналите потоци, Мъртво море и планините край красивото Средиземно море до плодородните равнини, пълноводните водопади и гъстите гори на Галилея. Необходими са ви само валиден паспорт и желание за приключение.

8. Тайланд

10 невероятно красиви страни, за които не бихме се сетили да посетим
© Anek S, © zarnica24, © Extra Suriyachat

„Страната на хилядите усмивки“ – така наричат Тайланд. Почивката тук може да е изключително разнообразна. Всеки ще намери нещо за себе си: модерен Банкок или пленителната Патая. Древни храмове и незаменими плажове. Тук можете да яздите слон и да се любувате на смарагдовите палми в националните паркове. За да се насладите на красотата на Тайланд, ще трябва да се подготвите с виза и паспорт.


9. Мароко

10 невероятно красиви страни, за които не бихме се сетили да посетим
© vsestranstvia, © Evan Hammonds, © Karl Gilis

С изумителния син град Шефшауен, невероятните си плажове, площади и дворци, страната ще ви завладее напълно. Можете да се разходите из улиците на световно известния град Маракеш или пък да похапнете риба на брега на Атлантическия океан, а защо не да се повозите на лодка. Най-хубавото е, че не ви е необходима виза. Грабвайте паспортите и не го мислете много.

10. Фиджи

10 невероятно красиви страни, за които не бихме се сетили да посетим
© mattandersonphotography, © Андрей Нарчук, © Alex Rengel

Фиджи удивлява със сините си лагуни, шикозните плажове и зелените хълмове. Около 100 от островите са обитавани от хора, а останалите са безлюдни. Тук любителите на гмуркането, подводния лов, карането на борд, водни ски и каяк ще се насладят на една незабравима почивка. За всичко това обаче ще е необходима виза. Пригответе я и тръгвайте.
Коментари

Свързани:

1 коментар

  1. Аз лично препоръчвам горещо да посетите Босна и Херцеговина, както и Черна гора. Много красиви дестинации са. Повечето хора от Балканите пренебрегват Балканите, като дестинация, но, вярвайте ми, струва си. Към предложенията бих добавила и Албания. В последните години страната се разви страшно много като туристическа дестинация. Има много красиви места – Вльора, Саранда, Берат, Джирокастра, карстовия извор Синьото око.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.