Предстоят ви няколко свободни дни и вече се чудите коя да бъде следващата дестинация, която да покорите? Предлагаме ви идея за нови походи и предизвикателства – посещение на 10-те най-високи водопада в България.

Никой не знае колко точно са водопадите в България, тъй като има много сезонни, но безспорно те са едно от природните богатства, с които може да се гордеем.

До някои от най-високите водопади у нас се стига трудно и трябва да сте добре подготвени, до други има обособени пътеки и маршрутът е лек и приятен – за всеки вкус и възможности. Който от тях да изберете, гарантирано няма да съжалявате, насладата за сетивата ще е неописуема.


10. Полска скакавица, 53 метра

10-те най-високи водопада в България

Последен в списъка, но не и по красота, този водопад се намира край едноименното село, на десетина километра от Кюстендил. Разстоянието от село Полска скакавица до водопада е около 4 км, върви се по черен път, който е проходим и за лек автомобил. Край водопада има обособено място за пикник, където може да си поемете въздух и да се насладите на природните красоти в района. В горната част на водопада пък се намира църквата „Св. Димитър“, построена през 1892 година.

9. Бабско пръскало, 54 метра

10-те най-високи водопада в България

Водопадът се намира в парк „Централен Балкан“ в Стара планина. Достъпът до него е лесен: през Русалийския проход по пътя за хижа Тъжа, като трябва да следите за отбивката към него. Има си табела. Наскоро там бе открита и екопътека, която излиза точно над водопада. Имайте предвид, че маршрутът не е от най-лесните и се изминава за около 4-5 часа.


8. Боров камък, 63 метра

10-те най-високи водопада в България

Още един водопад във Врачанския балкан. До него се стига по една от първите и най-живописни екопътеки в България. Изходен пункт на пътеката е врачанското село Згориград. По пътя ви очакват дървени мостчета, стълби, прекрасни гледки, кристален въздух, а накрая и възможността да се изкъпете в бистрите планински води на водопад Боров камък.

7. Водопад Орфей, 68 метра

10-те най-високи водопада в България

Каньонът на водопадите се намира съвсем близо до град Смолян, по пътя за село Мугла. Там реката образува десетки водопади, по-големите от които наскоро бяха именувани при изграждането на екопътеката, която улесни достъпа до тях. Най-големият от тези водопади е Орфей. По-малките около него – Сърцето и Камен улей, също заслужават вашето внимание.

6. Рилска скакавица, 70 метра

10-те най-високи водопада в България

Със своите 70 метра височина, това е най-високият водопад в Рила планина. Разположен на 1750 метра надморска височина, до него се стига по добре маркирана пътека. Усилието си заслужава – водопадът е удивително красив, както и цялата местност около него.

5. Кадемлийско пръскало, 72 метра

10-те най-високи водопада в България

Това удивително творение на природата се намира на 1 500 метра надморска височина в Калоферска планина, западно от връх Триглав. В подножието на самия Кадемлийски водопад може да видите карстов извор и малка пещера. В близост до Кадемлия, както още е известен водопадът, се намират хижите „Триглав“ и „Тъжа“.


4. Видимското пръскало, 80 метра

10-те най-високи водопада в България

Видимското пръскало се стича по склоновете на резервата Северен Джендем, в парк Централен Балкан в Стара планина. Водопадът представлява образувание от три отделни потока, които се събират в един. Най-близкото населено място до него е град Априлци.

3. Бовска скакля, 85 метра

10-те най-високи водопада в България

Водопадът се намира в района на живописното Искърско дефиле в Стара планина. В близост е село Заселе, община Своге. Под него минава известната Вазова пътека, която си заслужава усилието да бъде измината. Този водопад обаче е непостоянен и понякога пресъхва.

2. Райското пръскало, 124.5 метра

10-те най-високи водопада в България

Приказният водопад е най-високият постоянно течащ водопад в България и на Балканския полуостров. Намира в Стара планина, под връх Ботев, в природния резерват Джендема. Водопадът събира водите си от снежните преспи, разположени под върха, които образуват река Пръскалска. В подножието му се намира хижа Рай. До нея може да стигнете за около 4 часа по маркирана пътека, която започва от местността Паниците край град Калофер.

1. Скакля, 141 метра

10-те най-високи водопада в България

Най-високият (но за съжаление непостоянно течащ) водопад в България се намира само на 1.5 км от град Враца, зад хълма Калето. В района му са открити останки от средновековното българско селище Патлейна. Красив през всички сезони, от горната му част се откриват прекрасни гледки към Враца и Врачанското поле. Имайте предвид, че през най-горещите дни от годината водопадът едва сълзи, а понякога дори напълно пресъхва.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.