Евтини самолетни билети

Мускулите представляват 35-40% от общата телесна маса. Те не са просто нерви и влакна, които ни помагат да се движим и да имаме стегнато тяло. Помагат ни да стоим изправени, при хранене, говорене, седене, гледане и имат още куп полезни функции.

Мускулите са много по-интересни, отколкото изглеждат. Затова днес ще ви запознаем с 10 интересни факта за тях, които, може би, не сте чували.

1. Мускулите се изграждат, докато спим

Разбира се, когато ходим на фитнес и вдигаме тежести, работим за силата на мускулите. Те растат обаче по време на сън. Тогава мускулите се отпускат и позволяват по добра циркулация на кръвта. Освен това, докато спим се отделят хормони, които допринасят за възстановяването на тъканите, а това е важно за образуването на нова мускулна тъкан.


2. Мускулите ни осигуряват топлина

Мускулите ни създават 85% от общата топлина на тялото. Когато се свиват, те отделят сериозна топлина, това е и причината да треперим от студ. Тогава тялото се опитва да се стопли, свивайки и отпускайки бързо мускулите.

3. Градим ги по-бързо, отколкото ги губим

След направено проучване е доказано, че два месеца извън фитнеса водят до 23% загуба на сила. Докато след два месеца прекарани на пътеката, мускулната сила може да се увеличи с цели 47 %.


4. Мускулите ни помнят

Мускулите ни запомнят движенията, които правим. Това е причината, след кратка почивка по време на тренировка, да се нуждаем само от няколко загряващи упражнения, които ни връщат отново във форма.

5. За мускулите на очите

Мускулите на очите се движат над 100 000 пъти ежедневно. Повечето от движенията на очните мускули се извършват по време на сън, във фазата на сънуването.

10 интересни факта за мускулите

6. Мускулите на лицето

При всяка наша усмивка ние напрягаме 17 мускула на лицето, а за да се намръщим използваме над 40 лицеви мускула. Освен че е по-приятно усмихването се оказва и доста по-лесно. Да не забравяме също, че мръщейки се си образуваме бръчки.

7. Мускулите и ходенето

За правенето само на една крачка се напрягат около 200 мускула. Средно на ден правим по 10 000 крачки и това е доста добра тренировка за тези мускули, без дори да го подозираме.


8. Най-малкият мускул

Най-малките скелетни мускули се намират в ухото на човек. Тяхната работа е да стабилизират най-малката кост в тялото ни – стремето.

9. Сърцето

Сърцето е най-трудещият се мускул в човешкото тяло. То всъщност не се състои само от един, а от множество мускули. За сърцето няма почивка, то работи 24 часа, 7 дни в седмицата, от раждането до смъртта.

10. Силата, на която сме способни

Ако всички 600 човешки мускула бъдат впрегнати едновременно за повдигането на нещо, то може да тежи 25 тона. Често свръхчовешката сила е подценявана, но сами можем да се изумим каква сила имаме, когато попаднем в стресова ситуация.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.