Много от вас свързват почивката по българското Черноморие с курортите, многото хотели или шумните нощни клубове. В последните двадесет години цялото крайбрежие започна да се урбанизира и застроява много бързо.

Унищожиха се дюни, защитена растителност, гори и редки животински видове. Изгуби се романтичният чар, спокойствието и красотата. Но! Сега ще ви представя няколко все още недокоснати от човека места. Това са малкото останали диви плажове по любимото ни Черноморие.

Нашата виртуална разходка ще започне от най-северните места по нашето Черноморие и ще приключи в най-южните ни кътчета.


1. Северният плаж на Дуранкулак

Това е най-северната точка на българското Черноморие. Плажът е разположен североизточно от селото, непосредствено до държавната граница с Румъния. Той е отдалечен от големите градове и съответно още по-рядко населен. За сметка на това обаче спомени от него може да си набави всеки с едно-единствено навеждане, защото по целия плаж има много черупки от мидички, рапани, камъчета и други красиви морски подаръци. Морската вода тук е чиста и студена. Често има вълнение. Близо до плажа се намира Дуранкулашкото езеро.

2. Плаж Болата

10-те диви плажа по българското Черноморие

Болата е поразително красив залив – малък и уединен. Той се намира до нос Калиакра, съвсем близо до с. Българево и на около 13 км от Каварна. Плажът е широко известен и като място за гмуркане. Стръмна пътека на север се изкачва до върха на скалната стена, откъдето се открива изглед към цялата клисура. Заливът Болата стана част от Клуба „Най-красивите заливи в света“.

3. Плаж Русалка

Русалка или българската „Френска Ривиера“ се намира в близост до Балчик. Изключително красиво насеченият скалист бряг, малките закътани пясъчни ивици, вековните дъбове и други растителни видове привличат милиони представители на пернатия свят и превръщат „птичия залив“ в оазис на недокоснатата от векове природа. Често има силни течения и къпането е опасно, но гледката е невероятна.


4. Плаж Крапец

10-те диви плажа по българското Черноморие

Прекрасно, спокойно и диво местенце. Без шума на навалицата, колите и заведенията. Място, на което човек може да отдъхне необезпокояван. Дори в разгара на лятото, това райско кътче остава незасегнато от тълпите хора и всеки плажуващ може да се отдаде на спокойствие, тишина и незаменима почивка. Когато погледне на север, човек не вижда нищо друго освен море и пясъчна ивица. Това е така, защото плажните ивици на Дуранкулак и Крапец се сливат и образуват един необятен морски хоризонт.

5. Шкорпиловци

Днес градът е наречен на братята изследователи Шкорпил. Старото му име е Фъндъклъ, което на турски език означава Лешникова градина. Плажната ивица е най-голямата в България – 12 км. Мястото е едно от най-добрите за практикуване на сърф, уиндсърф и кайт по нашето Черноморие. Плажът е едноименна защитена зона по Директивата за местообитанията. В близост е и резерватът „Камчийски пясъци“. Тук е базирана ихтиоложка станция на БАН с внушителен мост с дължина 300 м.

6. Защитената местност Иракли

10-те диви плажа по българското Черноморие

Намира се близо до Обзор, остава непокътната от човешки ръце, а плажът е чист и не е каменист. Иpaĸли e местност (пoпaдaщa в зaщитeни зoни „Eминe“ зa oпaзвaнe нa дивите птици и „Eминe-Иpaĸли“ зa oпaзвaнe нa пpиpoднитe мecтooбитaния), нaмиpaщa ce дo c. Eмoнa, Oбщинa Heceбъp. Oтcтoи нa 9 ĸм oт Oбзop, нa 3 ĸм oт Бaня и нa oĸoлo 20 ĸм oт Бялa.

7. Кара Дере

Името означава черното дере. Плажът е далеч от населено място. Преходът е труден, но вълнуващ. Минава се по тясна пътека през лозови масиви. Ако го посетите през август или септември, може да си хапнете от златното и сочно грозде.

Високите и стари борове са стражите на плажа. В края на боровата гора се разкрива онази гледка, която ви спира дъха! Безкрайното изумрудено синьо море и небе. Дните са изпълнени със слънце, море, игри и много смях! О, а вечерите блещукат огньовете, песни и китари се чуват до сутринта! И тогава запяват птичките и изгрява слънцето. Тук хората се сливат с природата и спокойно се наслаждават на нейните богатства.


8. Ахтопол

10-те диви плажа по българското Черноморие

„На юг, където в утринна позлата,
се къпе полуостров от назъбени скали,
богинята на любовта Агата,
решила град на любовта да построи.“


Георги Долапчиев

Съчетанието между иглолистна гора, море, девствена природа и мек климат правят този плаж и района около него уникален природен феномен. Тук водата е подходяща за къпане от май до октомври. Пясъкът е златист и фин, морето в залива на плажа е спокойно и кристално-прозрачно.

9. Плаж Велека

На 5 км от град Ахтопол, точно преди село Синеморец, се намира най-уникалният плаж от южното ни Черноморие. Плажът на устието на река Велека се намира в широк открит залив, а пясъчната му ивица е своеобразен „разделител” между морето и реката. В единия му край е живописното устие на Велека. Дълбокото море, вълните и специфичният пясък правят плажа уникален и любимо място за тези, които искат да са насаме с природата.

10. Плаж Листи

10-те диви плажа по българското Черноморие

Плажът е малък и закътан. Достъпен е само пеша. На старогръцки означава „разбойник, грабител, пират”. Тук вероятно е било едно от многобройните пиратски свърталища по западния бряг на античния Понт. Показателен е фактът, че съседния на него залив се наричал Сюнлистарео („близък, съразбойнически”) и предлага още по-добри условия за дебнене и засада. Това е познатият плаж Силистар.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.