Кой не знае Мерилин Монро? Кой не е слушал за нея? Неслучайно избрах точно тези изречения от поемата на Христо Ботев „Хайдути“.

Малцина са хората, които не са чували за „секссимвола на 60-те“ в Америка. Актриса и модел. Истинска легенда от двете страни на Океана.

Приживе Норма Джийн Мортенсън, както е истинското и име, празнуваше рождения си ден на 1 юни. По този повод решихме да представим 10 (не)доказани истини за живота на актрисата.


1. Връзката и с Джон Кенеди

За краткия си живот Мерилин Монро е била женена три пъти – за Джеймс Дауърти, Джо ДиМаджо и Артър Милър. В списъка ѝ с увлечения попада името на Франк Синатра, както и това на тогавашния президент на САЩ Джон Кенеди. На 19 май 1962 г., няколко месеца преди смъртта си, Монро излиза на сцената, за да изпее „Честит Рожден ден, г-н президент!“. По повод изпълнението ѝ Кенеди казва „Вече мога да сляза от политическата сцена, след като ми честитиха по такъв очарователен начин“.

2. Намесата на братята Кенеди в смъртта на Монро

На 5 август 1962 г. Монро е открита мъртва в дома си в Лос Анджелис. До леглото ѝ е открита опаковка с приспивателни. През годините се появява хипотезата, че е била убита, което, на фона на недоказаната и връзка с Джон Кенеди, не изглежда невъзможно. Съществуват спекулации, че актрисата е имала връзка и с брат му – Робърт Кенеди, който също е убит.

3. Лоша актриса

Някои от режисьорите, с които Мерилин работи, са били на мнение, че по време на снимки е разсеяна и не върши добре работата си. С оглед на това, че животът и е бил микс от върхове и спадове, не е учудващо, че хапчетата, в комбинация с алкохол, са били част от ежедневието ѝ.

4. Изтеглянето на „късата клечка“

Майката на Мерилин – Гладис, е страдала от шизофрения. Наследственото заболяване е предадено от баба ѝ, която, когато Мерилин е едва на годинка, прави опит да я задуши с възглавница. В крайна сметка съседите влизат в точния момент. Още преди да стане известна, Монро си прави изследвания, за да се увери, че няма да наследи заболяването на семейството си.

5. Талантът ѝ да пее

В най-известния ѝ филм – „Някой го предпочитат горещо“, Мерилин Монро влиза в ролята на кабаретна певица. Освен това свири на укулеле. Макар да закъснява за снимки, все пак показва, че има талант.


6. „Непригодните“

По време на снимките на едноименния филм Монро си партнира с Кларк Гейбъл. Двамата не са стигали до консенсус по отношение на работата, но въпреки това ги обединява тежката им съдба. Житейският път на Монро е белязан от алкохол и любовни разочарования, а Кларк Гейбъл губи съпругата си – Керъл Ломбард, в самолетна катастрофа.

7. Холивуд, разбивачът на животи

За краткия си 36-годишен живот Мерилин Монро успява да създаде продукции, които да оставят следа. Но съчетанието между неуравновесен личен живот и американската машина за пари водят до фатален край.

8. Просто Норма Джийн

Години преди да се превърне в Мерилин Монро, тя е едно обикновено момиче, което работи в авиационната фабрика Radio Plane. Светло кестеняво усмихнато момиче, което се запознава с военния фотограф Дейвид Коновър. Идеята му е била да снима жени, изпълняващи поръчки за армията, за да се повдигне духа на войниците. Останалото, както казват, е история.

9. Любовни премеждия и аборти

От братята Кенеди, през Марлон Брандо до последния ѝ съпруг – Артър Милър, любовният живот на Мерилин е белязан от неуспехи. Към това следва да добавим и двата спонтанни аборта, направени по времето, когато е женена за Артър Милър.

10. Цитатите на Мерилин Монро

По ирония на съдбата хората с тежък живот успяват да бъдат запомнени с някои от изказванията си. Така например ѝ се присъждат следните думи: „Аз съм егоист, нетърпелива съм и малко несигурна. Правя грешки, извън контрол съм и понякога трудно се справям. Но ако не можеш да се справиш с мен в най-лошите ми моменти, тогава не ме заслужаваш и в най-хубавите“, както и „Несъвършенството е красота, лудостта е гениална и е по-добре да бъдеш абсолютен смешник, отколкото абсолютно скучен“.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.