Морган Фрийман е актьорът с най-благото изражение и най-въздействащия глас. Името му не само значи “свобода”, но и е знак за гарантиран успех на всичко, в което взима участие.

Въпреки че намира гледането на своите филми за досадно, останалата част от човечеството тръпне в очакване на новите му изяви. Днес Морган Фрийман става на 83, а ние систематизирахме живота му в 10 любопитни факта. Вижте ги сами.

1. Корените

Актьорът успява да проследи историята на рода си до прапрапрабаба си. Тя идва от Нигер и е била робиня във Вирджиния. От падането на робството идва и фамилното му име. Много от освободените роби го получават, защото нямат фамилия. В превод от английски, означава “свободен човек”.

2. Семейството

Морган Фрийман е роден на 1 юни 1937 година в Мемфис, в семейството на Морган Патърфийлд Фрийман и Майми Една. Баща му е бръснар, починал през 1961 година от цироза на черния дроб, а майка му е учителка, която работи като чистачка в свободното си време. Семейството често се мести по време на детството му от Грийнуд, щата Мисисипи, Гери, щата Индиана до Чикаго, щата Илинойс.

3. Детството

Семейство Фрийман живее на прага на бедността. Това е причината, като съвсем малък Морган да бъде изпратен да живее при баба си. Когато става на 6, баба му умира и той се връща при майка си, която се е разделила с вечно пияния си съпруг. Докато живее в Чикаго, момчето ходи ежедневно на кино. Пари за билети получава от връщане на празни бутилки. Актьорът си спомня, че по онова време един билет за кино струвал две бутилки от кока-кола и една от бира. А най-трудно му било измиването на бутилките.

https://www.10te.bg/zabavlenie/10-lyubovni-pisma-shte-spechelyat-nagradi-za-sveti-valentin/

4. Талантът

На 9 години, като наказание за лошо държание, е изпратен да участва в училищна пиеса. Но точно това се оказва повратен момент, защото успява да плени всички с таланта си. Няколко години по-късно печели театрален конкурс. В гимназията води и радиопредаване, а слушателите се влюбват в гласа му.

5. Армията

През 1955 година се отказва от стипендия за обучение по актьорско майсторство в университета Джаксън, Мисисипи и постъпва в американските военновъздушни сили. Мечтае да лети и възнамерява да стане военен пилот, но вместо това е записан като радарен техник. През 1959 година напуска армията.

6. Другите занимания

След армията се отдава изцяло на изкуството. Мести се в Креншоу, Лос Анджелис и за кратко работи като машинописец. Регистрира се в профсъюза на чернокожите актьори “Negro Actors Guild”. Скоро обаче, остава без пари и прекарва дни без да хапне нищо. Започва да разнася служебната поща на “Los Angeles Community College”. Там се запознава с хора, които му помагат да се запише на уроци по актьорско майсторство в “Pasadena Playouse”, по френски и на уроци по танци.

Участва като танцьор в Световния панаир и става част от трупата на музикалния театър в Сан Франциско. Спречкване с шефа му е причината да напусне. Започва да работи като пощаджия. Заживява в Ню Йорк и четири години работи в автомивка. По-късно, наред с актьорството, работи и в туристическа агенция.

7. Кариерата

Преди да стане един от най-обичаните актьори на Холивуд минава през пиеси, сапунени опери, сериали и шоупрограми. Началото на бляскавата му кариера слага участието в “Who Says I Can’t Ride A Rainbow”. За първи път не мисли с колко пари разполага и как да ги похарчи. Но се появяват проблемите с алкохола. След като няколко пъти се буди на улицата, променя начина си на живот.

https://www.10te.bg/zabavlenie/10-lyubovni-pisma-shte-spechelyat-nagradi-za-sveti-valentin/

8. Катастрофата

Актьорът се среща със смъртта неведнъж На 16 години едва не умира от пневмония. През август 2008 година получава много тежки наранявания, вследствие на автомобилна катастрофа, близо до град Рюлевил, Мисисипи. Губи контрол над автомобила си, излиза вляво от магистралата и се обръща няколко пъти. Спътничката му – Демарис Майер, е извадена от колата от спасителите, с помощта на хидравлично устройство за разрязване на тежко катастрофирали машини, наречено “Челюстите на живота”.

Двамата са транспортирани в болница в Мемфис с медицински хеликоптер. Вследствие на инцидента Фрийман е със счупено рамо, ръка, лакът, както и множество прорезни рани. Претърпява четиричасова операция, в която хирурзите възстановяват нервни връзки в ръката и рамото и наместват счупванията. Актьорът е изписан от болницата на 7 август 2008 година, без опасност за живота.

9. Гласът

Въпреки че играе едни от най-запомнящите се роли, благодарение на необичайния тембър на гласа, често го канят не да играе, а да озвучава филми. Това се случва и с филма “Забвение”. Когато Фрийман прочита сценария, той пожелава не само да озвучи филма, но и да играе в него. Вместо да поговори открито с режисьора и продуцента, Морган лъже, че има “сериозни проблеми с гърлото”, затова няма да може да озвучава филма. Но създателите на “Забвение” толкова силно желаят актьорът да вземе участие в този проект, че веднага му предлагат ролята.

10. Странностите

В интервю Фрийман признава, че винаги носи обеци, които са достатъчно скъпи, за да покрият цената на ковчега, ако умре на непознато място. Взима идеята от моряците, които са ги носели именно поради тази причина. Сбъдва и мечтата си да лети. Не само се сдобива с лиценз за пилот, но притежава 4 лични самолета.

През май 2005 година получава правата за домейна “www.morganfreeman.com”, а през септември 2006 година получава запазена марка за своето име от Американската служба за патенти и запазени марки. Притежава кораб на пристан в Карибите, но заетостта му позволява да плава само веднъж в годината. Силно ангажиран е със спасяването на пчелната популация и превръща огромното си ранчо в Мисисипи в пчелно убежище.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *