Евтини самолетни билети

Основният принцип в природата е хармонията. Ако се замислите малко, ще откриете този принцип навсякъде около нас. И ние не правим изключение от него.

Най-яркият пример са хората, маркирали историята още от своето раждане. Техният гениален ум им струва скъпо: те са толкова странни, че остават неразбрани цял живот.

Талантът им понякога е забелязан чак след смъртта им и е признат едва след поколения. Представяме ви 10 гениални личности и техните не чак толкова гениални странности.

1. Салвадор Дали

Той е най-провокативният творец на всички времена, а странностите му не отстъпват на славата му. Художникът имал мравояд за домашен любимец и се разхождал с него из улиците на Париж. Дал интервю, седейки на дърво, а понякога изнасял лекции, облечен във водолазен костюм, защото по-лесно се потапял в океана на подсъзнанието си.

2. Пол Гоген

Пол Гоген не става художник веднага. Занимавал се с брокерство и прекарвал свободното си време рисувайки. Родителите му били богати и той живеел със съпругата си в апартамент, където имал специални стаи за рисуване. Започнал да се отдалечава от работата си и да общува с все повече художници. Един ден изоставил жена си и петте си деца и заминава за Таити. Там се оженил за младо местно момиче и рисувал постоянно. Краят му обаче е ужасяващ: разболява се, губи състоянието си и изпада в депресия. Умира на острова без да установи връзка със семейството си.

3. Пабло Пикасо

Художникът става прочут не само с картините си, но и с любовния си живот. Пикасо е женен два пъти, но има отношения с множество жени. Има пет деца, три от които са извънбрачни. Почти през целия си живот отглежда гълъби, въпреки че ги смята за зловещи птици. Обича да стреля с пушка за забавление. Говори се, че винаги е държал оръжието си наблизо, когато е продавал картините си, за да ги изтъргува на най-добрата цена.


4. Анди Уорхол

Той притежавал ужасно изострено обоняние, лесно могъл да определи разликата между почти идентични аромати и винаги използвал одеколон. На 23 години боядисва косата си в сиво и го обяснява така: “Реших да побелея, за да не разбира никой на колко години съм. Ще спечеля много от това свое решение. Ще имам за решаване съвсем други проблеми. Всеки ще бъде впечатлен от това колко съм младолик. Ще се освободя от отговорността да действам като млад и от време на време бих могъл да изпадам в ексцентричност.

5. Никола Тесла

Този известен изобретател е доста странен. Винаги пресмята колко храна е изял и ненавижда дамски обеци. В хотелите отсяда само в стаи, кратни на три. Плаши се от микробите и постоянно мие ръцете си. Спи изключително малко – около два часа. Твърди се, че е могъл да предсказва бъдещето, тъй като предупредил свои приятели да не се качват на влак, който дерайлирал няколко часа след това.

10 малко известни странности на гениите

6. Алберт Айнщайн

Мрази да носи чорапи, защото мисли, че големият му пръст ще ги продупчи.

7. Алфред Хичкок

Господарят на ужасите страдал от овофобия – страх от овални предмети. Той имал невероятна памет: помнел имената и разположението на всички нюйоркски улици и лесно можел да запомни целия телефонен указател. Освен това Алфред се страхувал от полицаи, поради което много от филмите му се основават на страха от несправедливо обвинение. А като за капак, той се страхувал и от собствените си филми.


8. Дмитрий Менделеев

Той бил известен сред съседите си не с периодичната си система, а с куфарите, които изработвал. Те били толкова здрави, че клиентите му били многобройни.

9. Ханс Кристиан Андерсен

Авторът на детски приказки имал много страхове. Страхувал се от грабеж, загуба на паспорт, пожари и загубата на зъби. Смятал, че от броя на зъбите му зависи и неговият талант. Пишел с толкова правописни грешки, че плащал на редактори.

10. Оноре дьо Балазак

Френският писател бил страстен почитател на кафето. Сравнявал ефекта му с камшика, който кара коня да се движи. Понякога работел по два дни без да спира. След известно време, тялото му развива имунитет и кофеинът спира да му действа. Тогава започнал да яде кафе на зърна. Изяждал по един килограм на ден.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.