Евтини самолетни билети

Светът се сбогува с оперната певица Монсерат Кабайе. На 6 октомври 2018 година примата почина на 85-годишна възраст в болница в любимата си Барселона. Монсерат Кабайе е име, което звучи познато дори и на хората, които ненавиждат операта. Това, което я направи популярна извън оперните среди, беше дуетът „Barcelona“ с гласа на Queen Фреди Меркюри.

Още преди години, по повод гостуването на певицата у нас, вестник „24 часа“ представи любопитен списък със събития от живота на Монсерат, за които рядко се говори. В памет на известното сопрано днес към него добавяме още няколко факта и ѝ отдаваме почит с дълбок поклон по пътя ѝ към райския хор.

1. Работила е като шивачка

Родена е на 12 април 1933 г. в Барселона. Още от дете започва да взема уроци по пеене, но когато е на 14 г., баща ѝ се разболява и се налага да напусне работата си в местния завод за химически торове. Мария де Монсерат Бибиана Консепсион Кабайе и Фолх (както е цялото ѝ име) се хваща на работа като шивачка, за да помогне в издръжката на семейството. Майка ѝ Анна е дизайнер на дрехи, но няма постоянна работа. Когато става звезда, Монсерат Кабайе не се доверява на друг дизайнер освен на майка си.


2. Художник на път

Звездата рисува „доста прилични портрети“ с акварели, молив и дори с маслени бои. Тя не се разделя с водните боички и често рисува пейзажа от хотелския си прозорец в градовете, в които отсяда.

3. Закъсняла за собствената си сватба

Колкото е дисциплинирана в работата, толкова е хаотична в личния си живот. Всички нейни близки се оплакват от това, че вечно закъснява. Монсерат Кабайе е прочута с това, че закъсняла за собствената си сватба. През 1964 г. тя сключва брак с известния испански тенор Бернабе Марти, с когото понякога пее на една сцена.

4. Щастливо семейство

„Аз съм щастлива, че съдбата ми позволи да направя кариера. Но на първо място съм горда, че създадох прекрасно семейство и имам две прекрасни деца. В къщата на родителите ми, гледайки отношенията на мама и татко, осъзнах, че е важно никой човек да не е доминиран. И по същия начин, аз и съпругът ми се опитваме да отглеждаме децата си. Всяко дете има своя собствена човешка личност, със свой собствен характер, които трябва да бъдат уважавани. И аз съм горда да кажа, че нашето семейство е хармонично. Винаги се опитвам да уверя хората, че децата ми не страдат, защото майка им е знаменитост. В крайна сметка музиката е просто моя работа. Освен музика имам, разбира се, други интереси и отговорности. И те са преди всичко – моето семейство“, споделя Кабайе.

5. Фреди Меркюри – приятел и фен

Великият Фредерик Бонсара не пропускал неин концерт. Вокалът и създател на Queen е написал специално за Монсерат парчето „Exercises in Free Love“. Песента „Barcelona“, която през 1992 г. изпълниха в дует на олимпийските игри в Испания, стана хит на всички (на церемонията, естествено, бе пуснат гласът на Фреди, който ни напуска година по-рано).

6. Не ѝ пукаше за теглото

Мосерат обожаваше вкусните ястия и беше изтънчена кулинарка. Един от специалитетите ѝ беше ягодов сладкиш, който приготвяше за семейството и приятелите си. Според Кабайе оперната певица трябва да може да си държи диафрагмата, а за това е нужно да има обем. Слаботелесната певица няма да има достатъчно мощен глас, обосноваваше се тя.

7. Беше страшна, когато се ядоса

Според руския продуцент Вячеслав Тетерин гневът на певицата е бил „титаничен, той изригва като вулкан. Може да се разяри за дреболия. Тя влиза в роля, заема заплашителна поза, очите святкат, веждите се свиват. Разяри ли се, никой не смее гък да каже. Хубавото е, че бързо отминава и тя дори може да се извини, ако види, че е изплашила човека“.

8. В Азербайджан беше персона нон грата

Преди няколко години Монсерат Кабайе беше обявена за персона нон грата в Азербайджан заради посещение в Нагорни Карабах. Баку смята автономната област за окупирана азербайджанска територия. Финландия е другата държава, в която Монсерат не пее. През 1992 г. е имала договор с Хелзинки, който с радост е прекратила поради несходство в характерите. Оказало се, че пламенната Монсерат и хладната финландска публика просто не мелят брашно. За сметка на това с бившия украински президент Виктор Юшченко бяха в отлични отношения. През 2006 г. той ѝ връчи ордена „Принцеса Олга I степен“.

9. Затвор за измама

През декември 2015 г. съдът в Барселона осъди Монсерат Кабайе на шест месеца затвор за измама. Певицата като физическо лице беше обвинена в неплащане на данъци в испанската хазна през 2010 г. Кабайе формално се водела за жител на Андора, което ѝ позволило да не плаща данъци в Испания. Прокуратурата обаче установила, че певицата използвала своето фиктивно „пребиваване“ в Андора с единствената цел да избегне плащането на данъци, като всъщност постоянно е живяла в Барселона. В залата на съда тя не присъствала лично, а показанията си давала чрез видеовръзка, позовавайки се на влошеното си здраве. Признала вината си и така присъдата ѝ била обявена за условна.

10. Конкурс на нейното име

В Сарагоса, Испания, се провежда конкурс, носещ нейното име, където до смъртта ѝ имаше майсторски класове, водени от самата Монсерат Кабайе.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.