Нидерландия е красива страна с приказна природа и богата култура. Известна е с високия стандарт на живот, легалната марихуана, проституцията, лалетата и вятърните мелници.

Официалната столица е Амстердам и е сред най-посещаваните градове в Европа. Административната столица е Хага, където се намира и Международният съд. Това са известните на всички неща за страната на лалетата.

Днес ви представяме 10 любопитни факта за Нидерландия, които може и да не знаете.

1. Холандия или Нидерландия?

Истината е, че Холандия е име на район, който се намира в Нидерландия, това е и официалното име на страната. Именно в област Холандия обаче са двете столици – Хага и Амстердам, които са и основните туристически дестинации в страната. А това вероятно е една от причините за объркването.

2. Велосипедите

Велосипедите в Нидерландия са повече от хората. На човек се падат средно по 1.3 велосипеда. Малко известен факт е, че всяка година в каналите на Амстердам падат по 25 000 велосипеда.

3. Ниска престъпност

През 2013 година Нидерландия закрива 8 от затворите си, защото няма особено голяма престъпност.

4. Зелената електроенергия

Железниците в страната превозват над 600 хиляди пътници ежедневно. Те се задвижват от зелена електроенергия, която се добива от вятъра.

5. Специални лаборатории

В страната работят специални лаборатории, в които всеки може да занесе за проба кокаин, марихуана или екстази. Така може да се провери легално чистотата на различни видове наркотици.

10 любопитни факта за Нидерландия

6. Най-древната професия

Проститутките в Нидерландия редовно плащат своите данъци и така най-древната професия се превръща в официална, а желаещите да я практикуват са защитени и осигурени.

7. Най-високите хора в света

Средната височина на мъжете е около 184 см, а на жените 170 см и това ги прави едни от най-високите хора в света. Някои учени казват, че това е вследствие на високата консумация на млечни продукти, а други твърдят, че се дължи на добрия стандарт на живот и ДНК.

8. Най-гъсто населената страна в Европа

На квадратен километър се падат по 487 души и това прави Нидерландия най-гъсто населената страна в Европа.

9. Кафето е любимата напитка в Нидерландия

За една година средно един нидерландец пие по 140 литра кафе, което се равнява на 3 чаши кафе на ден. Кафето там е сред най-обичаните напитки.

10. В Нидерландия няма бездомни животни

В Нидерландия няма нито едно изоставено и бездомно животно. Властите дори са прокарали закон, който забранява насилието срещу животни.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *