Велосипедите вече са подготвени. Бутилките за вода – напълнени. А раниците – подредени до нашия любимец на две колела. Всички очакват с нетърпение първия почивен слънчев ден, в който ще могат да излязат навън, да стиснат кормилото и да чуят нежния звук от веригата.

Всяка година в края на март откриваме велосезона. В цялата страна кипи усилена организация за деня, в който това ще се случи. Въоръжени с много позитивна енергия и приятели около себе си, приключението може да започне.

Преди време ви обещахме, че до онзи лист с причините да се качим на колелото още днес, ще закачим и друг – с маршрути, по които да поемем. Готови сме, ето го и него.

1. Панчаревското езеро

Има възможност до стигнете до него по пътя София – Самоков или през Герман. Първият е по-натоварен, но сами можете да изберете как да стигнете дотам. Разходката в двете посоки е около 40 км.

2. Кокаляне

Селцето е разположено в полите на Витоша и на един хвърлей разстояние от Панчарево. Ако имате още сили, можете лесно да продължите. В случай, че маршрутът ви е натоварил, можете да останете да преспите там и да отделите време да посетите Урвишката крепост, Урвишкия и Кокалянския манастири.

10 маршрута за поход с велосипед около София

3. Локорско

Завъртаме компаса и се отправяме в посока Стара планина. Само на няколко километра след Околовръстния път ще се озовете в китното селце. С още малко усилия, веднага след него можете да се разходите в прохладната гора.

4. Кътинсите пирамиди

Време е да си поставим малко по-сериозна цел. Увеличаваме маршрута с 10-ина километра. Нека си признаем… колко от нас са ходили дотам дори с автомобил? Мотивация, велосипед и красива природа.

5. Своге

Време е да се изправим пред малко по-сериозно предизвикателство. Дори и да не успеем за един ден, важното е да опитаме. През Искърското дефиле и право там.


6. Копитото

Тук ще трябва да сме добре подготвени и да имаме предвид голямото изкачване, но помислете само за прекрасната гледка, която се открива още по път. А връщането – само спирачките да са здрави.

7. Черни връх

Варианта с лифта го изключваме. Необходим ни е силен дух, а природата и чистият въздух ще ни се отплатят.

8. Язовир Огняново

Ако не ви харесват стръмните планински склонове, това е подходящ маршрут. Можете да използвате по-краткия път през Елин Пелин и Лесново, а другият вариант е да заобиколите през Горна Малина, Байлово и Голема Раковица. Вие решавате.

10 маршрута за поход с велосипед около София

9. Язовир Искър – Щръклево гнездо

Преходът няма да е лек, но никой не е обещавал да е така, нали? Прохладата на дефилето ще бъде в помощ на всеки ентусиаст.

10. С колело до Сърбия

Последното предложение е с крайна цел плескавица и чевапчичи. Най-близкото място е Димитровград, Сърбия. Заслужава си. Можете напълно да ни се доверите. А ако решите да пренощувате, закуската ще бъде още по-засищаща.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *