„Да се съди човек по неговата най-слаба черта или постъпка е все едно да се съди за силата на океана по една вълна.”

Елвис Пресли е икона в музиката и киното и завинаги ще остане известен като Краля на рокендрола. Той е роден на 8 януари 1935 година в щата Мисисипи, САЩ и е единственото дете в семейството на Върнън и Гладис Пресли.

Елвис умира едва 42-годишен, на 16 август 1977 година, в имението си „Грейсланд“. Твърди се, че той е предизвикал смъртта си със свръхдоза приспивателни. Домът на Краля е превърнат в музей, който е посещаван от над 600 000 негови последователи. Има имитатори по целия свят – те наброяват над 85 000 души. Ето и 10 любопитни и малко известни факта за живота на Елвис Пресли.

1. Майка му е била бременна с близнаци, но едва шест часа след раждането им едното момче умира. Така Елвис остава единствено дете в семейството и се радва на изключително внимание от страна на майка си.

2. Първата музикална изява на певеца е на панаира „Мисисипи-Алабама“. Тогава Елвис е едва 10-годишен и е облечен с каубойски костюм. След изпълнението на песента „Old shep“ на Ред Фоли се нарежда на второ място в музикалната надпревара.

3. През 50-те години на миналия век, Елвис Пресли пише музика за различни филми и участва в кинопродукции. През своята кино кариера Пресли се е снимал в 33 филма, но нито веднъж не е номиниран за „Оскар“. Така през 1968 година решава да се завърне към музикалната си кариера.

4. На един от първите си концерти през 1954 година, Елвис получава сценична треска, от която краката му се разтреперват и даже крачолите на панталоните му се разлюляват. Това обаче подлудява неговите фенки и Елвис решава да включи движението при следващите си изяви.

5. Когато Елвис среща Пресила за първи път, тя е само на 14 години, а той на 24. Женят се през 1967 година, след близо десетгодишна любовна връзка. Година по късно се ражда тяхната дъщеря Лиза Мари Пресли. Бракът на Елвис и Пресила не просъществува дълго и те се развеждат през 1972 година.

6. Елвис Пресли има черен колан по карате. Той се увлича по бойните изкуства през 1958 година, по време на военната си служба в Германия. Черният колан получава малко преди завръщането си в САЩ, през 1960 година.

7. През своята музикална кариера Пресли записва повече от 600 парчета, но не е написал нито една от тях. Той има продадени над 1 милиард албума – повече от всеки друг изпълнител в историята.

8. Елвис осиновява шимпанзе, което преди това е отглеждано и обучавано от цирков артист. Култовият номер на маймуната е да вдига полите на момичетата и това много забавлява певеца.

9. Музикантът е кръстен Елвис Арон Пресли, но на надгробната му плоча е записано Елвис Аарон Пресли. Малко преди да почине прибавя още едно „а“ към второто си име, за да го направи библейско (Аарон е брат на пророка Мойсей).

10. През 2004 година импресариото Робърт Силърман купува 85% от собствеността на Елвис. Останалите 15% остават притежание на дъщеря му Лиза.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *