Знаете ли, че заради внушителната си централна библиотека, германският град Щутгарт си спечели прозвището „столица на книгите“. Строителството на внушителната сграда на новата библиотека в града струва 80 млн. евро. Град Хале пък спокойно може да се увенчае с титлата зелена столица на Германия – близо 16 на сто от територията на града служат за отдих.

Мюнхен пък е най-гъстонаселеният град, а Берлин освен истинската столица на Германия е и градът с най-много автомобилни кражби в страната. А може ли да си представите, че в град Аусбруг, с население около 300 хиляди души, има повече киносалони, отколкото в многомилионен Берлин?!

В Германия има най-много замъци, отколкото където и да е по света. На тази интересна държава е наречен елемент от периодичната таблица, открит през 1886 година. Това са само част от любопитните факти, свързани с тази велика държава. Ето още 10, които вероятно не знаете.


Първата в света печатна книга

През 1452 година в германския град Майнц излиза първата печатана книга – Библията на Гутенберг. Това издание на Библията е от 42 страници, отпечатано от Йохан Гутенберг, на чието име е наречена. От Библията на Гутенберг са отпечатани около 180 копия. Днес в Германия се печатат рекорден брой издания – 93 нови заглавия виждат бял свят всяка година.

Двестагодишен фестивал

10 любопитни факта за Германия

За първи път фестивалът „Октоберфест“ отваря… не, не врати, а бурета с бира през 1810 година. Събитието е толкова приятно, че започва да се провежда всяка година. „Октоберфест“ е не просто фестивал, той е най-масовият народен празник в света.


Трето място…

… в света по брой хора, които изучават немски език. Впечатляващо, но в немския съществуват цели 35 диалекта. Въпреки това той е един от езиците, определяни като лесни за учене.

Четири съставки

10 любопитни факта за Германия

Според Райнхайтсгебот – Закона за чистота на бирата, въведен през 1516 година, за производството на бира могат да се използват само четири съставки: вода, хмел, малц и бирена мая. При все това видовете бира в Германия са над 1 500!

Петстотин вида хляб

В никоя друга страна в света няма толкова видове хляб, колкото в Германия. Пшеничен, ръжен, картофен, морковен, зелев – разнообразието е безкрайно. Някои германски видове хляб съществуват от десетилетия, други са плод на съвремието ни.

На шесто място

10 любопитни факта за Германия

69 процента от жените в Германия упражняват някаква професия. По този показател страната се нарежда на шесто място в Европа. По заети мъже страната се изкачва дори на третото място.


Седем столици

През годините седем града са имали привилегията да се окичат с титлата „Столица на Германия“ – Аахен, Регенсбург, Франкфурт на Майн, Нюрнберг, Ваймар, Берлин, Бон и отново Берлин.

Осем от десет германци притежават велосипед

10 любопитни факта за Германия

Този вид транспорт е предпочитан пред всички останали в Германия. Често дори и мразовитата зима не спира германците да се придвижват с любимото си колело.

Деветстотин моста

Всъщност 960 – толкова са мостовете в Берлин, които свързват мрежата от канали и реки в града. Повече отколкото във Венеция!

Десет бомби

10 любопитни факта за Германия

Всеки ден в Германия намират средно по около 10 бомби, останали след Втората световна война. През 2017 година се наложи евакуацията на над 60 хиляди души във Франкфурт, заради намерената британска бомба, тежаща над 1,8 тона, с 1 300 килограма експлозив. Това беше най-голямата операция от този род в Германия след края на Втората световна война.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.