Будизмът на санскрит означава „Учение на пробудения“ и представлява религиозно-философска система за духовното пробуждане, основана между VI и IV век пр.н.е. от Сидхарта Гаутама (Буда).

Самите последователи, които макар и да са най-многобройни в Азия, надвишават 500 милиона из целия свят, го наричат Будхадхарма, в превод „Учението на Буда“.

Тъй като будизмът не е особено популярен в България, днес сме ви приготвили 10 интересни факта за религията, които може би не знаете, но определено биха ви заинтригували.


1. Мнозина мислят, че будистите смятат за свой бог Буда. Всъщност той е единствено учителят, който е основал философията за постигане на нирвана. Религията е нетеистична, т.е. будизмът не почита идеята за Единствения или Всевишния. Тази философия също няма и своя свещена книга, както в други религии, единствено познания, които са запазени в много от азиатските езици.

2. Думата „Буда“ всъщност е титла и означава „този, който е буден“ и се отнася за достигане на вътрешното просветление.

3. Самоубийството в будизма не се разглежда като грях, а просто като изхвърляне на неповторимата възможност за генериране на положителна карма.

10 интересни факта, които едва ли знаете за будизма

4. Карма в будизма означава силата, която задвижва Самсара, т.е. цикъла на раждане и смърт. Всяка мисъл, евентуално намерение или действие предизвиква карма, която може да бъде положителна или отрицателна и влияе на настоящия или следващия живот.

5. Стив Джобс, след едно от пътуванията си до Индия като тийнейджър, се е върнал будист.


6. Двете най-високи статуи в света са на Буда. А в Мианмар (Бирма) се намира Thanbodhay Pagoda, в която се съхраняват 582 357 статуи на Буда.

7. Хората мислят погрешно, че будизмът се свързва с вегетарианството. Всъщност Буда никога не е настоявал за това. Будизмът се осланя на лишаването от прекомерни удоволствия, стане ли дума за храната. По друг начин казано будистите ядат най-необходимото единствено, за да поддържат тялото живо.

10 интересни факта, които едва ли знаете за будизма

8. Будизмът, за разлика от другите религии, гледа на науката и новите технологии изключително добронамерено. Много будистки монаси смятат, че независимо от развитието на света, будизмът винаги би могъл да се адаптира към новото, защото не смятат философията си за идеална и завършена.

9. Символът на свастиката, който е популярен на Запад като знака на фашизма, всъщност в будизма символизира божественост и духовност.

10. Основната практика в будизма е себепознанието. Буда е забранявал дори на своите ученици да приемат всяка негова дума за чиста монета, тъй като религията се основава на това, че всеки сам трябва да открие собствената си истина.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.