Лисабон (на португалски Лижбоа) e магнетичен, пъстър и изпълнен с неповторима атмосфера град. Разположен е на най-дългата река в Португалия – Тежу, която се влива в Атлантическия океан.

Градът очарова с уюта и красотата си, с разнообразието от модерни сгради и старинни тесни улици, разположени живописно на седем хълма.

1. Търговският площад

Няма как обиколката на забележителностите на града да не започне от Търговския площад (Праса ду Комерсиу). Преди голямото земетресение от 1755 година, в продължение на четири столетия, на това място се е намирал дворецът Рибейра, който също не е пощаден от земетресението. От площада се открива величествена гледка към река Тежу, а наоколо са разположени прекрасни сгради.

Всички разкази за Лисабон се свързват с едно от най-разрушителните земетресения, станало в района на Лисабон на 1 ноември 1755 г. Учени твърдят, че е било 9 степен по скалата на Рихтер, а гигантските вълни от океана и възникналите пожари са унищожили почти напълно португалската столица.

2. Музеят на бирата

В никакъв случай не бива да се пропусне Музея на бирата (Museu da Cerveja), намиращ се в непосредствена близост. Всъщност това е интересен микс между пъб и музей, тъй като, след като разгледате музея, може да седнете, да опитате местната бира. Има изложени много видове бира, като всеки вид е в чаша с логото на националния флаг на съответната държава. Има и с нашия флаг. Доста оригинална възстановка показва как е започнало производството на бира в Португалия, както и различните видове бира в бившите португалски колонии.

3. Асансьорът Санта Жуста

Не сте били в Лисабон, ако не се изкачите с асансьора Санта Жуста – една от атракциите на града, за която си струва да почакате на доста голяма опашка. Асансьорът е построен през 1902 година по проект на един от учениците на Густав Айфел. Изграден е от метал с красиви неоготически елементи. Издигайки се на 45 метра височина, от площадката за наблюдение ще се радвате на страхотна панорамна гледка, но най-впечатляваща е гледката към замъка „Св. Георги“ /Кащелу ду Сау Жорж/.

Замъкът величествено се извисява над града, разположен на най-високия му хълм, а 360 градусовата гледка към Лисабон от крепостните стени на замъка отново е незабравима. Още през VI век вестготите изграждат своите укрепления на това място. Но крепостните стени основно са изградени от маврите, които през 1147 година са прогонени от Алфонсо Енрикеш. След това четири века замъкът е седалище на монарсите на Португалия, до построяването на двореца Рибейра. Претърпял основна реставрация през миналия век, сега замъкът е археологически музей. Една от залите му е същата, в която през 1499 година Вашку да Гама, след завръщането си от Индия, е приет от португалския крал Мануел I.


4. Триумфалната арка

На търговския площад се намират забележителната Триумфална арка и статуята на крал Хосе I, който бил начело на Португалия по време на голямото земетресение. Арката Руа Аугуща носи името на едноименната улица (augusta – от латински величествена), централна пешеходна улица на града.

Строителството на арката започва през 1775 година, 20 години след разрушителното земетресение. Две години след това, през 1777 година след идването на власт на кралица Мария, строителството е прекратено, а по-късно строежът унищожен. Едва през 1873 година строителството е възобновено и две години по-късно арката е завършена. Украсена е с множество статуи на велики португалски личности. Може да се изкачите на арката и от площадката най-горе да се радвате на неповторима гледка към града и реката.

5. Жеронимуш

Белем е много характерен квартал на Лисабон, наричан е още “Кварталът на мореплавателите“. Разположен е до мястото, където река Тежу се влива в Атлантическия океан. Великите португалски мореплаватели са потегляли оттук на дълги пътешествия. Оттук и Вашку да Гама през 1479 година е отплавал към Индия.

Много забележителности има в този район, но първенството държи манастирът „Жеронимуш”, намиращ се под закрилата на ЮНЕСКО като паметник от световното културно наследство на човечеството. Трудно е да се опишат красотата и величието на този грандиозен символ на португалската архитектура. Той е украсен с много скулптури и елементи, изсечени по цялата фасада. Изграден в първите десетилетия на XVI век, по идея на Принц Енрике, известен като „Енрике Мореплавателя“, когато Португалия навлиза в „Златния век“ на географските открития и на колонизацията.

На това място Вашку да Гама и неговият екипаж прекарват нощта преди да отплават към Индия. Осветен 100 години след поставяне на неговите основи, манастирът оцелява по време на голямото земетресение, а през XIX век е реставриран. Църквата на манастира е с високи сводове и 30-метров купол, поддържан от шест стълба. В църквата се намират и гробниците на великите португалци – мореплавателя Вашку да Гама и поета на Луиш Ваш де Камойш.

6. Кулата Белем

Още един символ на Лисабон в квартала Белем е „Кулата Белем“, построена по време на Великите географски открития. Строителството ѝ започва през 1515 година и само за шест години е завършена. Служела е за отбрана на града от морски атаки. Изградена от бял варовик, кулата е с височина 30 метра, с красиви орнаменти и декорации на морска тематика. Тя е считана за един от най-достолепните паметници на стила Мануелин (от името на крал Мануел).

Кулата е с шестостенна основа и на всеки от ъглите има по-малки кули в мавърски стил, на които били разполагани оръдията. На терасата има статуя на Св. Богородица с Младенеца, която закриля мореплавателите. В началото кулата Белем е била заобиколена от вода, но с течение на времето нивото на водата започва да спада и мястото се обезводнява.

7. Паметник на Откритията

Срещу манастира „Жеронимуш“ се намира Паметникът на Откритията, построен през 1960 година, в чест на 500 години от смъртта на Енрике Мореплавателя. Огромен монумент от бял варовик, символизиращ нос на кораб, с височина 56 метра, увековечава мореплавателите на Португалия от XV и XVI век. 32-ма португалци, между които Вашку да Гама, Фернандо Магелан, Педро Кабрал (откривателят на Бразилия), са отправили поглед към непознатия свят.

В композицията има и важни политически личности, кръстоносци, картографи, следващи принц Енрике, който е на носа на кораба и държи в ръката си малък кораб. Пред паметника има мозайка, изобразяваща морските пътища на откривателите и компас.


8. Confeitaria Antiga de Belem

Недалеч от манастира „Жеронимуш“ се намира и емблематично за Лисабон заведение „Confeitaria Antiga de Belem“ с известните сладкиши „Пастейш де Белем“ („Pastéis de Belém“). Пред него винаги има огромна опашка, няма как да го сбъркате. През 1837 година монаси от близкия манастир „Жеронимуш“, в търсене на препитание, откриват малък магазин, в който започват да предлагат тези сладки по специална рецепта, запазена и до днес в пълна тайна. Така сладките добиват популярност, а до рецептата няма достъп никой, освен собственикът. Всяка сутрин той отваря, забърква специалния крем и едва след това пристигат останалите работници, които са подписали декларация за поверителност, а неустойките са огромни.

В Confiteria Antiga de Belem ежедневно се произвеждат около 20 000 пастейш, а понякога, в най-натоварените летни уикенди, производството е достигало и до 40 000 пастейш дневно. Самото заведение е с характерна обстановка, запазени са експонати от края на XIX век, стените са покрити с класическите за Португалия гланцирани плочки в синьо и бяло азулежу (azulejos). А през огромни витрини може да видите как се пекат сладкишите. Няма как да не опитате този уникален, нежен, галещ небцето десерт, особено ако към него има и кафе. Чакането си заслужава!

9. Мостът „25 април“

Мостът „25 април“ много прилича на Golden Gate Bridge в Сан Франциско, но това не е случайно. Съоръженията са изградени от „American Bridge Company“. Мостът е открит през 1966 година и до 1974 година носи името на португалския диктатор Антонио Салазар, който е начело на Португалия цели 4 десетилетия. До 1999 година мостът е с шест пътни ленти. През 1999 година е добавена и платформа за влакови композиции. Средно 150 000 коли минават по него за денонощие.

10. Статуята на Исус Христос Спасителя

Минавайки по моста над река Тежу „25 април“, свързващ северния бряг с южния (квартал Алмада), ще стигнете до друго емблематично място – статуята на Исус Христос Спасителя, точно копие на тази от Рио де Жанейро. Статуята на Исус Христос е с височина 28 метра и е поставена на железобетонен 75 метров постамент. Гледката е внушителна.

В основата на монумента има параклис, а до върха се стига с асансьор. За пореден път се открива неописуемо красива гледка, като на преден план е река Тежу. Статуята на Спасителя е построена през 1959 година, за да бъде изразена благодарността към Господ, запазил Португалия по време на Втората световна война. Идеята е на Антонио Салазар.

Има още много чудесни и заслужаващи вниманието ни места в Лисабон. Град с очарование, история, съхранени традиции и много красота. За тях обаче – във втората част от разходката ни в португалската столица.


Коментари

Свързани:

1 коментар

  1. Много любопитна и интересна статия! Определено бих посетил, колкото се може повече места в Лисабон, тъй като Португалия е една от най-хубавите дестинации в Европа. Само да паднат ограниченията за пътувания и ще посетя държавата на Вашку да Гама.
    Благодаря на Виктория за страхотния guide-a. Продължавай в същия дух!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *