Сред родните писатели има такива, които са оценени не само на локално, но и на европейско ниво. А в литературното ни наследство има книги, които несъмнено са заслужили титлата „бестселър“.

И когато някой от тези сюжети бива разигран в театрална постановка и представян пред публика, немислимо е да не се поддадеш на изкушението и да не опиташ от сладкото удоволствие, което се предлага за душата.

За цялостното въздействие на постановката върху зрителя влияние оказва екипната работа както на актьорския състав, така и на режисьор, драматург, сценограф, композитор. Безспорно България разполага с много талантливи хора във всички от изброените позиции. Затова нека да видим кои от най-любимите книги на българските читатели се предлагат на вниманието ни в театрална среда, изиграни от някои от най-харесваните актьори в страната ни.


1. „Хъшове“ по „Немили недраги“ от Иван Вазов

Най-дълго играната пиеса в театъра на театрите в България. С нея стартира първата програма на Народния театър в София през далечната 1904 г. Към днешна дата се играе под режисурата на Александър Морфов и е събрала в себе си плеяда от знаменити имена сред актьорското съсловие – Валери Йорданов, Деян и Дарин Ангелови, Деян Донков, Евгени Будинов, Иван Юруков, Христо Петков.

Какво да кажем за адаптацията на книгата? Образите са изпипани до последна тънкост от страна на актьорите. Сякаш с лекота поднасят на публиката мислите и битието на събралото се множество хъшове, които от началото до края на постановката остават „немили – недраги“ зад граница, чакащи да настъпи революцията в отечеството им. На моменти – сериозни, на моменти – смешни, те отразяват в най-чистия вид народопсихологията на българина – колко умеем да сме богати на думи, но не и на действия.

Това е постановка, която не може да бъде гледана и да останеш равнодушен! Определено си заслужава инвестицията на време!

2. „Железният светилник“ от Димитър Талев

10 театрални постановки по български книги

Една от най-често избираните произведения за поставяне в театрална среда. Това са правили Разградският театрално-музикален център, Ловешкият драматичен театър, Великотърновският музикално-драматичен театър. Но тук ще спрем вниманието си на предложение от софийска сцена.

Продукт на театър „Българска Армия“ и поставен от Асен Шопов, този спектакъл е сред най-гледаните в афиша им. И не случайно е така. Талевият роман отразява историческото осъзнаване на българина по време на Възраждането, погледнат през родовата история на семейство Глаушеви. В него се преплитат темите за греховната любов между Рафе Клинче и Катерина, противопоставяща се на патриархалната нравственост в лицето на Султана; между разума и чувствата в личната история на Лазар, който обича дъщерята на своя враг – Ния, но е сгоден за сестрата на най-добрия си приятел – Божана.

На сцената завладяващият сюжет е изигран от великолепен актьорски състав, сред които са Антоанета Добрева-Нети, Георги Кадурин, Гергана Данданова, Стефка Янорова, Явор Бахаров. Този състав играе представлението не само пред българска публика, но и в Македония, където към днешна дата попада родният град на Талев – Прилеп. Залите са винаги пълни, а постановката се гледа с интерес от начало до край. Тиии… купи ли си вече билет?

3. „Крадецът на праскови“ от Емилиян Станев

10 театрални постановки по български книги

Това е история за една красива, но тайна любов, разказана на фона на Втората световна война. Сръбският военнопленник Обретенович, попаднал във военнопленническия лагер във Велико Търново, се влюбва в жената на градския комендант – Лиза. Това е една красива, но невъзможна любов, която припламва между двамата в прасковената градина на коменданта. Темата за щастието и омразата е основна в представлението. Но коя от двете сили ще победи? Разбери, когато посетиш представлението, например представеното от разградския драматичен театър. Главните роли се изпълняват от Юлиан Вергов (сърбинът) и Мариела Топалова (жената на коменданта).


4. „Черното пиле“ по Николай Хайтов

Моноспектакълът на Мариус Куркински е изграден на базата на три разказа на Хайтов. Чрез тях актьорът ни пренася в онова отминало време, в което да си чобанин, не е срамно. А да си селянин е еквивалент на това, да си с чисто и добро сърце. Припомня ни за малките, но истински радости в живота – за любовта и за това как да я запазим; за смисъла – децата. От самото начало авторът ни повежда на разходка из света на Хайтовите герои и не ни оставя да се разсейваме дори за миг. Ако искаш едно малко по-архаично театрално пътешествие, но засягащо актуални теми, това е твоята постановка!

5. „Поручик Бенц“ от Димитър Димов

Да си готов на всичко в името на любовта. Това е Поручик Бенц (Любомир Ковачев). Склонен да прости всички лъжи и измами на своята любима Елена (Йоана Буковска-Давидова). Тя от своя страна е жена, умело играеща си с чувствата на мъжете. Пленила вече младия поручик, тя съсредоточава вниманието си върху следващата си жертва – френския офицер капитан Лафарж (Ивайло Захариев).

Постановката под режисурата на Бойко Илиев се съсредоточава основно върху последната глава на едноименния роман на Димитър Димов, което е повече самоанализа на главния герой. А какви чувства се бушуват в сърцето на поручика и как ще се разплете историята между тримата герои – вземи своя билет за постановката на „Нов театър – НДК“ и разбери от първа ръка.

6. „Антихрист“ от Емилиян Станев

Постановката на „Нов театър – НДК“ с режисьор Бойко Илиев съсредоточава вниманието ни върху личностните борби на всеки един човек – между Христа и Антихриста, между Доброто и Злото. Тази битка често ни съпътства през целия ни живот, а ние се стремим към постигането на вътрешен баланс и хармония между двете противоположни състояния на духа. В изграждането на историята и изразяването на душевния сблъсък в личността – в случая между младия Еньо и възрастния Еньо. Участват актьорите Елена Петрова, Любомир Ковачев, Веселин Калановски и Ники Сотиров. Ако и теб те грабна тази тема, иди и гледай представлението – ще останеш доволен от видяното и може би ще си една идея по-близо до отговорите, които търсиш.

7. „Възвишение“ от Милен Русков

Асен Блатечки, Бойко Кръстанов и трупата на Пловдивски драматичен театър. Това са замесените лица в поставянето на постановката по романа на Милен Русков – „Възвишение“. Умелата актьорска игра е режисирана от Иван Добчев и Александър Секулов. Това е представление, което хем те развеселява, хем те кара да се замисляш. През историята на Асенчо и Гичо ставаме свидетели на това как се случва революционната дейност по нашите земи, какво става в една бойна чета, погледнато от вътре. Постижима или далечна цел ни се струва „возвисяването“? Ела на театър и ще разбереш.


8. „Опашката“ от Захари Карабашлиев

Един от най-четените и актуални романи през изминалата година оживя на театрална сцена! Това стана факт благодарение на Драматично-кукления театър в Плевен и режисьора Явор Гърдев. В главната мъжка роля влиза Владимир Карамазов. В актьорския състав са още Михаил Билалов, Надя Керанова, Бориса Сарафова, Ованес Торосян и други. Пиесата кара зрителя да се замисли над философски теми, деликатно вплетени в развитието на уж така познатия сюжет – мъж и жена, страстно влюбени един в друг, чиято любов бива поставена пред изпитание. Не, не – това не е поредният сладникав романс. Това е история, отразяваща както междуличностния сблъсък на характери – Невена срещу Павел (главните герои), така и вътрешната борба на Павел със собственото му Его.

Какво може да накара един човек да избере личното си щастие пред семейното такова? Защо въпросът „Какво ще си кажат хората?“ все пак остава важен за отделния индивид? Кое е това нещо, което успява да окрили човек и да го накара да повярва в себе си дотолкова, че да иска да управлява цял един народ – идеята за фигурата на водач или чисто и просто съблазънта на властта? Ако искаш да получиш отговор на тези въпроси, тази постановка е точно за теб!

9. „Чамкория“ от Милен Русков

Бестселър сред романите, бестселър и сред театралните представления – това е „Чамкория“ по едноименния роман на Милен Русков и под режисурата на Явор Гърдев. В ролята на бае Славе се изявява великолепният Захари Бахаров. Чрез своя разказ в типичния местен диалект, Бахаров с привидна лекота влиза в образа на шофьора на омнибуса по линията София-Чамкория и заедно с него потегляме на едно пътуване в миналото – в 20-те години на XX век. Посредством своите спомени, наблюдения и разсъждения, бае Славе успява да изгради една своеобразна трагикомедия, преплетена с множество знакови исторически събития. По време на постановката не усещаш, че си зрител на моноспектакъл, а все едно си част от случващото се на сцената. Да ти запазя един билет за „Чакмория“? Омнибусът вече се задава зад ъгъла.

10. „Тютюн“ от Димитър Димов

Най-новото попълнение в програмата на варненския театър е класиката на Димов – „Тютюн“. Това е и първият театрален прочит на романа в България. Режисьор на постановката е Бина Харалампиева, а драматургичният вариант е на Юрий Дачев. Те се спират основно върху темата за разпада на личността. Самият сюжет на романа е преобърнат, точно както и житейският крах в ценностната система на главните герои – Борис първо получава наградата си (наследява „Никотиана“), а после трябва да се доказва, че я е заслужил. Малко по малко се превръща в хазартен играч. Повлича със себе си и Ирина, която първоначално се съпротивлява на тези съблазни. Накрая обаче и тя попада в клопката им.

В образите на красивата Ирина и безскрупулния Борис Морев влизат блестящите Диана Димитрова и Калин Врачански. Към звездния състав на постановката се включва и Стоян Радев в ролята на Фон Гайер. Желаем успех на екипа!
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.