Евтини самолетни билети

Най-горещото желание на всеки изгряващ писател е да блесне с дебютния си роман. И пред всеки стои въпросът как да напише точно такъв. Ърнест Хемингуей казва „Аз пиша една страница по майсторски начин и още деветдесет и една, които са боклук. И се опитвам да хвърля боклука в кошчето.“

Кътр Вонегът пък съветва: „Осигури на всеки читател поне по един герой, в който да се разпознае“. Марк Твен казва: „Пиши без да мислиш за плащане, докато не се появи някой, който да предложи да ти плати“. Успелите не се свенят да дадат съвети, но доколко те могат да бъдат от полза!? При едни се получава, при други – не. Ние пък подбрахме 10 от сполучливите примери за добър дебютен роман. И ако сте пропуснали някой от тях, бързо поправете грешката.

10 от най-добрите дебютни романи

1. „Джейн Еър“ – Шарлот Бронте (1847)
„Джейн Еър“ е първият издаден роман на британската писателка Шарлот Бронте. Първият и роман не е издаден, защото не се харесва на издателите, на които е показан.


2. „Машината на времето“ – Хърбърт Уелс (1895)
Хърбърт Уелс е един от основоположниците на научнофантастичната литература. „Машината на времето“ е първият му роман, който веднага налага името на своя създател.

3. „Спасителят в ръжта“ – Дж. Д. Селинджър (1951)
„Спасителят в ръжта“ е първият роман на американския писател Джеръм Дейвид Селинджър и една от най-известните му творби. Публикувана за първи път на 16 юли 1951 г., книгата се превръща в една от най-заклеймяваните в историята на САЩ.

4. „Да убиеш присмехулник“ – Харпър Лий (1960)
„Да убиеш присмехулник“ е роман на американската писателка Харпър Ли, издаден в 1960 година. Книгата е една от класиките в американската литература и едно от най-добрите произведения на XX век. Печели награда Пулицър в 1961 година. Обявена е за най-добрия роман на XX век от американското списание Library Journal.


10 от най-добрите дебютни романи

5. „Параграф 22“ – Джоузеф Хелър (1961)
„Параграф 22“ е роман на Джоузеф Хелър, издаден през 1961 година. Фразата параграф 22 е станала идиоматична и се използва за ситуация без изход, порочен кръг. Романът е в списъка на списание Time със 100-те най-добри романа за всички времена.

6. „Кери“ – Стивън Кинг (1974)
„Кери“ е първият публикуван роман на Стивън Кинг, публикуван през 1974 г., когато той е едва 27-годишен.  Книгата е посветена на съпругата на Кинг Табита и е една от най-често забраняваните в американските гимназии.

7. „Трейнспотинг“ – Ървин Уелш (1993)
В първия си роман Ървин Уелш описва епизоди от живота на група младежи, подлагащи се на разрушително приятелство, свързано със зависимост към хероин, опитващи се да избягат от скуката и бруталността на заобикалящия ги свят. Книгата предизвиква както шок и отвращение в някои среди, така бурни аплодисменти в други. Sunday Times определя романа като „най-доброто нещо, случило се на британската литература от десетилетия“.


8. „Боен клуб“ – Чък Паланюк (1996)
„Боен клуб“ е дело на американския писател Чък Паланюк. Романът е филмиран през 1999 г. от Дейвид Финчър, с Брад Пит и Едуард Нортън в главните роли, и пожънва невероятен успех насочвайки вниманието на повече хора към романа, въпреки критиките към големите дози насилие в действието.

10 от най-добрите дебютни романи

9. „Ловецът на хвърчила“ – Халед Хосейни (2003)
„Ловецът на хвърчила  е разтърсващ роман на родения в Кабул имигрант Халед Хосейн. Книгата пожънва небивал успех и възхищение в САЩ и по света. Преплел американската мечта и афганистанските кошмари, той е притча за достойнството и приятелството, за страха и вината, чиито герои са белязани от бащините си грехове, собствените си предателства и трагичната участ на своя народ.

10. „Мъжете, които мразеха жените“ – Стиг Ларшот (2005)
„Мъжете, които мразеха жените“ е първата книга от трилогията Милениум. Получава наградата „Стъклен ключ“ за най-добър скандинавски роман за 2005 г., а вторият, „Момичето, което си играеше с огъня“ – наградата за най-добър шведски криминален роман за 2006 г. От трите книги в Швеция са продадени общо 2 300 000 екземпляра, а във Франция само от първия том – над 1 милион.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.