Сърцето – толкова малко, а толкова важно. Побира се в шепите ни, а е най-значимият орган за живота.

Без неспирното му туптене, съществуването ни е немислимо. И въпреки всички трудности, с които не спираме да го натоварваме, то не спира да работи и да задвижва телата ни.

На 29 септември, по инициатива на Световната здравна организация, отбелязваме Световния ден на сърцето. Точно на този ден ви представяме и 10 любопитни факта за двигателя на човешкото тяло.

1. Сърцето започва да бие от четвъртата седмица след зачеването и не спира до смъртта. То има способността да създава собствен електрически импулс и може да продължи да “работи” дори и извън тялото, докато получава достатъчно кислород.

2. Големината на сърцето зависи от големината на индивида – обикновено съответства на големината на собствения юмрук. Човешкото сърце тежи при мъжете 280 – 340 грама, а при жените 230-280 грама. Размерите му са надлъжно около 12-13 сантиметра и напречно около 9-10 сантиметра. За сравнение, най-голямото сърце в света е на синия кит. То тежи около 600 килограма, което е около 14 пъти повече от сърцето на слон.

10 любопитни факта за сърцето

3. Сърцето извършва повече физическа работа от който и да е мускул в тялото за целия живот. Мощността му варира от 1 до 5 вата. Квадрицепсът например, който е най-големият мускул на бедрото, може да произведе 100 вата за няколко минути.

4. Сърцето на възрастен човек бие 72 пъти в минута, 100 000 пъти на ден, 3 600 000 пъти в година и 2.5 милиарда пъти през целия живот. Най-сходен с ритъма на човешкото сърце е валсът.

5. За цял живот, сърцето изпомпва близо 1.5 милиона бъчви кръв – достатъчно да се напълнят 200 жп цистерни. Количеството може да варира – от 5 до 30 литра на минута. Кран на чешма трябва да бъде отворен непрекъснато поне за 45 години, за да бъде еквивалентно количеството на водата, изтичащо през него на количеството кръв, което сърцето изпомпва за един човешки живот.


6. Всеки ден сърцето генерира достатъчно енергия да движи камион в продължение на около 30 километра. А енергията, генерирана за цял живот, е достатъчна за отиване до Луната и обратно.

7. Смехът е изключително полезен за сърцето. Според проучванията, при искрен смях, кръвоносните съдове се отпускат, което подпомага за изпомпването на 20% повече кръв през тялото.

8. Сърцето наистина може да бъде разбито. Раздялата с любимия или смъртта на близък може да предизвика такова състояние. Подобна психологическа травма може да накара организма да произвежда хормони на стреса, които да “заглушат” сърцето, предизвиквайки симптоми на сърдечен пристъп.

10 любопитни факта за сърцето

9. От своя страна, влюбените двойки синхронизират сърдечния си ритъм, когато се гледат в очите в продължение на 3 минути.

10. Първото устройство за прослушване на сърдечни звуци, стетоскопът е изобретено от френския учен и лекар Рене Лаенек. Това се случило по доста интересни причини. Докторът установил, че слушането на сърдечния ритъм с ухо е много трудно, когато пациентът има голям бюст.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *