Папаята е екзотичен плод, който изобилства през цялата година. Той гали небцето ни със сладкото, пищно, топящо се в устата усещане, също така ни предоставя голямо количество полезни за здравето съставки.

Папаята и нейните семена са богати на ензими, антиоксидантни хранителни вещества като каротини, флавоидоини и витамини C и B.

С тези си свойства плодът може да ни помогне при много и различни здравословни проблеми. Днес ще обърнем внимание на 10 ползи на папаята.


1. Подобрява здравето на сърцето

Семената на папаята съдържат три антиоксидантни витамина – витамин А, витамин С и витамин Е. Те предотвратяват заболявания като атеросклероза и диабетна сърдечна болест. Наличието на прокаротеноидни футонутриенти помага да се предотврати окисляването на холестерола в организма, което от своя страна предпазва от инфаркти и инсулти.

2. Лечение на запек

Сокът от папая и узрялата ѝ форма ускоряват храносмилането. Фибрите, получени от плода, помагат да се увеличат движенията на червата. Подобрените движения помагат да се улесни преминаването на усвоената храна, като по този начин се намаляват последиците от запек.

3. При зъбобол

Най-добрият лек за зъбобол се съдържа в корените и кората на папаята. Втриването на пресни корени или част от вътрешната кора на плода върху зъбите и венците ще облекчи зъбобола.

4. Противовазпалителни ефекти

Папаята съдържа ензими като папаин и химопапаин, които намаляват възпалението в различни части на тялото.

5. Менструация

Сокът от плода може да бъде от голяма полза за жени с нередовни периоди. Консумацията на зелени, неузрели плодове също може да нормализира месечния цикъл.

10 ползи от папаята

6. Против камъни в бъбреците

Семената на папаята съдържат антиоксиданти, които помагат за почистването на пикочната система и бъбреците. Така рискът от инфекции и бъбречна недостатъчност е сведен до минимум.

7. Намалява бръчките

Кората от папаята съдържа ензим, който отстранява мъртвите клетки от повърхността на кожата. Това помага да се премахнат бръчките и възрастовите петна.

8. Стимулира растежа на косата

Папаята съдържа фолиева киселина, която спомага циркулацията на космените фоликули и стимулира растежа на косата.

9. Противоракови свойства

Плодът е богат на флавоноиди, за които се твърди, че имат свойството да намалят риска от рак. Множество изследвания показват, че семената от папая могат да имат химиотерапевтични свойства.

10. ПАПАЯТА Е ВРЕДНА ЗА БРЕМЕННИТЕ!

Класифицира се като вредна по време на бременност. Тя се счита за „горещ плод“. Веществото, което се съдържа във високи концентрации в суровите папаи, предизвиква маточни контракции, които могат да доведат до аборти.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.