10-те най-големи стадиона в света

Стадионите днес не са просто място за провеждане на спортни срещи, а грандиозни сцени, на които се осъществяват зрелищни събития, концерти и мероприятия. Ще ви запознаем с невероятните архитектурни шедьоври, които могат да се похвалят, че са 10-те най-големи по капацитет стадиона в света.

Ако първият грандиозен стадион, за който се сещате е Камп Ноу в Барселона, тогава е добре да знаете предварително, че той дори не попада в списъка. Не бива да ви учудва също силното американско присъствие, предвид факта, че приблизително половината от петдесетте най-големи стадиона в света се намират в САЩ , една четвърт са разположени в Европа, а останалите представители са разпръснати в Южна Америка, Азия и Африка.

10. Мелбърн Крикет Граунд

Австралийският спортен стадион, дом на крикет клуб Мелбърн, е разположен в Мелбърн, Виктория и застава на десетата позиция на най-големите стадиони в света. Гостите в размер на 100 024 души, които Мелбърн Крикет Граунд може да посрещне го правят само малко по-голям от известния испански представител Камп Ноу, който изостава на 11-тото място.

9. Даръл Кей Роял

Бившият Мемориал Стейдиъм Тексас, днес познат като Даръл Кей Роял, застава на девето място по най-голям капацитет със своите 100 119 места. За разлика от другия тексаски представител в списъка, Даръл Кей остава на втора позиция по големина в щата.

8. Брайънт Дени

Стадионът Брайънт Дени, разположен в щата Алабама, застава на осма позиция в света и седма в класацията на най-големите стадиони в САЩ. При първоначалното си отваряне през 1929 година американският стадион е разполагал единствено с 18 000 места, а към днешна дата числото вече е 101 821.


7. Тайгър

Тайгър, известен още като „Долината на смъртта“, е открит стадион, който се намира в кампуса на щатския университет на Луизиана. Първата копка на стадиона е направена през далечната 1924 година, а построяването му е струвало около 31,3 милиона долара.

6. Нийланд

Нийланд е спортен стадион в Ноксвил, САЩ, кръстен на известният треньор Робърт Нийланд. След шестнадесет грандиозни преустройства по разширяването му, от първоначалният капацитет в размер на 3 200 места, днес Нийланд събира точно 102 455 души.

5. Кайл Фийлд

Със своите 102 512 места стадионът Кайл Фийлд се нарежда на четвърта позиция в САЩ и на пета в света по големина. За разлика от останалите представители, Кайл Фийлд е имал много на брой седалки още със своето създаване. През 1927 година те наброяват значителните 32 890 броя.

4. Охайо

Построеният през 1922 година Охайо Стейдиъм, известен още с прозвището „Подковата“, има възможност да посрещне едновременно цели 104 944 зрители. Освен на редица спортни събития, стадионът е ставал свидетел и на грандиозни концерти на световноизвестни изпълнители като U2, Ролинг Стоунс, Пинк Флоид и Металика.


3. Бийвър

Поредният американски представител в класацията на 10-те най-големи стадиони в света е пенсилванският Бийвър. Гостите, които днес стадионът може да приветства са далеч над първоначалния му капацитет от 46 284 места.

2. Мичиган

Стадионът в Мичигън носи прякора „Голямата къща“ и може да се похвали, че е най-големият стадион в Съединените американски щати. Намирайки се само на крачка от върха на класацията, мичиганският стадион разполага точно с 107 601 места.

1. Първи май Рунрадо

На първа позиция с цели 150 000 места застава стадионът Първи май Рунрадо в Пхенян. Представителят на Северна Корея е построен през 1989 година в чест на Деня на труда, а името му идва от съчетанието на празника и името на архитекта.

Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *