Гениалният каталонски архитект Антони Гауди (1852-1926) е определян като водещата фигура на т. нар. Каталонски модернизъм (испанският еквивалент на Ар Нуво). Неговите творби обаче далеч надхвърлят границите на отделните архитектурни стилове и движения. Те дори надхвърлят границите на човешкото въображение.

В творбите си Гауди превръща природните форми в архитектура. Той ненавижда правите линии и в творчеството му почти липсват такива. Той е човекът, който въвежда невиждани дотогава техники в архитектурата, за да постигне своя неповторим и колоритен облик на своите постройки.

От всички осемнадесет сгради, построени от Гауди, дванадесет се намират в Барселона. През 1984 година всички негови творби са обявени от ЮНЕСКО за паметници на културата от световна величина. Днес ви представяме 10 от най-възхитителните творения на Антони Гауди, човекът без когото Барселона, Испания, а и светът на архитектурата нямаше да бъдат същите.

10. Casa Vicens

Casa Vicens (къща „Висенс“) е една от първите големи творби на Гауди и едно от най-зрелищните му творения. Построена като жилищна сграда за предприемача Мануел Висенс между 1883 и 1889 година, цялостната концепция на постройката се формира около изграждането на една алтернативна реалност за обитателите на дома. Този малък свят, който създава Гауди, впечатлява с богатата си украса и неповторим усет към детайла.

9. Casa Calvet

Къща „Калвет“ е построена за индустриалеца Пере Калвет между 1898 и 1900 година. Това е най-малко екстравагантната работа на Гауди, тя не се отличава с уникален, оригинален или иновативен дизайн. Въпреки това именно консервативният подход на архитекта, я превръщат в една от най-известните му творби. Сградата определено има отличителните черти на майсторството на Гауди, но не изпъква на фона на останалите сгради в квартала. Къщата представлява интерес не заради своята симетрия и подреденост, нехарактерни за Гауди, а заради дизайна на задната фасада, както и на мебелите, също проектирани от архитекта.

8. Casa de los Botines

Построена за по-малко от година през 1981-ва, Casa de los Botines известна още като къща „Фернандес и Андрес“ е поръчана от заможните братя търговци Мариано Андрес и Симон Фернандес. Гауди проектирал внушителна неоготическа постройка, а над главния ѝ вход поставил каменна скулптура на Св. Георги със змея. Когато статуята била свалена за реставрация през 1951 година, зад нея е открита тръба, в която са намерени оригиналните планове на къщата, подписани от Гауди. Casa de los Botines се намира на площад Сан Марко, в испанския град Леон.

https://www.10te.bg/zabavlenie/10-lyubovni-pisma-shte-spechelyat-nagradi-za-sveti-valentin/

7. Дворецът Гюел (Palau Guel)

Сградата се намира на бул. La Rambla в Барселона и е поръчана от един от най-големите почитатели на Гауди – индустриалецът Еузеби Гюел, който използва двореца като резиденция в продължение на две десетилетия. Именно тази постройка изважда Гауди от анонимността. Сградата е широко обсъждана не само в испанската, но и в чуждата преса, публикации за нея има дори в американската преса. Тя остава единствената сграда по проект на каталонеца, която е напълно завършена и непокътната днес. През 1984 година ЮНЕСКО я обяви за паметник на световното културно наследство. Понастоящем е музей.

6. Епископският дворец в Асторга

През 1886 година Жоан Батиста Грау и Валеспинос – свещеник от Реус, е ръкоположен за епископ на град Асторга, провинция Леон. На следващата година злощастен пожар унищожава епископския дворец на града и той възлага на вече прочутия в Испания Гауди да му построи нова резиденция. Гауди оформя строг интериор, с преобладаващ готически дух. Строежът спира преждевременно през 1893 г. заради смъртта на епископ Грау. Администрацията на епархията не показва особено уважение към плановете на Гауди и той изоставя проекта, като се заклева никога повече да не стъпва в Асторга. Проектът е поет от Рикардо Гарсия Гарета, който го завършва между 1907 и 1914 година. Сградата така и не е използвана като епископски дворец. Днес е музей.

5. Манастир и училище на ордена на Света Тереза от Авила

През 1889 година все още младият орден на Света Тереза от Авила (основан през 1876) започва строежа на собствен манастирски комплекс в околностите на Барселона. Още същата година свещеникът Енрик д’Осо и Сервело, основател на ордена, възлага на Гауди завършването на постройката, като му предоставя един относително оскъден бюджет. Освен това Гауди трябвало да се съобрази с дизайна на предишния архитект. От главната сграда на ордена вече бил построен първият етаж. Въпреки това горните етажи носят неповторимия отпечатък на Гауди.

4. Casa Batllo

Известна още като Къщата на костите, всъщност тя не е проектирана от Гауди, но му носи изключителна слава. През 1904 година Гауди е нает от бизнесмена Жозеф Батийо, който пожелал домът му да бъде съвършено преобразен. Две години по-късно Гауди завършва една от най-невероятните си творби, а желанието на г-н Батийо е изпълнено – той получава една наистина уникална и очарователна сграда в един от най-престижните квартали на Барселона.


3. Парк Гюел (Park Güell)

Създаден между 1900 и 1914 година по поръчка на бизнесмена Еузеби Гюел, това е един от най-красивите и известни обществени паркове в света, въпреки че никога не е завършен. Първоначално Гюел имал намерение да създаде модерен жилищен комплекс, където човек да избяга от забързаното градско ежедневие. Проектът обаче се оказал твърде радикален за времето си и поради това неуспешен. Имотът е откупен от градската управа и по-късно превърнат в обществен парк.

2. Casa Mila

Къща Мила е построена в периода 1906-1912 година по поръчка на семейство Росарио Сегимон и Пере Мила. Испанците я наричат още La Pedrera или “кариерата”, и има защо. Шест етажната жилищна сграда няма нито един прав ъгъл отвън или отвътре. Постройката прилича на къс скала, оформен от водните струи. Покривът на сградата е покрит със множество сюрреалистични комини и статуи. Днес тя е собственост на благотворителна организация, но сградата е отворена и за посещения.

1. Саграда Фамилия (Sagrada Familia)

Безспорно най-известната, най-мащабната и най-внушителната творба на Гауди е римокатолическата базилика Саграда Фамилия (Светото семейство). Основите на строежа ѝ са поставени през 1882 година. По време на строителството на катедралата Гауди е толкова обсебен от нея, че се мести да живее в постройка в близост до храма. Когато Гауди умира през 1926 година, строителството е замразено. През годините строителните работи са възобновявани неколкократно, финансирани от частни дарения. Предвижда се до 2026 година Саграда Фамилия да бъде завършена.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *