Евтини самолетни билети

„Преди много години,
в една далечна галактика…“ 

Така през 1977 година започва една космическа приказка, която завладява целия свят и до ден-днешен продължава да вълнува почитателите.

Добри или лоши, героите на сагата остават разпознаваеми из целия свят и служат като вдъхновение за множество сериали, книги и компютърни игри.

Днес ви представяме 10-те най-емблематични и запомнящи се герои от поредицата.


10. Си-Трипио (C-3PO)

10-те най-емблематични герои от сагата "Star Wars"

Протоколният дроид е един от най-разпознаваемите образи в космическата сага на Джордж Лукас. Мултилингвистичната натура на Си-Трипио и развитото му чувство за самосъхранение, към които могат да се добавят комичната неувереност, неуместните коментари и ярката чувствителност, превръщат този тенекиен герой в свързващото звено между основните персонажи от добрата страна на Силата. Нека не забравяме, че това е и единственият робот, обожествяван някога от великото племе на еуоките, без които Люк и компания нямаше да могат да победят имперските орди на планетата Ендор.

9. Лея Органа

10-те най-емблематични герои от сагата "Star Wars"

Въпреки че най-известната принцеса в научнофантастичните филми изглежда прекалено сурова, дори деспотична към хората около себе си, зад хладния ѝ поглед се крие деликатна чувствителност, която успява да изплува на повърхността след срещата ѝ с чаровника Хан Соло. Принцеса Лея е сърцето на бунтовниците, техен лидер и войн, биейки се рамо до рамо с Люк, Чубака и Хан Соло срещу силите на Галактическата империя. Във вените ѝ тече буйната кръв на Анакин Скайуокър и това проличава още в „Нова надежда“, където не отстъпва на лорд Вейдър по инат и коравост. С излизането на „Завръщането на джедаите“, актрисата Кери Фишер, изиграла Лея, се превръща в истински секс символ покрай сцените като полугола робиня на следващия поред в тази класация.

8. Джаба Хътянина

10-те най-емблематични герои от сагата "Star Wars"

Прочутият галактически контрабандист Джаба от планетата Хът е друг герой, който изниква веднага в съзнанията ни, когато стане въпрос за „Междузвездни войни“. Зеленият гущеропободен плужек управлява своята престъпна империя от пясъчната планета Татуин, родното място на Дарт Вейдър. Джаба е основният противник на Хан Соло и негов бивш работодател. Той издирва пилота на „Хилядолетния сокол“ заради неплатени дългове и дори наема ловци на глави (Боба Фет е един от тях), за да го заловят.


7. Оби Уан Кеноби (Бен Кеноби)

10-те най-емблематични герои от сагата "Star Wars"

„Силата е това, което дава мощ на джедаите. Тя е щит от енергия, обвиващ всяко живо същество. Тя е в нас и около нас. Силата свързва дори галактиките помежду си.“

Тези думи могат да звучат глупаво, но произнесени от устата на Оби Уан Кеноби, те приемат формата на божествена литургия. Образът на Кеноби първоначално бил изигран от Алек Гинес, който през първите няколко седмици от снимките, дори не подозирал, че участва в направата на космически филм с роботи и лазерни оръжия. Дълго време Лукас не смеел да му признае за същността на тази първа по рода си продукция, страхувайки се, че големият театрален артист ще се откаже моментално, захвърляйки плаща и светлинния меч. В новите епизоди Гинес е сменен от Йън Макгрегър, който също прави незабравимо изпълнение, засенчвайки образа на капризния и мрънкащ Анакин.

6. Арту-Диту (R2-D2)

10-те най-емблематични герои от сагата "Star Wars"

Огромната популярност на малкия астро дроид може много лесно да се опише, като се върнем малко назад във времето, когато националните пощенски служби на САЩ, по случай 30-годишния юбилей на „Междузвездни войни“, разпространяват из цялата страна пощенски кутии с формата на Арту-Диту. Заедно с черната маска на Вейдър, синият робот се превръща в най-знаковия елемент на сагата. Често оприличаван с кухненско кошче за боклук, дроидът допълва своя хуманоиден приятел – Си-Трипио, внасяйки в тази дрънкаща на тенекия комбина липсващите смелост, техническа ловкост и боен дух.

5. Чубака

10-те най-емблематични герои от сагата "Star Wars"

И тук, както при измислянето на името на култовия археолог Индиана Джоунс, основният източник на вдъхновение за Лукас е неговото куче. Достигнал ръста на възрастен човек, гигантският маламут свиква да се вози на предната седалка в автомобила на режисьора, в чиято глава се заражда идеята за косматия приятел на Хан Соло – Чубака, и силната другарска връзка между тях на борда на „Хилядолетния сокол“. Внушителният ръст на уукито и борбеният му дух го превръщат в нежелан противник за всеки имперец. Въпреки това Чуи е доста добра душа и откликва със самоотверженост и безгранична смелост, когато се налага да помогне на приятел. В лицето на това голямо, страховито създание, ние откриваме онези добродетели, които ни правят хора. Именно те внасят баланс в тази измислена мрачна вселена, която може да се разглежда като един по-разчупен огледален образ на нашата действителност.

4. Люк Скайуокър

10-те най-емблематични герои от сагата "Star Wars"

Няма спор – дори след четирите нови части, проследяващи ярката морална деградация на Анакин и издигането на Дарт Сидиъс като император, Люк си остава сърцето на цялата космическа митология и основно задвижващо колело на предстоящите епизоди. Това е единственият персонаж от оригиналните части, който търпи личностно развитие и от наивен тийнейджър, израснал сред дюните на Татуин, се превръща в джедай, бунтовник и основен противник на Дарт Вейдър.


3. Хан Соло

10-те най-емблематични герои от сагата "Star Wars"

Има един-единствен фактор, който винаги ще разграничава със светлинни години оригиналните три части от новите предистории. Всяко дете, израснало със света от „Междузвездни войни“ от 1977 година досега, ще даде ясен отговор на въпроса защо всички продължават да обичат старите филми повече от новите. Отговорът – Хан Соло. Защото всяко дете мечтае да влезе в образа на безстрашния устат пилот на „Хилядолетния сокол“, който препуска като космически каубой между астероидите, гонен от имперските кръстосвачи и изтребители, заедно със своя верен приятел Чубака. Той е единственият положителен герой, който се приближава по характер до имперските злодеи. Той е контрабандист, заклет материалист, женкар и егоист. Но именно тези качества доизграждат уникалния му образ, отделяйки го от еднополюсните персонажи.

2. Йода

10-те най-емблематични герои от сагата "Star Wars"

За феновете на „Междузвездни войни“ Йода и Силата са нещо като синоними. Най-могъщият рицар сред джедаите е и най-дребното и невзрачно създание, което със своите 900 години определено е и най-възрастният герой. Йода напомня донякъде странна ГМО-кръстоска между жаба, плъх и котка с едва доловима щипка хуманоидност. И докато в оригиналните части той е раздвижван от кукловода Франк Оз („Шоуто на мъпетите“), в последвалите четири филма от предисторията образът на зеления джедай е компютърно генериран чрез CGI-технологията. Йода е учителят на Люк и негов втори наставник след Оби Уан, въвеждайки го в тайните на Силата сред джунглите и блатата на планетата Дагоба.

1. Дарт Вейдър

10-те най-емблематични герои от сагата "Star Wars"

Чернен самурайски шлем. Дълго императорско наметало. Могъща фигура, под която се крие културиста Дейв Прауз. Вледеняващ, дълбок глас, излязъл от устата на Джеймс Ърл Джоунс. Това са само някои от компонентите, които изграждат най-емблематичния образ в „Междузвездни войни“ – Дарт Вейдър. Именно Тъмният лорд действа като катализатор за създаването на цяло едно ново поколение филми между 2002 и 2005 година, разказващи за неговото раждане и преминаването му към Тъмната страна на Силата.

„Присъедини се към Тъмната страна!“ и „Аз съм твоят баща.“

Това са реплики, произнесени от Вейдър, останали завинаги в историята на киното. Със своето мощно екранно присъствие и добре внедрената в цялостния сюжет роля, вече 40 години Дарт Вейдър ни кара да настръхваме и да оставаме без дъх при всяка негова поява, ужасени, но същевременно и удивени от този най-любим злодей.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.