Огнен ад в един от символите на Париж. Катедралата „Нотр Дам“ („Notre-Dame de Paris“), известна у нас като „Парижката Света Богородица“, беше погълната от огромни пламъци. Сигналът за пожара е подаден в 18.50 часа местно време на 15 април 2019 г. Огънят срина 93-метровата кула и унищожи голяма част от дървената конструкция на сградата.

Катедралата „Парижката Света Богородица“ е един от върховете във френското изкуство с удивителното равновесие на пропорциите и хармоничната си фасада. Дълга е 130 метра и е широка 50 метра, а 3-етажните квадратни кули са високи 69 метра. В южната кула са разположени камбаните, най-голямата от които тежи 15 тона, а само езикът ѝ надвишава 500 кг. Стрелата беше с височина 96 метра.

Първият камък на катедралата „Нотр Дам“ е поставен през 1163 г. от папа Александър III и е едно от най-великите постижения на готическата архитектура. Изграждането продължава през по-голямата част от следващия век. Реставрации и допълнения към структурата са правени през XVII и XVIII век.


10 малко известни факта за катедралата "Нотр Дам" ("Notre-Dame de Paris")

За последно „Нотр Дам“ понася по-сериозни щети по време на Френската революция. Оцелява през двете Световни войни без разрушения. Тази готическа катедрала е и символ на ролята на Париж като един от духовните центрове на Европа. Тя носи белезите на Френската революция, но повече е свързана със съдбата на монархията във Франция – от кралете, които са я строили, до император Наполеон.

Хиляди туристи прекрачват прага ѝ всеки ден и се наслаждават както на външната така и на вътрешната ѝ красота. ЮНЕСКО обяви, че стои рамо до рамо с Франция и „заедно ще спасят и възстановят катедралата „Нотр Дам“. Културната агенция на ООН нарече известния храм в Париж „безценно наследство“.

Сайтът Mental Floss се разрови в историята на символичното за Париж здание и днес ни представя 10 малко известни факта за катедралата „Нотр Дам“ („Notre-Dame de Paris“).


1. Под катедралата лежи град от езически времена

Хълмът Ил дьо ла Сите, върху който е разположена „Нотр Дам“, някога е бил галско-римски град с името Лутеция. Възможно е дори катедралата да е построена върху останките на езически храм. Изследователите подозират това, тъй като при разкопки на мястото през 1710 г. са открити останки от олтар със скулптури, посветени на римския бог Юпитер и други стари божества.

2. На покрива ѝ има цяла „гора“
(Унищожена от пожара!)

Катедралата има някои от най-старите оцелели в Париж рамки от дървесина, в т.ч. дървета от над 200-декарова гора, изсечена през ХІІ век. Всяка греда е направена от отделно дърво. Затова и цялата тази конструкция е известна като „Гората“.

10 малко известни факта за катедралата "Нотр Дам" ("Notre-Dame de Paris")

3. 28 „крале“ са изгубили „главите“ си в нея

През 1793 г., в разгара на Великата френска революция, 28 статуи на библейски крале в катедралата са съборени с въжета и обезглавени от тълпата. (По-рано същата година гилотината обезглавява крал Луи ХVІ, затова и побеснелите революционери нападат символи на монархията.) Оцелелите статуи, открити по-късно, днес са в музея „Клюни“.

4. Двете най-известни кули на „Нотр Дам“ не са близнаци
(Спасени от пожара!)

На пръв поглед те наистина изглеждат сякаш са идентични. Детайлен поглед показва, че северната кула е малко по-голяма от южната. както и всички други елементи на катедралата, те са строени в продължителен период от време, а това е демонстрация на колаж от архитектурни течения, а не визия, родила се в главата на един-единствен архитект.


5. Веднъж камбаните ѝ били разтопени, за да се направят оръдия

Не само кралете-статуи, но и цялата катедрала става жертва на „новото време“, въведено от дейците на Френската революция. Те нареждат от християнски храм сградата да бъде променена и да изразява на Култа към Разума. Почти всичките ѝ камбани тогава са претопени и отиват за направата на оръдия за революционерите. Звукът на хора от камбани е възстановен едва в близката до нас 2013 година.

6. Наполеон и Виктор Юго спасяват „Нотр Дам“

Когато Наполеон Бонопарт решава да се короняса за император през 1804 г. в „Нотр Дам“ сградата е в лошо състояние. Вековете упадък и нанесените от революцията щети са я довели до ръба на разрухата. Именно Наполен връща статута ѝ на църква и провежда церемонията си сред стените ѝ. С това поставя начало на нов живот за „Нотр Дам“.

10 малко известни факта за катедралата "Нотр Дам" ("Notre-Dame de Paris")

Разбира се, виновник „Нотр Дам“ да бъде едно от бижутата на света е ѝ най-големият и обичан френски писател Виктор Юго. В романа си „Парижката Света Богородица“ (1831 г.) той използва сградата като персонификация на самата Франция. Книгата и до днес е огромен успех, а в онези времена през ХІХ век води до организирането на акции за възстановяването на храма под наставленията на известните по онова време архитекти Жан-Баптист-Антоан Ласю и Южен Виоле-ле-Дюк.

7. Чудовищата по двете главни кули са от по-нови времена

Не от готическата епоха, която би трябвало да изразяват, а от средата на ХІХ век са гаргойлите и химерите, поставени по ъглите. Виоле-ле-Дюк нарежда поставянето им, вдъхновен от тяхното нееднократно споменаване в романа „парижката Света Богородица“ на Юго.


8. Кулата „Стрелата“ е свещен гръмоотвод
(Унищожена от пожара!)

Фотографии на катедралата от преди злополучния сегашен пожар, показват, че на върха на най-високата кула на храма, наричана „Стрелата“ е имало петел, който е имал не просто декоративна стойност. През 1935 г. три реликви – предполагаемо парче от короната от тръни на Христос, както и миниатюрни останки от Св. Дени и Св. Женевиев (двамата светци-зикрилници на града) са вкарани в металното тяло на птицата. Оттогава се носи мълвата, че идеята е била да се създаде един вид „свещен“ гръмоотвод, който да пази богомолците вътре в храма.

Добрата новина е, че реставраторите успяха да намерят металната фигура на петела, която се смяташе за унищожена от огъня. Спасен е и венецът на Христос. Той е бил донесен в „Нотр Дам“ през 2014-а за 800-годишнина от рождението и покръстването на крал Луи IХ, който го придобива през 1239 година. Реликвата представлява кръгла корона от клони, поставена в позлатена прозрачна тръба. За първи път се споменава от поклонници в Йерусалим през V век. Пренесен е в Константинопол през Х век.

10 малко известни факта за катедралата "Нотр Дам" ("Notre-Dame de Paris")

9. Смята се, че органът в храма е най-големият във Франция
(Пострадал при пожара!)

Органът в „Нотр Дам“ има повече от 8000 тръби (някои останали още от ХVІІІ век). Съмнения по въпроса разбира се съществуват, но след сегашния пожар това няма как да бъде установено. С пожара се слага край и на огромните усилия положени по органа в катедралата, засвирил отново през 2013 г. по случай 850-годишнината на „Нотр Дам“.

10. Всички пътища водят до „Нотр Дам“

Тълпите от туристи обикновено не забелязват нещо, което се намира край катедралата – обозначаващ надпис със звезда с осем лъча, вписани в камък. Надписът гласи „Нулева точка на пътищата във Франция“. Тя се използва за измерване на разстоянията между Париж и другите населени места във Франция. Поставена е там през 1924 г.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.