10 малко известни факта за катедралата „Нотр Дам“ („Notre-Dame de Paris“)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Огнен ад в един от символите на Париж. Катедралата „Нотр Дам“ („Notre-Dame de Paris“), известна у нас като „Парижката Света Богородица“, беше погълната от огромни пламъци. Сигналът за пожара е подаден в 18.50 часа местно време на 15 април 2019 г. Огънят срина 93-метровата кула и унищожи голяма част от дървената конструкция на сградата.

Катедралата „Парижката Света Богородица“ е един от върховете във френското изкуство с удивителното равновесие на пропорциите и хармоничната си фасада. Дълга е 130 метра и е широка 50 метра, а 3-етажните квадратни кули са високи 69 метра. В южната кула са разположени камбаните, най-голямата от които тежи 15 тона, а само езикът ѝ надвишава 500 кг. Стрелата беше с височина 96 метра.

Първият камък на катедралата „Нотр Дам“ е поставен през 1163 г. от папа Александър III и е едно от най-великите постижения на готическата архитектура. Изграждането продължава през по-голямата част от следващия век. Реставрации и допълнения към структурата са правени през XVII и XVIII век.

10 малко известни факта за катедралата "Нотр Дам" ("Notre-Dame de Paris")

За последно „Нотр Дам“ понася по-сериозни щети по време на Френската революция. Оцелява през двете Световни войни без разрушения. Тази готическа катедрала е и символ на ролята на Париж като един от духовните центрове на Европа. Тя носи белезите на Френската революция, но повече е свързана със съдбата на монархията във Франция – от кралете, които са я строили, до император Наполеон.

Хиляди туристи прекрачват прага ѝ всеки ден и се наслаждават както на външната така и на вътрешната ѝ красота. ЮНЕСКО обяви, че стои рамо до рамо с Франция и „заедно ще спасят и възстановят катедралата „Нотр Дам“. Културната агенция на ООН нарече известния храм в Париж „безценно наследство“.

Сайтът Mental Floss се разрови в историята на символичното за Париж здание и днес ни представя 10 малко известни факта за катедралата „Нотр Дам“ („Notre-Dame de Paris“).

СЛЕДВАЩА СТРАНИЦА


Коментари

1 2 3 4
Сподели

Коментари