10-те най-високи катедрали в света

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Катедралите са храмове, в които се отслужват християнски богослужения. В ранните векове на християнството такива храмове в днешния смисъл на думата не съществували. Християните се събирали в частни сгради или на тайни места.

С признаването на християнството за разрешена, а по-късно и за официална религия, християните започват да строят свои храмове. Някои от тях са толкова внушителни, че и до днес си остават своеобразни архитектурни феномени. Днес избрахме да ви представим 10-те най-високи катедрали в света.

10. Катедрала „Свети Михаил“

10-те най-високи катедрали в света

Най-известният символ на протестантската вяра в Хамбург е църквата „Св. Михаил”. Храмът е построен през втората половина на XVII в. След като през 1750 г. сградата е разрушена от гръм, през 1786 г. тя е изградена отново в днешния си вид. Бароковата кула на църквата се извисява на 130,6 метра височина и от векове служи за отправна точка на корабите, плаващи по река Елба. Посветена на Архангел Михаил, над входа на църквата ще ви посрещне величествена бронзова статуя на светеца, борещ се с Дявола.

9. Катедрала „Свети Петър“

10-те най-високи катедрали в света

Готическото здание на църквата „Свети Петър“ се издига съвсем близо до Кметството в централния район на Хамбург и е неотменна част от уличния декор на търговската зона на града. Първоначалната сграда е била издигната още през XII век, а по-късно на няколко пъти е реконструирана, за да придобие сегашния си облик. Кулата на църквата е висока 132 метра, а сред акцентите ѝ са дръжките на западната порта във формата на лъвски глави.

СЛЕДВАЩА СТРАНИЦА


Коментари

1 2 3 4 5
Сподели

Коментари