Катедралите са храмове, в които се отслужват християнски богослужения. В ранните векове на християнството такива храмове в днешния смисъл на думата не съществували. Християните се събирали в частни сгради или на тайни места.

С признаването на християнството за разрешена, а по-късно и за официална религия, християните започват да строят свои храмове. Някои от тях са толкова внушителни, че и до днес си остават своеобразни архитектурни феномени. Днес избрахме да ви представим 10-те най-високи катедрали в света.

10. Катедрала „Свети Михаил“

10-те най-високи катедрали в света

Най-известният символ на протестантската вяра в Хамбург е църквата „Св. Михаил”. Храмът е построен през втората половина на XVII в. След като през 1750 г. сградата е разрушена от гръм, през 1786 г. тя е изградена отново в днешния си вид. Бароковата кула на църквата се извисява на 130,6 метра височина и от векове служи за отправна точка на корабите, плаващи по река Елба. Посветена на Архангел Михаил, над входа на църквата ще ви посрещне величествена бронзова статуя на светеца, борещ се с Дявола.


9. Катедрала „Свети Петър“

10-те най-високи катедрали в света

Готическото здание на църквата „Свети Петър“ се издига съвсем близо до Кметството в централния район на Хамбург и е неотменна част от уличния декор на търговската зона на града. Първоначалната сграда е била издигната още през XII век, а по-късно на няколко пъти е реконструирана, за да придобие сегашния си облик. Кулата на църквата е висока 132 метра, а сред акцентите ѝ са дръжките на западната порта във формата на лъвски глави.


8. Катедрала „Свети Стефан“

10-те най-високи катедрали в света

Внушителната катедрала се намира в центъра на Виена и е една от най-големите забележителности на австрийската столица. Издигната е върху останките на две църкви, съществували в периода 1137 – 1147 г. Сегашния си готически стил „Свети Стефан“ придобива окончателно към 1511 г. Най-високата кула на катедралата се издига на 136,4 метра височина. Покривът на катедралата, дълъг 111 м, е богато украсен с 230 хиляди цветни керемиди.

7. Базилика „Света Богородица Лихенска“

10-те най-високи катедрали в света

Римокатолическата базилика се намира в полския град Лихен Стари и е част от Вроцлавската епархия на Католическата църква. Сградата е построена в чест на виденията на Томаш Клосовски, на когото се явява Дева Мария. Тя му заръчва да открие неин правдоподобен образ и когато го открие – да го сложи на видно място. Девата се е явяла и на Миколай Шикатка, него предупреждавала за вълна от холера и болести, които по-късно наистина засегнали не само Полша, но и цяла Европа. Най-голямата кула на Лихенската базилика е висока 141 метра.

6. Катедрала „Страсбургска Света Богородица“

10-те най-високи катедрали в света

Изграждана цели 4 века, „Страсбургската Света Богородица“ в крайна сметка е завършена през 1439 г. Със своите 142 метра височина дълго време тя била най-високата катедрала в света. Тя е единственият храм, построен изцяло от камък – розов пясъчник от Вогезите, който ѝ придава специфичния червеникав оттенък. Катедралата е един от образците-шедьоври на готическата архитектура. Забележителни са както нейните витражи, така и 18-метровият астрономически часовник, който изчислява някои астрономически събития.

5. Катедрала „Свети Николай“

10-те най-високи катедрали в света

Катедралата се намира в германския град Хамбург. Построена е през 1874 година. Разрушена по времето на Втората световна война, днес в нея не се извършват служби, а играе ролята на мемориален паметник на войната. Със своите 147,3 метра тя е била най-високата сграда в света в периода 1874 – 1877 година.


4. Катедралата в Руан

10-те най-високи катедрали в света

Католическата катедрала „Света Богородица“ се намира във френския град Руан. Разположена е в централната част на града, на десния бряг на река Сена. Строителството на готическата сграда започва през 1202 година, но различни допълнения и промени по нея се правят до края на XIX век. Шпилът на централната кула е с височина 151 метра, което прави Руанската катедрала най-високата сграда в света между 1876 и 1880 година. Днес тя е на четвърто място.

3. Кьолнската катедрала

10-те най-високи катедрали в света

Катедралата в Кьолн е една от най-известните готически катедрали. Построена е на два етапа от 1248 -1437 година и от 1842 до 1880 година. Със своята височина от 157 метра, Кьолнската катедрала е била най-високата сграда в света в периода 1880 – 1884 г. Катедралата е посещавана годишно от милиони вярващи и туристи от цял свят и е сред символите на средновековната църковна архитектура.

2. Нотр-Дам-де-ла-пе

10-те най-високи катедрали в света

Изненадващо, но втората по височина катедрала в света се намира в африканската държава Кот д’Ивоар, където едва 20% от населението е християнско. Строителството на църквата, висока 158 метра, започва сравнително скоро – през 1989 година. Катедралата се намира в град Ямасукро, който през 1983 година е обявен за новата столица на държавата.

1. Катедралата в Улм

10-те най-високи катедрали в света

Катедралата в германския град Улм е най-високата църковна постройка в света – 161,5 м. Строителството на готическата църква започва през 1377 година и завършва през 1890 година. Катедралата е символ на Улм и всяка година привлича милиони туристи и вярващи в родния град на Айнщайн.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.