О, Париж, Париж! Опияняващ аромат на любов и щастие, лек флирт и тежък смарагдов абсент… Всичко това е лъжа, приятели. Заблуди, заради които Франция се е превърнала в притегателен център за туристи от всички краища на света.

Защо мислите, че японското посолство разкри денонощна телефонна линия за свои сънародници, които изпитват същински шок от разминаването между реалността и идеализираната им представа? Дори си има официален термин – „Парижки синдром“.

Да, нито Париж, нито Франция като цяло отговарят напълно на романтичната ни представа, създадена от киното и литературата, но това не прави страната по-малко очарователна, красива и желана. А следващите 10 факта потвърждават мнението, че Франция е уникална страна, която си струва да бъде посетена.


1-вата в света по брой туристи

10 любопитни факта за Франция

Франция е световен лидер по бpoй нa чyждecтpaннитe тypиcти – близо 100 милиона души годишно. Лувърът пък е най-посещаваният музей в света.

2 години затвор за… красота

10 любопитни факта за Франция

Детските конкурси за красота във Франция са забранени със закон. За участие или организирането им ви грози глоба от 30 хиляди евро или две години затвор.

3 десетилетия без картофи

10 любопитни факта за Франция

През XVIII век почти в цяла Европа царяло странно разделение – владетелите горещо препоръчвали на селяните да започнат да отглеждат картофи, като изтъквали техните предимства пред по-популярната тогава ряпа. Фермерите обаче били твърдо против американската кореноплодна култура. Единствено във Франция и селяни, и управници демонстрирали рядко единодушие. За почти три десетилетия (26 години, за да бъдем точни, от 1748 до 1772 г.) картофите били официално забранени във Франция.


40-годишен президент

10 любопитни факта за Франция

Еманюел Макрон стана най-младият президент на страната. Той встъпи в длъжност на 39-годишна възраст. Преди него рекордът принадлежеше на Наполеон III – първия президент на Франция, избран на 40-годишна възраст.

Всеки пети – с депресия

10 любопитни факта за Франция

Франция е страната с най-депресирано население, сочи статистиката. Всеки пети французин в даден момент от живота си е страдал от болестта на XXI век.

60% данъци

10 любопитни факта за Франция

Работещите французи отделят цели 57,3% от годишните си заплати за данъци и социални отчисления. Това е най-голямото данъчно натоварване в целия Европейски съюз. Вече ни е ясно какво предизвиква депресията от точка 5.

7 опита за покушение…

10 любопитни факта за Франция

… преживява френският крал Луи-Филип I, включително и един с „адската машина“ на Фиеска. В крайна сметка той абдикира от трона и бяга надалеч от неблагодарните си поданици.


8 часа и 50 минути сън

10 любопитни факта за Франция

Вечер под завивките французите изглежда въобще не се занимават с това, в което целият свят ги подозира. С близо 9 часа сън на денонощие, вместо най-сексуалната, те си печелят прозвището най-„спящата“ нация в Европа.

90% от университетите…

10 любопитни факта за Франция

… и колежите във Франция са оборудвани с автомати за продажба на презервативи. Значи, все пак те се занимават с това, в което целият свят ги подозира.

10 примирия…

10 любопитни факта за Франция

… 49 поражения и 109 военни победи. Това нарежда френската армия сред най-успешните в Европа. Франция е страната, която печели два пъти по-често своите битки, отколкото губи.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.