Зеленият чай е натурална напитка, която от стотици години присъства в китайската медицина. Консумацията на зелен чай всеки ден става практика за много хора. Различавайки се от други видове чай, зеленият не преминава през процеси на ферментация, като по този начин се запазват ценните антиоксиданти и полифеноли.

Свойствата на тези съставки са именно тези, които се грижат за здравето. Те подпомагат контрола на теглото и дори се борят с появата на рак. Съществуват още много причини да пиете зелен чай в умерени количества всеки ден. В този материал ще ви споделим най-полезните страни на зеления чай, както и кога не бива да се консумира.

1. Борбата с килограмите

Високата концентрация на полифеноли в зеления чай се свързва със способността му да подобрява метаболизма и да намаля теглото. Тези антиоксиданти увеличават нивата на изразходваната енергия и стимулират тялото да избягва задържането на килограми под формата на мазнини. Поради тази причина екстракт от зелен чай е много срещана съставка в хранителни добавки за изгаряне на мазнини.

2. Предотвратява диабет

Антиоксидантите в тази естествена напитка играят важна роля в регулирането нивата на кръвната глюкоза, подпомагайки превенцията на диабет тип 1 и 2.

3. Предпазва сърдечно-съдовата система

Чаша зелен чай всеки ден предпазва от различни видове сърдечно-съдови заболявания, като повишаване на холестерола и проблеми с кръвоносната система. Антиоксидантите в зеления чай спират образуването на кръвни съсиреци, пречистват артериите и контролират излишъка от мазнини в кръвта. Много специалисти твърдят, че тези активни субстанции намалят риска от инфаркт, удар и тромбоза.

4. Помага на зрението

Освен полифеноли, зеленият чай съдържа съставки като витамин Е и С, лутеин и зеаксантин, които се усвояват от различните части на окото. Тези тъкани включват ретината, която става по-защитена от развиването на глаукома, както и други зрителни заболявания.

Тези съставки, наред с мощта на антиоксидантите, подпомагат намаляването на стреса от окисляването на клетките, която е основната причина за влошаване на зрението.

10 здравословни ползи от зеления чай

5. Действа срещу брадавиците

Ежедневното приемане на зелен чай е от полза в борбата срещу разпространението на човешкия папиломен вирус (ЧПВ), вследствие на който се образуват брадавиците. Епигалокатехиновият галет, който е един от основните компоненти на зеления чай, инхибира клетъчния цикъл, благодарение на който ЧПВ се разпространява.

6. Предпазва от Алцхаймер и Паркинсон

Благодарение на свойството си да забавя действието на свободните радикали, тази естествена напитка показва положителни резултати в превенцията на церебрални щети, както и при развитието на болести като Алцхаймер и Паркинсон. Антиоксидантите създават защитна бариера срещу негативните последици от клетъчната дегенерация и стимулират невралната активност.


7. Предпазва от камъни в бъбреците

Като консумирате по малко зелен чай всеки ден ще подпомогнете предпазването от бъбречна калцификация и камъни в бъбреците. Антиоксидантите забавят производството на калциеви оксалатни утайки. Те се намират в бъбреците и представляват това, което се превръща именно в камъни.

8. Предотвратява кариесите

Катехините, този тип химични антиоксиданти, намиращи се в зеления чай, унищожават вирусите и бактериите, причиняващи инфекции на гърлото, кариесите, както и други заболявания на устната кухина.

Важно е да обърнем внимание на някои определени случаи, в които не бива да пиете зелен чай.

10 здравословни ползи от зеления чай

9. До 2-4 чаши на ден

Прекомерният прием може да доведе до негативни ефекти като главоболие, нервност, диария, проблеми със съня, раздразнителност, ускорен сърдечен ритъм и замаяност.

10. Лекарства или алкохолни напитки

Не бива да консумирате зелен чай, ако приемате лекарства или алкохолни напитки. Това се дължи на кофеиновото съдържание, което при комбиниране с други съставки може да доведе до нежелани реакции.

Зеленият чай не се препоръчва на бременни жени или такива, които кърмят, тъй като може да бъде противопоказен за плода.

Пациентите с високо кръвно налягане, анемия и храносмилателни проблеми също трябва да избягват консумацията на зелен чай, или да го приемат в малки дози.

Разумната консумация на зелен чай е това, което определя дали ще бъде полезен за вас или не. Много хора правят грешката да прекаляват с него в желанието си за отслабване, без да подозират за възможни вреди, които нанасят на организма си.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *