Виното е едно от най-цивилизованите неща в света и най-естественото , което е доведено до съвършенство, носещо велико удоволствие.“ – Ърнест Хемингуей.

Виното е любима напитка на хората по цял свят от векове. То е вдъхновявало през годините поети, художници и крале. Историята на виното е богата и със сигурност ще ни отнеме много време, ако искаме да станем истински специалисти по темата. По повод Трифон Зарезан ви предлагаме 10 интересни факта за него, които вероятно не знаете.

1. Погрешно е схващането, че всички вина стават по-добри с възрастта. Действително 90% от вината е препоръчително да бъдат консумирани до една година от производството си.

2. Червеното вино съдържа повече антиоксиданти от бялото и това го прави по полезно. Научно е доказано, че пиенето на вино е полезно за здравето. Умерената консумация намалява риска от сърдечни болести, проблеми с венците и Алцхаймер.

10 факта за виното, които не знаете

3. Днешната традиция за вдигане на наздравици идва от Древен Рим. При сблъсъка на чашите виното се преливало от едната чаша в другата. Това бил сигурен начин да се докаже, че домакинът няма намерение да отрови някой от гостите.

4. През XIX век, френския химик Анжело Мариани направил цяло състояние от продажбата на вино, примесено с кокаин. Неговата отвара „Vin Mariani” се ползвала с одобрението на кралица Виктория, папа Лъв XIII и президента Маккинли.

5. По време на Сухия режим в САЩ производителите на гроздов сок са слагали етикет с предупреждение върху продукта си. На него пишело, че след смесването на гроздовия сок с вода не трябва да се съхранява в бъчва за повече от 20 дни, защото ще се превърне във вино.


6. Погрешно е виното да се съхранява в кухнята. Доказано е, че високата стайна температура може да повлияе на качеството му. Хладилника също не е за предпочитане, защото ще изстуди виното прекалено много. Най-доброто място е мазето, където е достатъчно тъмно и прохладно.

7. В Япония съществуват спа комплекси, в които може да плувате във вино. Лошата новина е, че е забранено да се пие от басейните.

8. Най-голямата бъчва за вино е Хайделбергската гигантска бъчва, която се намира в Хайделбергския замък. Висока е 1,80 м и тежи 585 килограма. От нея се изкарват 387 бутилки вино.

9. Дегустирането на вино е свързано с мириса му. Интересен факт е, че жените са по-добри дегустатори от мъжете, защото притежават по-изострено обоняние.

10. Някои ресторанти във Виетнам предлагат вино от кръв на кобра. Нестандартната напитка е направена от оризово вино и змийска кръв.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *